SISTE SJANSE: Fredag holdt Norges partiledere sin siste appell til velgermassen før de går de til urnene mandag. Den sjansen utnyttet statsministeren best. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB Scanpix

VGs dom: Erna suveren, igjen

FREDRIKSTAD (VG) Fredag møttes landets toppolitikere til en siste debatt før alvoret braker løs mandag. Her er dommen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Partilederdebatten:

VG:s terninger viser 4 prikker

De er slitne nå, politikerne – og debatten gikk tidvis i ring, og på tomgang. En veldig lang bolk innledningsvis om flyktningspørsmålet ga få nye perspektiver på problemstillingen.

Kjente standpunkt og kjente posisjoner. Samtidig er det ikke helt lett å få klarhet i hva småpartiene egentlig etterspør fra Regjeringen. Politikere blander antall kvoteflyktninger og tilstrømmingen av asylanter, og snakker forbi hverandre.

Jonas Gahr Støre (Ap):

VG:s terninger viser 5 prikker

– Ingen av dere har kommet med et tall, kontrer han kritikken fra dem som sier at Ap ikke er tydelige i flyktningspørsmålet. God og solid her. Står fast på avtalen om 8000 kvoteflyktninger, og argumenterer godt for det.

God i skattedebatten, forsvarer Oslo Aps mest sentrale valgkampsak med engasjement og tyngde.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp):

VG:s terninger viser 3 prikker

En avsporing av debatten å snakke om hvor mange vi skal ta imot om noen år. Blir dermed ikke del av debatten om situasjonen her og nå. Gjør det til en debatt om kommuneøkonomi.

Tar seg opp i debatten om kommunereform. Offensiv. Dette er hans hjemmebane. Men han blir litt borte. Sp er ikke lenger regjeringsparti, og ikke et skikkelig opposisjonsparti. Vedum strever med å finne sin plass.

Audun Lysbakken (SV):

VG:s terninger viser 3 prikker

Innbitt EU-motstander som nå setter sin lit til EU i flyktningspørsmålet. Ikke troverdig. Mye ord, lite konkret. Kjemper for livet i duellen med Rasmus Hansson. Presset, men klar, og vinner over nykommeren.

God i skattedebatten, klassisk SV-argumentasjon.

Erna Solberg (H):

VG:s terninger viser 6 prikker

Statsministeren fremstår mer og mer som en statskvinne. Står fast og klarer pedagogisk å forklare helheten i flyktningspørsmålet.

Solberg fremstår med nødvendig is i magen i saken og svarer godt på utfordringen om mer varme fra Elisabeth Grieg.

I duell med Slagsvold Vedum på hans hjemmebane, motstand mot kommunesammenslåing, svarer hun likevel godt. Hun håndterer i tillegg talltabben på direkten på en suveren måte.

Rasmus Hansson (MDG):

VG:s terninger viser 3 prikker

Lite å bidra med i flyktningspørsmålet. Blir en pratemaskin for den gode vilje, lite konkret. Blir kontret av Solberg. Blir et offer for at NRK prioriterer å bruke så mye tid på spørsmålet. I duell med Lysbakken vinner SV-lederen.

Knut Arild Hareide (KrF):

VG:s terninger viser 3 prikker

Vanskelig å få tak i Hareides kritikk av regjeringens håndtering av flyktningdebatten. Det blir mye ord og lite konkret. Dette burde vært hans glansnummer.

Han er også fraværende på andre temaer. Kommer seg litt på eiendomsskatt og leverer humoristiske poenger.

Siv Jensen (Frp):

VG:s terninger viser 4 prikker

Startet godt, forsvarte Fremskrittspartiets posisjon bra ut fra sitt ståsted – også som finansminister i en regjering som har et annet syn enn partiet hun selv leder.

Smart av henne å høste poeng på giverlandsinitiativet. Men ble svar skyldig i debatten med Jonas, overraskende nok. Kom på defensiven i siste runde av flyktningdebatten.

Trine Skei Grande (V):

VG:s terninger viser 4 prikker

Slet med å komme på banen i første bolk. Venstre-lederen er vanligvis godt forberedt og på hugget, men klarte ikke å posisjonere seg i flyktningdebatten.

Tok seg veldig opp i siste runde om kommuneøkonomi og eiendomsskatt. Hennes oppspill mot Jonas om forholdene i Oslo-skolen på tampen var en fornøyelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder