SKUTT: Pusen Sara (1) ble i 2010 skutt i øyet. Et dyrepoliti kunne kanskje hjulpet henne og matmor med å få oppklart saken. FOTO: LINN CATHRIN OLSEN/VG Foto: ,

Veterinær Silje Hvarnes: Glad for dyrepoliti: Jeg har fått inn katter som er skutt med hagle

Geir Pollestad (Sp): – Får håpe midlene ikke tas fra Mattilsynet

Onsdag ble det kjent at det vil bli testet en ordning med dyrepoliti. Og tiltaket høster støtte fra flere hold.

Erik Haugen Aspaas
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Det er veldig bra og noe jeg har ventet på. Når folk gjør dyr vondt kjenner jeg det langt inn i hjerteroten, sier veterinær Silje Hvarnes.

Hun tror at det å ha et dyrepoliti gjør det enklere for folk å melde fra om dyremishandling og at de vil være mer synlige, slik «vanlig» politi er i dag.

– Jeg har fått inn katter som har blitt skutt med hagle og hvor eieren vet hvem som har gjort det. Politiet har dessverre ikke alltid like stor kapasitet til å følge opp slike saker. Men ved å ha et eget dyrepolitiet vil dette bli tatt hånd om raskt og seriøst, hvilket er positivt for dyrene våre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FORNØYD: Veterinær Silje Hvarnes er glad for at det nå kommer et eget dyrepoliti. FOTO: ANDERS TØSSE/VG Foto: ,

Listhaug: – Stort engasjement

Da VG først omtalte saken spurte vi også hva dere lesere syns om forslaget. Og torsdag klokken 11.30 var hele 93 prosent av de 12.770 stemmene positive.

– Det forteller meg at engasjementet rundt det å ta vare på dyrene våre er stort, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) til VG.

Det er Listhaug som har fremmet forslaget om tiltaket.

Hvorfor skal Norge ha et dyrepoliti?

– Vi mener at det kan være greit å prøve ut i kampen for dyrs velferd. I tillegg ønsker vi å styrke samarbeidet mellom politiet og Mattilsynet.

Hvordan vil det se ut?

– Nå ser arbeidsgruppe nærmere på hvordan det skal løses rent praktisk og økonomisk. Så det må jeg nesten komme tilbake til. De skal være ferdig med sine vurderinger i løpet av april, avslutter Listhaug.

– Har vært nedprioritert

Siri Martinsen er leder i dyrerettsorganisasjonen NOAH. Hun var selv på møtet hvor statsråden la frem forslaget om et dyrepoliti og er svært positiv til det nye prøveprosjektet.

– Dette er absolutt et skritt i riktig retning. Det at politiet nå tar vold mot dyr med større ansvar viser at feltet har blitt nedprioritert.

Hva kan et slikt tiltak føre med seg?

– Det øker kompetansen, forståelsen og holdningene i politiet til dyrevelferd. Det er viktig. Og jeg tror at vi nå kan få se en bedring i dyrets status.

Trenger dedikerte etterforskere

Sør-Trøndelag skal være et av politidistriktene prosjektet vil bli prøvd ut i. Og politimester Nils Kristian Moe vurderer denne oppgaven til å naturlig høre til i politiets oppgaveportefølje.

– Vi kan og bør sikkert bli bedre på kompetanse omkring etterforskning og lovverk i slike saker, sier politimester Nils Kristian Moe til VG

- Hva har dere fått av informasjon om prøveprosjektet?

– Foreløpig har vi kun fått et utkast til mandat, men vi mener at vi må dedikere etterforskere og jurist/er til dette arbeidet slik at vi kan jobbe aktivt med aktuelle saker og samarbeidspartnere. Samt heve kompetansen og skaffe relevant erfaring og kunnskap for øvrige politidistrikt og andre.

Avslutningsvis sier Moe at et slikt tiltak helt klart vil generere ekstraarbeid slik at de må få stillinger knyttet til et slikt prosjekt.

– Hvis man mener at dette skal være en prioritering så må det følge med ressurser eller føringer på hva vi skal nedprioritere.

– Ti millioner kroner

FRYKTER OMPLASSERING: Sp-politiker Geir Pollestad er glad for forslaget om et dyrepoliti, men er bekymret for at finansieringen tas fra Mattilsynet. Foto: JAN PETTER LYNAU / VG. Foto: ,

Leder for næringskomiteen på Stortinget Geir Pollestad (Sp) ønsker forslaget hjertelig velkommen, men mener at dyrevelferd også er et holdningsspørsmål.

– Det er ofte for lett å skaffe seg kjæledyr. For eksempel ser jeg annonser på nett som «hest gis bort». Det å ha dyr er et stort ansvar, og vi må være oppmerksom på hvilket ansvar det fører med seg.

Videre sier Pollestad at det eneste han frykter med Listhaugs forslag er at de finansielle midlene tas andre steder fra.

– Skulle midlene Mattilsynet får til dette bare bli overført til dette prøveprosjektet, går vinninga opp i spinninga. Det får vi håpe ikke skjer.

Hvor mye penger trengs det, da?

– I vårt budsjettforslag kom vi frem til ti millioner kroner, hvilket jeg tror er et fornuftig tall for å sette i gang et slikt prosjekt, avslutter Pollestad.

Mattilsynet bønnhørt

Til nå har Mattilsynet altså tatt seg av slike dyresaker og de har i lang tid ønsket å prøve ut en ordning med dyrepoliti. Sommeren 2013 foreslo tilsynet å prøve ut et eget dyrepoliti etter svensk modell.

Mattilsynet mener dagens straffer for dyremishandling er mye lavere enn loven tilsier, og at lav kunnskap om dyr hos politiet er en av hovedårsakene.

– Vi har vært kritiske til politiets vilje til å prioritere dyrevelferdssaker, og til politiets kompetanse og vilje til å etterforske dem. Politiets innsatsvilje varierer for mye fra sak til sak og fra sted til sted i landet, sier tilsynsdirektør Ole Fjetland hos Mattilsynet til Nationen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder