REGNER MED STEMMER: Statsminister Erna Solberg (H) kan glede seg over dårlig vær i Sør-Norge. Ny forskning viser at borgerlige velgere trekker til valglokalene i dårlig vær. Foto: Kyrre Lien , VG

Store nedbørsmengder ventet på valgdagen: Erna og co. kan juble over regnskyll

Forsker: Borgerlige dropper valglokalet i godvær, mens venstresiden ikke liker regn

Ap-innpisker: «Tror folk stemmer uansett vær»

De borgerlige har et valgfortrinn i Sør-Norge i dag:
Det høljer ned.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– De borgerlige vinner på regn på valgdagen. Jeg kan bare spekulere i hvorfor det er slik, sier førsteamanuensis Jo Thori Lind ved Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo (UiO) til VG.

Følg utviklingen i VGs valgstudio.

Forskeren har studert sammenhengen mellom vær og valgdeltagelse i valgene fra 1971 og frem til 2007, og i et 80 siders dokument konkluderer Lind med at når det er oppholdsvær på valgdagen, er det særlig Arbeiderpartiet og venstresiden som har et fortrinn, skriver han i Aftenposten.

Derimot er det de borgerlige som «vinner» når det regner.

– Min hypotese er at de velgerne som ville stemt borgerlig hvis de hadde stemt, har en tendens til å sitte hjemme når det er pent vær. De går i hagen, en tur i skogen og har andre gjøremål som er vel så viktige, sier Jo Thori Lind til VG.

– Venstresiden er mer av typen som ikke liker å bli våte. Så regner det, sitter de innendørs. Jeg kan ikke bevise det, men det henger sammen i dataene, sier Thori Lind.

Har du oversikt? Her står slagene om storbyene

INNPISKER: Victoria Marie Evensen, nummer åtte på listen til Ap, vil ha siste ordet utenfor Günerløkka skole valgdagen. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Stille før stormen?

Utenfor Grünerløkka skole i Oslo står Victoria Marie Evensen, kandidat nummer åtte på Arbeiderpartiets liste, i partiriktig rød regnfrakk. Foreløpig glimrer konkurrentene med sitt fravær, og Evensen kan uforstyrret dele ut Aps valgseddel til de få som ankommer valglokalet.

Grünerløkka var bydelen med lavest valgdeltakelse ved forrige kommunevalg i 2011, ifølge Oslo kommune. 53 prosent avga sin stemme, mot for 71 prosent i topplasserte Vestre Aker.

Evensen frykter hverken for lav deltakelse eller dårlig oppslutning på grunn av været.


– Jeg tror folk stemmer uansett vær. I år har vi hatt en grundig mobilisering og jevn valgkamp. Folk lar seg nok ikke styre av solskinn eller ei, men av spennende politiske løsninger, sier Evensen.

Les også: VGs dom over den siste debatten

Valglokalet på Grünerløkka skole var relativt tomt i formiddag. All erfaring viser at rushet kommer etter arbeidstiden – og dessuten har svært mange forhåndsstemt i hovedstaden ved årets valg. En av dem som trosset ruskeværet, var Jan Hovland (28).

– For meg er det en selvfølge å stemme. Jeg var godt forberedt, og fikk en god opplevelse, sier han etter å ha puttet stemmen i urnen.

I BOKS: Jan Hovland (28) var sikker i sin sak da han avla stemmen, nøye observert av valgmedarbeiderne Souad Boulakrinat og Håvard Aagesen – som for øvrig har en lang dag i vente. Foto: Jan Petter Lynau , VG

– Større hage

Thore Lind ved UiO avviser ikke at funnene peker i retning av en materiell forklaring:

VÆR OG VALG: – Min hypotese er at de velgerne som ville stemt borgerlig hvis de hadde stemt, har en tendens til å sitte hjemme når det er pent vær, sier Jo Thori Lind. Foto: UiO ,

– Det kan ha noe med mennesketyper å gjøre, men det kan også være at borgerlige velgere har mer ressurser, for eksempel en hytte eller en større hage enn Arbeiderparti-velgere, sier Jo Thori Lind.

Meteorologisk institutt melder om kraftig regn i store deler av Sør-Norge. Nord-Norge ser langt bedre ut – og fra Trondheim-regionen og nordover ligger det an til godt vær.

Jo Thori Lind mener dette kan gi utslag i Kommune-Norge:

– Høyresiden kan få en «boost» i Sør-Norge, men alle valg er forskjellige. Men det skader ikke for byrådet i Oslo (borgerlig flertall) at det regner i dag, sier Thori Lind.

– Skal du stemme?

– Jeg skal stemme i dag.

– Blir det blått?

– Nei, det blir ikke blått, til tross for at det regner, sier forskeren.

Skal du på valgvake? Dette er valgnattens mest spennende thrillere!

Deltagelsen øker

Ifølge Thori Lind ligger det også an til bedre valgdeltagelse i Sør-Norge – gitt at det regner ut dagen: Nedbør gir nemlig ett prosentpoengs økning i valgdeltagelsen.

– Du skal ha veldig mye regn for å snu den trenden, sier Jo Thori Lind.

Dagens vær er imidlertid godt nytt for statsminister Erna Solberg (H) som kan miste den borgerlige makten i Oslo og Bergen. De siste målingene viser nemlig at Oslo-ordfører Fabian Stang (H) sitter utrygt, og Bergen-ordfører Trude Drevland (H) går også en usikker fremtid i møte.

Ap-bastionen Trondheim er den eneste storbyen som er sikker for Ap, skal vi tro målingene.

I Stavanger er det også et åpent spørsmål om ordfører Christine Sagen Helgø (H) får fortsette. I Bodø ser det litt bedre ut for Høyre-ordfører Ole-Henrik Hjartøy, mens det i Tromsø er fare for de blå. Jens Johan Hjort (H) er ordfører i dag, men Ap kan ta makten.

MÅ REGNE MED VELGERTAP: Ap-leder Jonas Gahr Støre er blant dem som taper på regn, skal vi tro forskningen. I går avga han sin stemme ved Slemdal skole i Oslo. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Ekspert: – Skyldes andre forhold

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU vil ikke legge mye vekt på regn som avgjørende faktor for valgdeltakelse.

– Det eksisterer jo anekdoter, men så vidt jeg vet så finnes det ikke vitenskapelig belegg for at regn har avgjort valg. Riktignok er det slik at valgdeltakelsen er lavest i deler av landet som har mest vær. I Nord-Norge er det lavere deltakelse, men det skyldes nok andre forhold enn været, sier Anders Todal Jenssen.

I 2011 var valgdeltakelsen på 64,5 prosent, og de siste årene har det vært flere som har kommet seg til valglokalene.

– Vi er på vei ut av en lang, nedadgående trend, men det er uklart om den vokser mer. Jeg tror de historiske trekkene holder seg, sier Todal Jenssen som ikke tror dagens vær gjør utslag.

Mye regn i vente

Ifølge vakthavende meteorolog Nina Larsgård ved Meteorologisk institutt ligger det an til vått og grått vær i store deler av Sør-Norge mandag:

– Telemark og Agder får mest vær i dag, og der har vi sendt ut obs-varsel om at det ventes mye nedbør, sier Nina Larsgård.

På Østlandet blir det også regntungt, men mindre regn lenger nord på Østlandet. Vestlandet blir delvis skyet, og nedbør i Rogaland.

Sjekk været her: Pent.no

– Nord-Norge er værvinneren i dag, og det ser mye bedre ut i nord. Det er nok litt skyet opp til og med Trøndelag, men det er muligheter for sol. Så er det stort sett pent lenger nord, sier Nina Larsgård.

I Oslo vil det bli regn stort sett hele dagen - noe som tegner til høy valgdeltagelse i hovedstaden. Godt valg!

Stemmer du uansett vær? Diskuter i kommentarfeltet!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder