«MAURSLUKER»: Tor Iljar og Demi på jobb i en hytte hvor feite stokkmaur har gjort stor ugang.

Demi (1) er en ekte maurhund

TJØME (VG) Demi er bare 14 måneder, men får skikkelig los når det handler om kravlende småkryp.

  • Martin Nilsen

Nå er jaktlabradoren i ferd med å få fast jobb som rådgiver i skadedyrbransjen.

Tor Iljar, som er lidenskapelig hundeentusiast, har sammen med sin venn Kenneth Ervik i Tønsberg Skadedyrkontroll utviklet en idè om å trene en hund til å snuse opp uhumskheter som i vegger, gulv og tak kan koste hytte- og huseiere formuer å reparere.

- Hunder brukes til å snuse opp alt fra bomber, til narkotika, valuta, døde mennesker i vann, kreft, og til å gå spor. Foreløpig har vi fått Demi til å bli god på maur og kadavre, døde mus og rotter som spiser utlagt gift og dør inne i veggene slik at de etter hvert avgir vond lukt i et hus, sier Iljar.

Maursesong

- Å bruke hund til dette er utbredt i Australia og Skottland. DogPoint trener nå opp 2 hunder og kan med dette få "dobbelmarkering". Altså at 2 forskjellige hunder uavhengig av hverandre som markerer på samme området. Dette vil forsterke markeringen og øke treffprosenten ytterligere. Så vidt vi vet er det ikke tatt i bruk i Norge tidligere, fortsetter han.

Kenneth Ervik sier hundens evne til eksakt påvisning av maurkolonier er en stor hjelp i jobben med å bekjempe skadedyr.

- Det er 15 prosents økning i tilfeller av skadedyr hvert år. Nå på våren er det høysesong for maur som er vekselvarme dyr og som våkner til liv med varmen.

Trenger hjelp

Demi har fått alminnelig opptrening med å lukte på maur og døde mus. Den belønnes når den markerer funn.

- Det finnes ikke noen hundre prosent sikker metode å påvise skadedyr på. Vi trenger hjelp, sier Ervik.

- Når en hund kan markere slik at vi kan åpne 20 ganger 20 centimeter fremfor en hel vegg, kan det gi store besparelser for en huseier. Det kan i de verste tilfellene handle om flere hundretusen kroner, sier Ervik.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder