NOSE-JOB: Anders Behring Breivik har i samtaler med rettspsykiaterne fortalt at han har foretatt en plastisk operasjon på nesen sin, og at han i ettertid er misfornøyd med inngrepet. Rettstegning: Harald Nygård

Breivik angrer på plastisk operasjon

(VG Nett) Massemorderen Anders Behring Breivik (32) har forklart de sakkyndige at han angrer på at han tok en operasjon for å bli penere.

Publisert:

Etter det VG får opplyst har skjønnhetsoperasjoner vært tema i samtalene mellom massemorderen og rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim.

- Da jeg var 20 år gjorde jeg en «nose job», innrømmet han i et av møtene med de sakkyndige på Ila fengsel.

Årsaken til at han valgte å betale for plastisk kirurgi skal ifølge Breivik ha vært at han synes nesen var «krokete».

- Jeg tok bort brusk. I ettertid har jeg sett på det som dumt. Jeg hadde en flott nordisk nese, mens den jeg har nå ikke er original, har Anders Behring Breivik sagt.

Det er en rekke eksempler på at den terrorsiktede 32-åringen er usedvanlig opptatt av eget utseende. Allerede mens han satt i sentralarresten på politihuset på Grønland ba Breivik om en barberhøvel for å kunne forberede seg til fengslingsmøtet. Det fikk han ikke av sikkerhetsgrunner.

Høye tanker om seg selv

Da Breivik ble fremstilt for åpen rett for to uker siden, var det også tydelig at han hadde brukt mye tid på utseende i forkant. Kinnskjegget var trimmet og håret vannkjemmet.

Også i samtalene med de sakkyndige skal det ha kommet frem at Anders Behring Breivik har svært høye tanker om seg selv. Han omtaler seg selv både som «helt, ridder og en person med for mye kjærlighet».

Den terrorsiktede Oslo-mannen skal også ha vurdert å fikse fire tenner i underkjeven i den senere tid, angivelig fordi de er litt skjeve.

- Jeg ville nærmere samfunnets idealer, skal han ha forklart.

Ifølge Anders Behring Breivik var «all investeringen i eget utseende» forberedelser til hvordan han ville fremstå etter terrorangrepet, ikke minst dersom han skulle bli drept.

Diagnosen til Breivik er paranoid schizofreni, ifølge Husby og Sørheim.

De mener også at han ikke evner å se seg selv annet enn fra eget perspektiv, og derfor ikke kan sette seg inn i omverdens reaksjoner på massedrapene.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder