HERSKAPELIG: Fritzøehus, Norges største privatbolig, og Fritzøehus Park kan ta pusten fra noen hver. Hvis du slipper inn, vel å merke - med adgangstegn og guide. Foto: ALF ØYSTEIN STØTVIG

Mille-Marie vil gravlegges i hagen

Følger dansk adelstradisjon

Milliardær Mille-Marie Treschow (57) ber om å stedes til hvile i sin egen hage. Nå bruker hun advokat for å forsikre seg om at hun får det som hun vil.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Av THEIS ROKSVÅG PEDERSEN

Foreløpig er hun en aktiv og engasjert forretningskvinne i midten av 50-årene, men godseieren fra Larvik har allerede begynt å legge planer for sitt siste hvilested.

TENKER FREMOVER: En av Norges rikeste kvinner, Mille-Marie Treschow (57), har fått tillatelse til å gravlegge seg og sin familie i egen hage. Foto: Roger Neumann

I Treschow-familien har man lenge fulgt en tradisjon fra den gang familien var en del av den danske adelen - nemlig å bli begravet i hagen rundt spektakulære Fritzøehus i Larvik.

I Norge er det derimot slik at lovverket som hovedregel sier at alle skal begraves på en offentlig gravplass - med noen unntak.

Får lov

I frykt for at hun ikke skulle få den siste hvile sammen sine slektninger, har derfor Mille-Marie satt advokat Paal Thoresen på saken.

På vegne av forretningskvinnen har han sendt et brev til Fylkesmannen i Vestfold hvor han ber om en uttalelse knyttet til hvorvidt tradisjonen i Treschow-familien kan videreføres.

Etter å ha drøftet saken med kirkevergen i Larvik konkluderte Fylkesmannen med at Mille-Marie Treschow og familien kan få unntak fra lovens hovedregel, og følgelig begraves i hagen.
- Det er klart hun er fornøyd med svaret. Dette er en lang tradisjon som nå kan føres videre, sier Paal Thoresen til VG.

LES HELE SAKEN: I dagens papirutgave av VG får du hele utgaven av saken. Foto: Skjermdump

Larviks kirkeverge, Hans Onarheim, har aldri tidligere fått forespørsler fra folk som ønsker å bli gravlagt i sin egen hage.

- Nytt for meg

- Nå har jeg bare vært kirkeverge i ett år, men jeg har jobbet som prest i 28 år. Da saken kom på mitt bord må jeg innrømme at det var helt nytt for meg. Jeg har aldri tidligere fått en slik forespørsel, uttaler han.

- Har du hørt om private gravplasser andre steder i landet?

- Nei, jeg har ikke hørt om noe lignende.

Det har ikke lyktes VG å få en kommentar fra Mille-Marie Treschow.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder