KAMPHANER: Høyre-ordfører Fabian Stang og Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen kjemper en knallhard kamp om velgernes gunst. Her etter en tv-debatt med Dagbladet i Spikersuppa i Oslo. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Fabian Stang: Jeg henger i en tynn tråd

Vil ikke forhandle med De Grønne

Varsler at det kan komme 100.000 flyktninger til Norge

Oslo-ordfører Fabian Stang innrømmer at han frykter valgtap mandag. Men han vil nekte å forhandle med De Grønne for å forbli ordfører.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg må vel innrømme at jeg henger i en tynn tråd som ordfører i fire nye år. Jeg har hatt en utrolig spennende jobb i åtte år og er svært takknemlig for den tilliten velgerne og bystyret har gitt meg. Hva som skjer nå, er det velgerne som bestemmer. Det er de som avgjør om jeg blir ordfører i enda en periode. Vi skal gjøre hva vi kan de siste dagene, for å overbevise velgerne om at de bør stemme på oss, sier Fabian Stang.

Husker du? Slik skulle Fabian vinne valget!

Vender De Grønne ryggen

Vi sitter på ordførerkontoret i første etasje i Oslo rådhus, med utsikt over fjorden.

Årsaken til at usikkerheten har spredt seg i Stangs hode og Høyres lokaler, er de siste målingene som gir et lite flertall til Ap, SV, Rødt og De Grønne i hovedstaden.

De Grønne, som vil stoppe folks lønnsvekst, ligger an til å havne på vippen – og sier de vil forhandle både med de røde og blå – men den sjansen vil ikke Stang gripe.

– Vi synes det er greit å være klar på det overfor velgerne: Stemmer de på De Grønne, stemmer de på de røde. De Grønne har stort sett stemt sammen med Rødt i Oslo bystyre, utenom i noen utbyggingssaker, så vi definerer dem på den røde siden. Vi kommer ikke til å åpne forhandlinger med dem om støtte til et borgerlig byråd, sier han og legger til:

– Raymond har min medfølelse

– Skulle de røde få flertall, ønsker jeg Raymond Johansen lykke til. Da har han min medfølelse. For å få gjennom saker i bystyret skal han da ha støtte fra Rødt, SV og De Grønne. Alle må være enige med ham og Ap. Jeg tror det blir veldig krevende, sier Høyre-ordføreren.

Leste du denne? Hagen fikk flyktningrefs av Siv!

Han sier han ser med forundring på hvordan Frps frontfigur i Oslo-valget, Carl I. Hagen, profilerer seg på motstand mot å ta imot syriske flyktninger.

– Vårens debatt om vi skulle ta imot 8000 eller 10.000 flyktninger vil vi se tilbake på med undring når vi de kommende årene kan komme til å si ja til flere titalls tusen, eller kanskje 100.000 flyktninger:

FORUNDRER: Frp-topp Carl I Hagen i Oslo forundrer Fabian Stang (H). Foto: Helge Mikalsen , VG

– Det er svært gledelig at Oslos befolkning viser et så hjertelig engasjement og ønsker de syriske flyktningene velkommen. Det gjør vi også og fire dager etter henvendelsen fra Utlendingsdirektoratet har vi tilbudt dem tre eiendommer og jobber med en rekke til, som kan huse flyktningene.

En historie

– Frp fikk bare vel fire prosent oppslutning i Oslo i skolevalget. Tror du det skyldes at de unge i Oslo lever godt med våre nye landsmenn?

– Ja. La meg svare med historien om gutten som kom hjem og sa han hadde fått en ny kamerat. Foreldrene var nysgjerrige og spurte tilslutt om kameratens hudfarge. Da svarte gutten: «Jeg må gå ut for å se». Slik er det blitt i Oslo. Det er fortsatt noen som har fremmedfrykt, men selv de suspenderer fremmedfrykten sin til fordel for en humanitær holdning overfor et forfulgt syrisk folk.

Raymond frir til MDG

Raymond Johansen sier de kommer til å gi på miljø i forhandlinger med De Grønne.

– Jeg håper vi får anledning til å ta initiativ til samtaler med Miljøpartiet De Grønne. Vi vil ta hensyn til at de er opptatt av miljø og klima og det er naturlig at vi vil gi på det feltet, men hva vil først forhandlingene vise.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder