Museumsdirektøren: – Vanskelig å erstatte de tapte verdiene

Trond Giske (Ap): – Det gikk kaldt nedover ryggen på meg

Direktøren ved Ringve museum fortviler over at to historiske pianoer fra 1800-tallet kan ha gått tapt i brannen.

Ingrid Tinmannsvik
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg ble helt forferdet da jeg først hørte at det brant, sier Ivar Roger Hansen, direktør ved Ringve museum.

Med tårer i øynene måtte de ansatte være sjokkerte vitner til at hovedbygningen ved Ringve museum i Trondheim brant i dag tidlig.

Direktøren Ivar Roger Hansen på brannstedet mandag. Foto:Ned Alley,NTB scanpix

Nå jobber de ansatte på spreng med å redde gjenstander fra ytterligere røyk- og vannskader.

– De kulturhistoriske verdiene blir vanskelig å erstatte. En del instrumenter fra 1800-tallet har gått tapt, ser det ut til. Blant annet to klaverinstrumenter, sier Hansen til VG.

Se video fra brannen nederst i artikkelen!

Skifter fokus

En kombinasjon av varme og vann skal ha ført til at de verdifulle klaverene ble skadet. Det var hjørnestuen i 1. etasje og et soverom i 2. etasje som brant, og begge rommene hadde betydelige mengder bilder, møbler og annet inventar.

LES OGSÅ:Tidligere direktør: – Det er det verste som kunne skjedd

De ansatte har ennå ikke skaffet seg en endelig oversikt over alle tapene, og sier arbeidet vil ta flere dager. Nå er det viktigste å redde det som reddes kan.

– Hvilke konsekvenser får brannen for museet?

– Konsekvensene er mange. Umiddelbart fører det til at tilbudet i sommer, og kanskje noen år framover, blir redusert. Vi må endre kursen, rett og slett. De planene vi hadde for framtiden må erstattes med gjennoppbygningen, sier han.

– Fenomenal innsats

Hansen sier at en brann var det museet fryktet aller mest, og at brannsikring er noe de legger stor vekt på.

– Vi trener mye på dette. Jeg berømmer mine ansatte for at de klarte å følge alle prosedyrene. Men det er klart at når man ser det som har skjedd, så blir man ganske nedslått. Det er en tragedie for ethvert museum, sier han.

LES OGSÅ:Slik vil de hindre nye branner i Bergens tette trehus

Ringve museum var utstyrt med et automatisk vanntåkeanlegg som utløses når det er 100-150 grader i rommet. I tillegg har de alarmsystem med kort responstid. Hansen tror dette reddet hele museet.

– En brannsikring hindrer ikke at det begynner å brenne, men begrenser skadene. Det gjorde den. Og brannvesenet har gjort en fenomenal innsats.

– Landets viktigste samling

Ingen personer kom til skade under brannen, og det skal heller ikke være store konstruksjonsmessige skader. Hansen tror de vil få rekonstruert bygget igjen.

– Ringve har landets viktigste samling av musikkinstrumenter og er en dyktig formidler av musikkhistorien, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til Adresseavisen.

– Vi vet ennå ikke hvor omfattende skadene er, men jeg håper at brannen ikke vil føre til varig tap av de dyrebare musikkinstrumentene og annet viktig kulturhistorisk materiale, sier hun.

Glad det ikke endte verre

Mange trøndere kjente på sterke følelser da de hørte om brannen i dag, blant dem ordføreren i Trondheim, Rita Ottervik. Hun synes det var forferdelig å se de første meldingene om brannen.

DRO DIREKTE: Her blir ordføreren i Trondheim, Rita Ottervik, orientert om brannen ved Ringve musikkmuseum. I forgrunnen: direktør Ivar Roger Hansen. Foto:Ned Alley,NTB scanpix

– Jeg hadde en stor klump i magen, og var bekymret for at en av de store kulturhistoriske perlene i Trondheim og et nasjonalt musikkhistorisk museum skulle gå tapt. Det var en lettelse å se at de hadde fått kontroll såpass tidlig, sier Ottervik til VG.

LES OGSÅ:Brann- og redningssentralen advarer: – Ikke flytt inn i en brannfelle(Krever innlogging)

Ordføreren dro til Ringve museum med en gang hun hadde mulighet. Hun sier det var sterkt å møte direktøren og de ansatte.

– De var selvsagt preget av at det brant på arbeidsplassen. Jeg forstår hvor vanskelig det må være. Heldigvis gjorde de en fabelaktig jobb med å berge ut mye.

Ottervik sier at hun er veldig stolt av brannvesenet i Trondheim, som raskt fikk kontroll og sørget for å minimere skadene.

Personlig forhold til museet

Trond Giske, nestleder i AP, vokste opp i Trondheim og er nært knyttet til det musikkhistoriske museet. Foto:Kyrre Lien,VG

– Det er ikke bare et nasjonalt, men også et internasjonalt kulturhistorisk sted. Det gikk kaldt nedover ryggen på meg da jeg hørte om brannen. Den kunne vært katastrofal for instrumentsamlingen, sier nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske.

Han er selv personlig knyttet til musikkmuseet på Ringve. Hans mor brukte å ha sommerkonserter der da han var ung.

– Jeg har tilbrakt mang en sommer der som barn. I tillegg fikk Ringve et nytt bygg i min tid som kulturminister, så gjennom det har jeg også et forhold til museet, sier han.

Nå priser han brannvesenet for den avgjørende jobben de gjorde med å berge viktige kulturhistoriske minner.

– Ved siden av Nidarosdomen er dette det fremste kulturhistoriske stedet vi har. Ikke bare samlingen gjenstander, men også gården er helt unik. Nå håper jeg skadene på gården ikke er så omfattende at det ikke lar seg restaurere igjen, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder