REDDET GUTTEN: Kenneth Martinsen (ringet inn) tok ansvar og reddet seksåringen som ble funnet livløs i et basseng på Tusenfryd søndag. Foto: Christine Søderstrøm/Scanpix

Kenneth Martinsen (41) reddet 6-årings liv på Tusenfryd: - Ingen får dø på min vakt

(VG Nett) Kenneth Martinsen lå og sov i solsenga da badevaktene blåste høyt i fløyta. En seks år gammel gutt lå livløs på bunnen av bassenget.

Andreas Fosse
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
Slik utfører du hjerte-lungeredning på voksneHjerte-lungeredning hos barn

41-åringen, som var på Tusenfryd med familien, spratt opp av solsenga da fløyta blåste. Rop og skrik rundt ham fikk han straks til å innse at noe hadde skjedd. Martinsen var kjapt ute i vannet og hentet gutten opp til bassengkanten.

- Gutten hadde respirasjonsstans og sirkulasjonsstans. Jeg startet med to innblåsninger, og jeg ba vakta fra Tusenfryd om å starte og komprimere. Det kom masse vann ut av lungene; han hadde svelget mye. Vi fortsatte så med innblåsning og komprimering tre eller fire runder. Så merket jeg at gutten begynte å puste selv, forteller han om episoden.

ØYENVITNE: - Gjenopplivningen tok to minutter

- Skikkelig, skikkelig glad

Gutten var trolig heldig som hadde Martinsen til å hjelpe ham. 41-åringen har lang erfaring som sykepleier på hjertepostoperativ på Ullevål, og han har gjort mange gjenopplivinger tidligere. Forskjellen denne gangen var at folk strømmet til rundt ham, de ville hjelpe, komme med råd eller ta over hele gjenopplivningsprosessen.

- Folk blir hysteriske i slike situasjoner. Jeg sa rett og slett at «dette kan jeg, gå vekk!», sier Martinsen.

Etter at seksåringen begynte å puste igjen, ble han tatt med lenger inn på land og lagt i stabilt sideleie. Da ambulansen kom, kviknet gutten til og begynte å skrike. Kenneth strøk hånden over hånden til guttens mor og sa «det kommer til å gå bra med gutten din».

- Det var utrolig deilig å høre gutten skrike. Det er symbolet på en fødsel, sier Martinsen.

- Hvordan føles det å redde et liv?

TATT HÅND OM: Ambulansepersonell tok hånd om gutten og kjørte ham til Oslo Universitetssykehus Ullevål. Foto: Christine Søderstrøm/Scanpix

- Det føles sinnssykt deilig at seksåringen er i live. Det er jeg skikkelig, skikkelig glad for. Jeg har alltid sagt at ingen får dø på min vakt.

Kenneth Martinsen skryter av badevakten på Tusenfryd som hjalp til med komprimeringen.

LES OGSÅ: Dette må du gjøre hvis du er først på ulykkesstedet

- Ta ansvar

Seksåringen ble innlagt på Ullevål, og sykehuset opplyser at gutten har lette skader. Det som kunne endt så veldig dramatisk, fikk en bra slutt. Martinsen ber folk om ta ansvar om de havner i lignende situasjoner.

- Det viktigste i en slik setting er at man tar ansvar, begynner å blåse og starte komprimering. Ikke tenk at andre tar seg av jobben, for det er det ikke sikkert noen andre gjør, sier Martinsen som er glad for at mange tar gjenopplivningskurs.

- Dette bør egentlig gjøres en gang i året for at folk skal få det inn i fingrene. Det er lett å bli satt ut når man kommer i en virkelig situasjon, sier han.

LES OGSÅ: Slik kan du redde liv med mobilen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder