FÅR STØTTE: Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) under et pressemøte i forkant av regjeringens budsjettkonferanse ved Hurdalsjøen mandag denne uken. Foto: NTB scanpix

Sverigedemokraterna hyller Ernas reservasjonsrett

I Sverige snur alle partier ryggen til forslaget om å gi fastleger mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort, bortsett fra Sverigedemokraterna.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Så lenge man har sikret kvinners rett til å få utført en abort, så ser jeg ingen problemer med at man tillater at leger får samvittighetsfrihet til å avstå fra å henvise til eller delta i et abortinngrep, sier Julia Kronlid.

Hun sitter i utenrikskomiteen i den svenske nasjonalforsamlingen, Riksdagen. Der er hun valgt inn for det fremmedfiendtlige og svært kontroversielle partiet Sverigedemokraterna.

Støtter Erna

Som eneste svenske parti støtter de Norges statsminister Erna Solberg, som skal la fastleger få reservere seg mot å henvise kvinner til abort.

Sverigedemokraterna lar seg også inspirere av statsminister Solberg.

- Det er bra at vi har land nært oss som vi kan vise til at har løst dette på en bra måte når vi skal diskutere disse spørsmålene i svensk debatt, sier Kronlid.

STØTTER ERNA: Riksdags-representant Julia Kronlid fra Sverigedemokraterna. Foto: Linn Olsen

Hun understreker at partiets landsmøte ikke har tatt stilling til forslaget fra den norske regjeringen, men at Sverigedemokraterna lenge har vært opptatt av legers rettsvern.

- Sverigedemokraterna har lenge vært opptatt av at debatten om abort og helsevesenets rolle ikke bare må handle om kvinnens perspektiv. Den består også av de leger som er involvert i forkant av og rundt et abortinngrep. Derfor ønsker vi at leger og jordmødre skal ha en samvittighetsfrihet til å kunne avstå fra å delta i slik helsehjelp.

Ikke aktuelt

Ingen av regjeringspartiene i Erna Solbergs søsterregjering vil ha reservasjonsrett i Sverige.

Selv ikke Kristelig Folkepartis søsterparti, Kristdemokraterna (KD), vil la leger reservere seg mot abortinngrep eller henvisning. Siden 2006 har KD styrt den svenske helsepolitikken.

- Å ha et system som tillater at man ikke skal gjøre visse arbeidsoppgaver på grunn av samvittighet, er ikke aktuelt i Sverige. Man skal få hjelp når man behøver det. Det inkluderer abort, sier politisk rådgiver Steven Crosson (KD) i Socialdepartementet til VG.

Også den svenske legeforeningen er negativ til en reservasjonsrett:

- Vi synes ikke at leger skal kunne si nei til abort, hverken til henvisning eller utførelse. Dette er kvinnens vilje, og det inngår i yrkesrollen å formidle kontakt og utføre inngrepet, dersom man er satt til å gjøre det, sier leder Marie Wedin til VG.

Taus Høie

Hun legger til at de sjelden får tilbakemeldinger fra leger som ønsker å reservere seg mot å henvise til abort.

- Det er veldig lenge siden vi har hørt noe om det.

Helseminister Bent Høie (H) ville i går kveld ikke kommentere Sverigedemokraternas støtte, fordi han ikke kjenner godt nok til det svenske systemet.

- Vi undersøker nå hva som er situasjonen i Sverige, og må komme tilbake med et svar om dette senere, sier Høie.

Mørkeste avkrok

MOT RESERVASJON: SVs Snorre Valen. Foto: Frode Hansen

SVs Snorre Valen lar seg ikke imponere av at den norske regjeringens forslag får støtte fra Sverigedemokraterna.

- At Sverigedemokraterna er alene om å mene dette i Sverige, viser at dette er et marginalt standpunkt. Da er det pinlig at Høyre later som om dette er en fornuftig og ukontroversiell løsning. Det er veldig dårlig tegn at SD peker på Norge som et foregangsland, sier Valen, og legger til:

- Sverigedemokraterna tilhører et absolutt ytterpunkt i nordisk politikk. De eneste vennene statsministeren har i denne saken er Sverigedemokraterna. Hun bør lytte mer til norske kvinner enn til svensk politikks mørkeste avlukke.

I Danmark har leger hatt rett til å si nei til å henvise til abort siden 1989. Legen må imidlertid sikre at pasienten kan henvende seg til en annen lege eller til et sykehus, og at pasienten vet at hun har rett til inngrepet.

- Hvis det strider mot ens etiske og religiøse oppfattelse, kan man anmode om fritakelse. Ingen stiller spørsmål ved det, sier Lise Møller, leder av det etiske utvalget i den danske legeforeningen.

Ikke problematisk

Ifølge Møller har det vært lite debatt om temaet i Danmark.

- Det er så få at det ikke er et problem. Jeg har i løpet av min karriere som gynekolog møtt to-tre personer som ikke vil henvise pasienter til abort.

Finland har ingen lovgivning på området, men regjeringen har vedtatt at spørsmålet om reservasjon skal utredes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder