DRAGKAMP: Anniken Huitfeldt (Ap), her i Stortingets vandrehall, og Espen Barth Eide, her som taler på NSMs sikkerhetskonferanse Foto: Hallgeir Vågenes/VG og Gorm Kallestad / Scanpix

Barth Eide vrakes som Aps utenrikssjef

Tidligere utenriks- og forsvarsminister Espen Barth Eide (53) får ikke lede Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det ble klart da valgkomiteens innstilling ble presentert på Arbeiderpartiets gruppemøte som startet på Stortinget klokken 15.15.

De siste fire årene har Aps tidligere kultur-, arbeids- og barne- og familieminister Anniken Huitfeldt (47) fra Akershus vært leder for komiteen.

Hun ønsket å fortsette, og får etter det VG erfarer viljen sin.

Barth Eide skal til energi- og miljøkomiteen og blir Aps leder av fraksjonen.

Bakgrunn: Enda en maktkamp i Ap – kniver om utenriksjobb

Eide sa opp jobben som spesialrådgiver i FN for å bli stortingsrepresentant for Ap. Eide var utpekt som storfavoritt til å bli utenriksminister dersom Ap vant valget.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i at dette er en vraking. Jeg hadde miljø- og energikomiteen og utenrikskomiteen på en delt førsteplass på min ønskeliste. Jeg tror det blir givende og spennende å få et nytt felt. Energi, miljø og klima er noen av de viktigste spørsmålene globalt og her hjemme, sier Eide til VG.

Kvinnekritikk

Dagbladet skrev forrige uke at Huitfeldt satt trygt i sin stilling i utenriks- og forsvarskomiteen fordi Arbeiderpartiet vil unngå nok en mediesak om vraking av sentrale kvinnelige politikere til fordel for menn.

Det ble mye bråk internt og eksternt da Ap-leder Jonas Gahr Støre valgte å sette nestleder Trond Giske (50) inn i finanskomiteen, for tilsidesette Marianne Marthinsen (37), som har vært finanspolitisk talskvinne de tre år.

Etter det VG kjenner til blir Marianne Marthinsen ordinært medlem av utenriks- og forsvarskomiteen.

Tre komitéledere

Arbeiderpartiet skal lede tre komiteer på Stortinget. Det er vanlig at det største opposisjonspartiet leder forsvars- og utenrikskomiteen og kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Etter det VG kjenner til overtar Dag Terje Andersen vervet som leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen etter Martin Kolberg.

Kolberg blir medlem i utenriks- og forsvarskomiteen.

Det er ennå ikke avgjort hva som blir den tredje komiteen under Aps ledelse.

Kilder om maktkamp: Giske vil bli Aps finanssjef

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre skal følge Huitfeldt i forsvars- og utenrikskomiteen.

Nestleder Hadia Tajik skal til arbeids- og sosialkomiteen.

Fraksjonsledere

Etter VGs opplysninger skal Martin Henriksen fra Troms lede Aps fraksjon på utdanning. I denne komiteen skal også Jette Christensen fra Hordaland og Torstein Tvedt Solberg (Rogaland).

Lene Vågslid skal lede Aps justisfraksjon og Ingvild Kjerkol blir Aps fraksjonsleder i helse- og sosialkomiteen.

Anette Trettebergstuen skal lede Aps fraksjon i familie, kirke og kulturkomiteen.

Eva Kristin Hansen og Magne Rommetveit skal inn i Stortingets presidentskap.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder