VURDERER MASSESLAKT: Flere norske griser kan være smittet av svineinfluensa. Nå vurderer Mattilsynet drastiske tiltak. Foto: Kristian Helgesen

Vurderer masseslakt av gris etter svineinfluensautbrudd

(VG Nett) Mattilsynet vurderer å slakte influensasmittede svinebestander, hvis det kan begrense smitten.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

En grisebesetning i Levanger kommune testet lørdag positivt på svineinfluensa, A (H1N1).

Enkelte grisebesetninger som ligger i nærheten blir nå testet for svineinfluensa, der Mattilsynet vet at det har vært utvekslet dyr eller vært trafikk mellom besetningen som er smittet og andre besetninger. I tillegg testes nå en bestand i Hedemark for svineinfluensa.

Mattilsynet utelukker ikke at smittede svinebestander må slaktes, men det kan allerede være for sent å begrense influensasmitten:

- Et vedtak om nedslakting må bygge på at vi har berettiget håp om at vi kan begrense videre smittespredning. Hvis oppfølgende prøver viser at vi har en situasjon der smitten har spredd seg er det mindre aktuelt, sier regiondirektør for Mattilsynet i Trøndelag og Møre og Romsdal, Bjørn Knutsen, til VG Nett.

Les også:Enda en grisebesetning kan være rammet av svineinfluensa

Stor belastning

Bonden på gården der grisene er smittet av svineinfluensa tar situasjonen svært tungt, melder NRK.

- Han har det ikke bra, og det er klart dette er en stor belastning for han, sier Jon Trøite, leder for Nord-Trøndelag Bondelag til NRK Trøndelag.

Han forteller at bøndene i distriktet nå er veldig bekymret.

Dette er en alvorlig situasjon for svinenæringa i fylket, og det er mye usikkerhet knyttet til hendelsen, sier Trøite.

LES ALT OM SVINEINFLUENSAEN PÅ VG NETT!

Bønder vil ha vaksine

- MANGE KAN HA HATT DET: - Tester har vist at mange tilsynelatende friske var smittet av svineinfluensa, sier overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet (FHI) Foto: Scanpix

Folkehelseinstituttet har avvist å la svinebønder komme først i inluensakøen, men nå vil grisebøndene ha omkamp.

- Det aller viktigste er at vi svineprodusenter og dyrepersonell får vaksine så fort som mulig. Det som har skjedd aktualiserer denne debatten. Man ser at det smitter overraskende raskt og ganske lett, sier Kristin Ianssen i Norsvin til VG Nett.

Men Folkehelseinstituttet avviser å la svinebøndene få vaksinen først:

- Grunnen til det er at liv og helse kommer først. Først må vi vaksinere de som har økt risiko for å dø. Først når de har fått vaksine åpnes det for andre grupper, sier Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet.

Tett på Nett:FHI svarer deg om vaksinen mot svineinfluensa

- Kan smitte begge veier

Folkehelseinstituttet regner ikke med at influensautbruddet hos norske griser utgjør noen stor helserisiko, men utelukker ikke at svin kan smitte mennesker.

- Teoretisk kan det smitte begge veier, men dette er første gang det er vist influensasmitte fra mennesker til gris i Norge, sier Iversen.

Det har ifølge Folkehelseinstituttet også blitt registrert smitte fra mennesker til svin i Canada og Norge, før utbruddet av svineinfluensaen på gården i Levanger.

- Det sier kanskje noe om at dette viruset er lettere mottakelig begge veier. Svineinfluensa smitter veldig mye lettere mellom dyr og mennesker. Det gjør det til en ekstra stor utfordring for svinebønder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder