FAKTISK HELT SANT: Ansvarlig redaktør i Faktisk, Kristoffer Egeberg (i midten), er fornøyd med at de har blitt tatt opp i Det internasjonale faktasjekknettverket. Bildet ble tatt av redaksjonen tidligere i år i forbindelse med lanseringen.

FAKTISK HELT SANT: Ansvarlig redaktør i Faktisk, Kristoffer Egeberg (i midten), er fornøyd med at de har blitt tatt opp i Det internasjonale faktasjekknettverket. Bildet ble tatt av redaksjonen tidligere i år i forbindelse med lanseringen. Foto: Tore Kristiansen VG

Faktisk får internasjonal anerkjennelse - blir med i faktasjekkingsnettverk

Faktasjekkingstjenesten Faktisk får plass i Det internasjonale faktasjekknettverket.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Faktasjekkingsnettverket Det internasjonale faktasjekknettverket kunngjorde onsdag at Faktisk får plass i nettverket deres.

Ansvarlig redaktør i Faktisk, Kristoffer Egeberg, er svært fornøyd med at de har blitt tatt opp i nettverket.

– Dette er en viktig anerkjennelse fordi de stiller strenge krav til uavhengighet, åpenhet og nøyaktighet, sier han til VG.

Fersk faktasjekk: Nei, mann med tre koner får ikke tre leiligheter av svensk kommune

Får skryt for ambisjonsnivået

Egeberg sier det er viktig for dem å bli en del av dette nettverket.

– Da kan vi være faglig i front for å utvikle denne typen journalistikk videre. Det er viktig i en tid der vi ser at fakta og sannhet er under press, sier han.

I nettverkets faktasjekk-plakat viser de blant annet til at de er «forpliktet til å fremme ekspertise innen faktasjekk» og at de tror på at «upartisk og åpen faktasjekk kan være et kraftfullt verktøy innen etterrettelig journalistikk».

På Faktisk.no ligger Det internasjonale faktasjekknettverkets faktasjekk-plakat i sin helhet.

Faktisk.no: Gir Erna Solberg delvis feil om marinestyrke

– Ekstremt ambisiøst

I vurderingen deres av Faktisk slår faktasjekknettverket fast at Faktisk er et «flott og ekstremt ambisiøst initiativ». Videre heter det at Faktisk «står seg som en journalistisk publikasjon alene, selv om den er basert på tidligere publiserte påstander».

– I tillegg er de imponert over det unike samarbeidet, der fire konkurrerende mediehus som har gått sammen for noe de mener er viktig for samfunnsoppdraget, sier Egeberg.

Han legger til at de er stolte over å ha blitt tatt opp, og takker alle som har gitt dem tilbakemeldinger så langt.

Faktisk.no: Nei, Oslo-politiet har ikke erklært at de har tapt byen på grunn av islam

Smarte teknologiske løsninger

Alexios Mantzarlis i Det internasjonale faktasjekknettverket sier at han er veldig imponert over Faktisk, og trekker blant annet fram hvordan de ved smarte tekonologiske løsninger klarer å nå et stort publikum.

– Jeg har fulgt Faktisk en stund og anser det for å være en veldig viktig plattform, sier han til VG.

Han forteller at Det internasjonale faktasjekknettverket blant annet bidrar med finansiell støtte til prosjekter, hjelper til med å bygge et miljø innenfor faktasjekking og tilbyr hjelp og trening.

Det er svenske Ester Appelgren ved Södertörns högskola som vurderte Faktisk for nettverket.

Det lyktes ikke VG å komme i kontakt med henne onsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder