SKAL VITNE: Eivind Rindal (fra venstre), Simen Brænden Mortensen og Lars Henrik Rytter Øberg overlevde alle Utøya-masakren. Nå skal de vitne mot mannen som drepte vennene deres. Foto: VG/Privat

De skal vitne mot Breivik

(VG Nett) Simen Brænden Mortensen (23) snakket med Anders Behring Breivik da terroristen bløffet seg over til Utøya. Nå møtes de igjen. I rettssalen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Jeg gruer meg til å stå i samme rom, ansikt til ansikt med tiltalte, sier Brænden Mortensen.

I dag leverte påtalemyndigheten sin bevisoppgave til Oslo tingrett.

LES OGSÅ: Vil at Breiviks mor skal vitne

Der framgår det at AUFs vaktmann i Utvika 22. juli er blant 98 vitner aktoratet vil føre i rettssaken som starter 16. april - 61 av dem direkte ofre for terroren.

Eivind Rindal, som overlevde ved å flykte i båten "Reiulf", er en av dem.

- Jeg ser frem til å vitne. Det blir viktig å få klargjort faktaene rundt det som skjedde, og for meg personlig blir det godt å kunne bidra.

Snakket med Breivik

Brænden Mortensen skal gi sitt vitneutsagn når Breiviks ankomst på landssiden i Utvika blir tema i hovedforhandlingen.

- Jeg snakket med ham, sier han om sitt møte med Breivik 22. juli i fjor.

23-åringen fra Hamar var blant AUFs vakter på fergekaien.

- Tiltalte fortalte meg at han var fra PST. At han var der på et rutineoppdrag på grunn av terroren i Oslo, og at det var varslet at han kom, forteller 23-åringen.

LES OGSÅ: Slik skal rettssaken avvikles

- Han sa han het Anders

Brænden Mortensen forteller at han og vaktene satt og hørte på radio da den hvite varebilen til Breivik kom kjørende.

- Jeg så at det satt en kar i bilen, og registrerte at han hadde svart genser med politiemblem på armen. Jeg gikk bort og presenterte oss, og spurte hvorfor han var der. Det er da han sier han er politi. Han kalte seg Anders, og viste en ID - et tjenestebevis - som for oss så helt ekte ut. Vi hadde ingen grunn til å betvile ham der og da.

Så Breivik hente rugeren

Brænden Mortensen og vaktlaget kaller opp Utøya og fergen "MS Thorbjørn".

- Fergen kom etter vel et kvarter, og "mor Utøya" Monica Bøsøi og skipperen på fergen snakket med ham. Jeg hadde da gått tilbake til vaktteltet og hørte ikke hva de snakket om, men han fikk jo komme om bord i fergen, sier Brænden Mortensen - som så at Breivik hadde med våpen.

- Jeg så tydelig at han hentet automatvåpenet - rugeren - bak i kassebilen.

SÅ BREIVIK: Simen Brænden Mortensen så Anders Behring Breivik bløffe seg om bord i Utvika-fergen 22. juli. Her er "MS Thorbjørn" fotografert i det den legger til på Utøya under en befaring i fjor høst. Foto: VG

Da de tre første smellene lød over det smale sundet kort tid etter at fergen var ankommet øya, tenkte Brænden Mortensen at politimannen testet våpenet sitt.

- Men så kom nye smell, og vi skjønte at dette var alvorlig. At noe var galt. Vi kalte opp Utøya, og fikk bekreftet at det var skyting. Da ringte vi straks politi og ambulanser, før vi etter anmodninger fra politiet kjørte til Sandvika i Bærum.

Ser fram til å se ondskapen i øynene

Eivind Rindal (23) og de 11 andre som flyktet i båten "Reiulf", ble skutt etter av Behring Breivik.

Kulene fra gjerningsmannens våpen smalt inn i skroget på fluktbåten, men ingen om bord ble fysisk skadd.

Rindal sier han ser fram til å få muligheten til å konfrontere mannen som drepte vennene hans.

- Det føles veldig godt å få den muligheten, sier Rindal om at han skal i vitneboksen 30. mai.

Rindal har tidligere fortalt VG at han var skuffet over å bli utelatt fra tiltalen. Han har vært klar på at det er viktig å få frem historiene til de som nesten ble truffet av skudd, og som opplevde dødsangst.

Han gruer seg ikke til å se Breivik i retten.

- I rettssaken får vi avmystifisert den kraften som prøvde å slå oss ut. Vi må se ondskapen i øynene, det er viktig for å kunne leve med dette i ettertid, sier Rindal.

Viktig å bidra

Lars Henrik Rytter Øberg (18) fra Eidsvoll skal også vitne mot Breivik.

Han var forberedt på at han skulle vitne, men har ikke rukket å tenke så mye på det foreløpig.

- Jeg har ikke gjort meg noen spesielle tanker rundt det. Jeg ser på det som en vanlig rettssak, og har stilt meg ganske nøytral til om jeg skal vitne eller ikke. Men det er viktig for meg å bidra når det bes om det, sier Øberg til VG.

Øberg befant seg først i Lillesalen i Kafébygget og senere ved pumpehuset på Utøya. Begge steder ble store grupper ungdommer drept og skadet.

Han så Breivik selv, men ønsker ikke å gå i detalj på historien sin fra 22. juli. Han har heller ikke planlagt å følge hele rettssaken i detalj.

- Jeg er russ nå, og vil fokusere på å ha det gøy i russetiden. Så har jeg også eksamenstiden som jeg ville komme meg igjennom, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder