LESER PÅ CELLA: Denne uka kan Anders Behring Breivik både leser aviser og de sakkyndiges rapport i fengselet på Ila. Foto: GØRAN BOHLIN

Breivik har fått psykiatrirapporten inn på cellen

(VG Nett) Anders Behring Breivik (32) vil ta frem rødpennen for å påpeke det han mener er feil i rapporten om sin egen mentale helse.

 • Marianne Vikås
 • Jarle Grivi Brenna
 • Dennis Ravndal
 • Gordon Andersen
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

Helt på tampen av tirsdagens ni timer lange avhør fikk den terrorsiktede 32-åringen beskjed om at han endelig får en fullstendig kopi av rapporten til de sakkyndige som konkluderte med at han lider av paranoid schizofreni.

- Han var selvfølgelig glad for å få rapporten med seg, sier en av Breiviks forsvarere Tord Jordet til VG Nett.

Inntil nå har cirka én tredjedel av de sakkyndiges rapport vært klausulert, og forsvarerne har kun fått kommunisert muntlig til ham hva som står i de uklausulerte delene.

LES OGSÅ: Breivik ber om Giæver og Stanghelles kommentarer

Vil rette opp i feil

Ifølge Jordet ble det ikke brukt tid under avhøret til at Breivik kunne lese rapporten. Den fikk han først da han kom tilbake til Ila.

- Han er veldig opptatt av rapporten, og har sagt at han er klar til å begynne å jobbe med å konkretisere hva som er feil og tatt ut av sammenheng, sier én av de andre forsvarerne, Odd Ivar Grøn.

FORSVARERE: Odd Ivar Grøn og Vibeke Hein Bæra på vei ut fra tirsdagens avhør på polithuset i Oslo. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Av det Breivik har fått opplest fra sine forsvarere er det blant annet faktiske opplysninger og ideologiske temaer han mener er feil gjengitt, feilsitert og tatt ut av sammenheng i rapporten.

Selv har Breivik påberopt seg en psykologiutdannelse uten å ha studert det gjennom formelle kanaler. Han mener at hans jobb som selger er den beste måten å studere psykologi på.

LES OGSÅ: - Breivik syntes det var spesielt å se seg selv i avisen

Liker ikke lekkasjene

Både Jordet og Grøn var til stede på politihuset i forbindelse med gårsdagens avhør av Breivik. Temaet var nok en gang siktedes barndom og oppvekst.

Selv er Breivik lite fornøyd med at offentligheten har fått innsyn i hva de sakkyndige har skrevet om ham.

- Han mener det er ille at deler av rapporten har lekket ut i media og at det diskuteres i offentligheten uten at han har fått gå gjennom hele materialet selv, sier Grøn.

En rekke medier, blant annet VG, omtalte innholdet i de sakkyndiges rapport bredt i dagene etter at den ble offentliggjort.

LES OGSÅ: Slik blir Breiviks mediehverdag

Konfrontert med søsterens avhør

I media kom det blant annet frem at Breiviks mor har forklart at hun i ettertid har forstått at sønnen må ha vært sinnsyk i tiden han bodde sammen med henne.

- Så fort siktede har gjennomgått rapporten blir det viktig for oss å se hva han mener er galt i rapporten, og så vil vi kontrollere de faktiske opplysningene og hvordan de sakkyndige har forstått ham for å få full klarhet, sier Jordet.

Ifølge Jordet ble Breivik i går konfrontert med deler av vitnemålet til hans halvsøster i USA, som i begynnelsen av desember ble avhørt av norsk politi i California.

- Siktede står fast ved at han hadde en fin barndom, og at det ikke har noe med hans ideologiske valg å gjøre. Samtidig sier han at han forstår at de sakkyndige har vært opptatt av det, sier Jordet.

Mer om

 1. Anders Behring Breivik

Flere artikler

 1. - Virket som Breivik ikke aksepterte det

 2. Breivik påpeker feil på nesten hver side i rapporten

 3. Breivik får vite innholdet i rapporten

 4. Breivik ber om Giæver og Stanghelles kommentarer

 5. Derfor anker Breivik de nye sakkyndige

Fra andre aviser

 1. Breivik stiller spørsmål ved psykiaternes kompetanse

  Fædrelandsvennen
 2. Behring Breiviks anke om nye sakkyndige forkastet

  Aftenposten
 3. Breivik opptatt av terrorkommentarer og utenlandske medier

  Aftenposten
 4. Behring Breivik hevder han villedet rettspsykiaterne

  Aftenposten
 5. Breivik opptatt av terrorkommentarer og utenlandske medier

  Fædrelandsvennen
 6. - Ville provosere rettspsykiaterne med ekstreme uttalelser

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder