Bistandsadvokat: - Jenta er glad for at han tiltales

Statsadvokaten: - Overbevist om at han er skyldig

STØTTER MANNEN: Ordfører i Vågå, Rune Øygard sammen med kona Reidun. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. FOTO: GEIR OLSEN/VG

Rune Øygard (52) tiltalt for seksuell omgang med mindreårig

(VG Nett) Vågå-ordførerens forsvarer sier han var forberedt på tiltalen og nå håper å renvaske seg.

Artikkelen er over åtte år gammel

- Statsadvokatene i Hedmark og Oppland har i dag tatt ut tiltale i den såkalte Vågå-saken, skriver Hedmark og Oppland statsadvokatembete i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Tiltalen gjelder et tilfelle av seksuell omgang med den fornærmede da hun var under 14 år, samt flere tilfeller av seksuell omgang med fornærmede mens hun var mellom 14 og 16 år.

Ordføreren i Vågå, Rune Øygard (Ap), ble ifjor siktet for seksuell omgang med en nå 16 år gammel jente.

FORNØYD: Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal sier jenta har vært vært redd, men er glad for tiltalen. Foto: Geir Olsen/VG

- Jeg er glad for at det er tatt ut tiltale. Jeg er også fornøyd med at den offentliggjøres slik at folk kan få et innblikk i hva som skal ha skjedd, sier jentas bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal til VG Nett.

Hjortdal har hatt SMS-kontakt med jenta som er glad for at Øygard nå tiltales.

- Hun føler nå at dette er med på å gjøre at hun blir trodd.

- Vil renvaske seg

Forsvareren hans, Mette Yvonne Larsen, sier til VG Nett at Øygard ser frem til å forsvare seg i retten.

- Han er glad for å få sjansen til å renvaske seg. En henleggelse ville skape uklarheter, men nå får hele saken en gjennomgang og alt kommer opp, sier hun.

Hun mener Vågå-ordføreren har støtte i lokalsamfunnet, og at han var forberedt på at det kunne komme en tiltale:

- Han ser det som en fordel at han får sjansen til å belyse hele saken. Vi skal nå forberede rettssak og legge frem argumentene for at han er uskyldig.

- Overgrep over to år

Statsadvokat i Hedmark og Oppland, Thorbjørn Klundseter, sier han er overbevist om at Øygard er skyldig.

- Etter en samlet vurdering av alle bevisene i saken tar jeg ut tiltale fordi jeg er overbevist om at anklagede har gjort det han er anklaget for. Jeg vil føre bevis for det i retten, sier Klundseter til VG Nett.

Utover det er han så langt ordknapp om tiltalen:

- Jeg vil ikke kommentere detaljene i saken, og vil ikke anslå hvor mange overgrep som har blitt begått. Det kommer frem i retten. Det er mange bevis og faktorer som er blitt vurdert under ett.

Den mindreårige jentas bistandsadvokat har tidligere understreket at de mener ordføreren og jenta har hatt flere samleier.

- Jeg mener siktelsen bagatelliseres av forsvareren, og derfor vil vi få frem alvorlighetsgraden i saken, sa hun til VG Nett da.

Ifølge tiltalen fant overgrepene sted i perioden fra oktober 2009 til september 2011. Overgrepene skal ha funnet sted på Øygards bopel, hytten hans og på flere hoteller.

Saken fortsetter under bildet ...

FORSVARER: Advokat Mette Yvonne Larsen sier ordføreren ser frem til å få muligheten til å renvaske seg. Foto: GEIR OLSEN

Fylkesleder: Svært alvorlig sak

- Øygard-saken er veldig alvorlig og vanskelig for alle parter, sier Aps fylkesleder i Oppland. Hun sier ledelsen i partiet understreker at saken skal avgjøres i retten.

- Jeg har vært i kontakt med partiledelsen i dag, og det understrekes at denne saken fortsatt ikke er behandlet i retten. Det er ikke opp til oss å ta stilling til skyldspørsmålet, sier fylkesleder Kjersti Stenseng til NTB.

Hun vedgår at saken mot den tidligere ordføreren i Vågå, Rune Øygard (59), er svært alvorlig, og at den er vanskelig for alle involverte parter.

Arbeiderpartiet har foreløpig ikke sagt noe om hvorvidt Øygard bør suspenderes.

- Han har jo vært sykmeldt og ikke fungert som ordfører siden denne saken ble kjent, og det skal han nok fortsatt ikke gjøre, sier Stenseng.

- Mer enn 40 vitner avhørt

VG har tidligere fortalt hvordan den mindreårige jentas far fikk mistanke til at det kunne foregå noe med ordføreren. Han skal ha fått advarsler fra jentas mor om å slutte å sende sms.

- Øygard stiller seg uforstående til siktelsen og sier han ikke har begått disse handlingene. Han er nå sykemeldt på grunn av en akutt smertelidelse, sa advokat Mette Yvonne Larsen til VG Nett da Øygard først ble siktet.

Vet du noe om denne saken? Kontakt VG Netts journalister her!

Politiet i Gudbrandsdalen har jobbet intenst med saken, og har jobbet med å avhøre mer enn 40 vitner i saken.

Jenta har også forklart at hun var med Øygard på flere jobbreiser, blant annet til hotell Bondeheimen i Oslo. Det skal altså ha vært på slike jobbreiser den seksuelle omgangen fant sted, i perioden fra 2009 og frem til ordføreren ble tiltalt.

- Det var spennende å være med og hilse på store politikere og andre maktmennesker. Samtidig sier hun at overgrepene skjedde blant annet når de var ute og reiste. Hun har vært under et veldig stort press, har Braathen Hjortdahl fortalt VG Nett.

Saken har skapt stor oppmerksomhet, og statsminister Jens Stoltnberg har blitt trukket inn i saken.

Det var blant annet kort tid etter en middag med statsministeren og Arne Brimi, at Øygard ble anmeldt av jentas familie.

Stoltenberg til VGTV: - Har kjent Øygard i mange år

Ordføreren har nesten sammenhengende vært sykemeldt fra jobben i kommunen, siden han ble siktet for overgrepene. Men han skal den siste tiden ha jobbet 20 prosent som konsulent.

Under kan du se video av ordførerens pressekonferanse i 2011:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder