Her er gruveslagget som regjeringen ville sende til Langøya i Oslofjorden

STRÅLING: Miljørådgiver Morten Rask Arnesens geigerteller knitrer iltert når han måler nivået ved Søve gruver i Telemark. Foto:Eskil Wie Furunes,VG

Bakken skjuler 2500 tonn radioaktivt avfall

ULEFOSS/OSLO (VG) Her ligger 2500 kubikkmeter radioaktivt forurenset gruveavfall, som Nome-ordfører Bjørg Tveito Lundefaret (Ap) vil bli kvitt fort som svint.

  • Alf Bjarne Johnsen
  • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

Geigertelleren, måleinstrumentet til Morten Rask Arnesen, kommunens miljørådgiver, tikker faretruende når han legger det ned på bakken.

– Over syv mikrosievert pr. time, leser Arnesen.

– Det er 70 ganger sterkere radioaktiv stråling enn da vi målte like utenfor området. Det er mye.

Nektet å ta imot

VG avslørte i forrige uke at regjeringen har forsøkt å få avfallsselskapet NOAH til å lagre gruveavfallet permanent på Langøya i Oslofjorden, men som NOAH har nektet å ta imot.

NÆR GRENSEN: Måleutstyret dokumenterer den radioaktive strålingen. Områder med doser over 7,5 mikrosievert skal normalt avsperres. Foto:Eskil Wie Furunes,VG

Få timer etter at VG publiserte saken, snudde næringsminister Monica Mæland (H) og sa at departementet ikke ville overkjøre NOAH.

Dumpet rett ut i naturen

Utenfor Ulefoss er det radioaktive slagget blitt liggende der gruvearbeiderne dumpet det: Rett ut av bakdøren fra prosessbygget og ned i et søkk i terrenget. Noen store steiner fra prosessen rullet ned til en bekk, og ligger der fortsatt, åpent i terrenget ved en gjengrodd natursti.

Der tikker geigertelleren ekstra iltert.

– Dette er lavradioaktiv stråling uten akutt helse- eller spredningsfare. Men det er høy nok stråling til at Statens Strålevern mener det er risikofylt å la det ligge. Derfor har tilsynet pålagt staten å fjerne massene slik at de blir deponert sikkert for ettertiden, forklarer Morten Rask Arnesen.

Anslag: 190 millioner.

Ekspertene sa det vil koste 190 millioner kroner å fjerne radioaktivt avfall fra de gamle gruvene i Nome. Men staten ville ikke betale mer enn 20 millioner for jobben.

En dokumentgjennomgang som VG har foretatt, viser at Næringsdepartementet allerede i 2009 ba Norges Geotekniske Institutt, NGI, om å regne på kostnadene ved å fjerne avfallet.

NGI mente det ville koste 190 millioner kroner å deponere avfallet i et eksternt anlegg, for eksempel i Gulen.

Men da oppdraget ble lyst ut i 2014, hadde Næringsdepartementet satt en øvre kostnadsramme til 20,5 millioner kroner. Ingen har imidlertid vært interessert i å utføre ryggejobben for denne summen.

Slik forklarer næringsminister Monica Mæland (H) gapet mellom NGIs anslag og summen i statsbudsjettet:

«NGIs rapport med kostnadsanslag ble utarbeidet på et tidlig tidspunkt i departementets prosess med å forberede opprydning ved Søve. Etter mottak av rapporten fra NGI har vi arbeidet med flere løsninger og deponialternativer», skriver næringsministerens kommunikasjonsavdeling i en epost til VG.

Gjenvokst

Du får ingen advarsler når du går inn i området bak Søve videregående skole.

50 år etter at gruven stengte, er slagghaugen gjenvokst av trær og kratt. Det strålefarlige området er blitt delvis tildekket av jord, men er ikke inngjerdet.

I toppen av slagghaugen er jorden vasket bort og gruveavfallet ligger åpent i dagen.

LEI AV Å VENTE: Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret (til venstre) sier at det ene og alene er statens ansvar å rydde opp etter gruvedriften i Nome. Foto:Eskil Wie Furunes,VG

– Her skulle Næringsdepartementet ha ryddet opp allerede for to år siden, men ingenting skjer. Og nå skjønner vi at det vil komme en ny utsettelse, sier ordfører Bjørg Tveito Lundefaret (Ap), som tar forsiktige skritt over gruveavfallet for ikke å skitne seg til.

Ikke vårt problem

– Man kan jo forstå at de reagerer ute på Langøya, men det er egentlig ikke vårt problem. Vi er maktesløse i forhold til den mektige staten som ikke har klart å finne en løsning, sier hun.

Men tidsplanen sprakk. I januar ba Næringsdepartementet om utsettelse ut 2015. Før Statens Strålevern rakk å behandle saken, sendte departementet et nytt brev: Nå med krav om utsettelse fram til 31.desember 2016.

Verken NOAH eller deponiet i Gulen som tar imot lavradioaktivt avfall fra Nordsjøen, har noe ønske om å ta imot massene fra gruven i Telemark.

Maser videre

– Vi må bare mase videre. Jeg tror vi skal sende et nytt brev, sier ordføreren.

Utsettelsen er nå til vurdering hos Statens strålevern, får VG opplyst.

Næringsminister Monica Mæland (H) svarer slik på bekymringen fra Nome kommune:

Rydder snarest mulig

«Departementet arbeider for å rydde opp ved Søve så snart som mulig. Det er ikke besluttet hvor massene skal deponeres eller på hvilken måte, og dermed er det heller ikke avklart når opprydningen skal gjennomføres», skriver hun i en epost til VG via sin kommunikasjonsavdeling.

Les også

Mer om

  1. Kommunevalg 2015
  2. Miljøvern
  3. Politikk

Flere artikler

  1. Kostbar snuoperasjon for næringsministeren

  2. Mæland vil likevel ikke tvinge NOAH til å lagre radioaktivt avfall

  3. Slik feirer Bellona-Hauge 50-årsdagen: Drar til Holmestrand: Bellona krever radioaktiv granskning

  4. Lokalpolitikerne visste ingenting om regjeringens Langøya-utredning

  5. Bjørn Rune Gjelsten stanser millioninvesteringer i omstridt deponi-prosjekt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder