KJENTMANN: Erik Sarri har hjulpet til i leteaksjonen, og har fungert som en guide da han er lokalkjent. Bildet av fjellet viser hvor flyet kan ha truffet fjellveggen. Foto: Tim Peters/Forsvaret

Erik fant vrakrester: - Det luktet flybensin

NIKKALUOKTA (VG Nett) Erik Sarri var en av de lokale kjentmennene som ble oppringt da de første rapportene om ulykken tikket inn.

  • Tim Peters
  • Roar Dalmo Moltubak
  • Eirik Linaker Berglund

Artikkelen er over åtte år gammel

- Den svenske redningssentralen ringte og spurte om jeg hadde hørt eller sett noe til Herculesen. Da jeg ikke hadde det, ble jeg bedt om å bistå letemannskapene som kjentmann.

Han ble satt til å guide norske styrker inn i de brutale værforholdene i området.

- Det var fantastiske unge menn. Vinden pisket oss villt og brutalt, og sikten var ikke mer enn 10-15 meter, men jeg hørte ingen som klaget. De var målbevisste og utrolig profesjonelle, forteller Sarri.

- Det ble vanskeligere og vanskeligere å ta seg frem, og det er jo farlig med skred og slikt også. Men de norske gutta ville inn og finne flyet for enhver pris. De taklet forholdene bra, og vi kom veldig nært. Men vi kom oss aldri helt frem til stedet.

Da svenske soldater fant to deler av flyet, førte Sarri de norske soldatene fort så de kunne se bitene.

- Det var tøft for oss alle. Å se deler av flyet ligge der sånn, revet opp og dynket i flybensin, det var veldig trist. Det føltes som et nederlag.

BILDESPESIAL: Hercules-ulykken

Når VG Nett møter ham etter nyheten om at alt håp er ute, er han sorgtynget:

- Dette er så forferdelig. Vi kjempet virkelig på fjellet og håpet på det beste. Selv da de fant vrakdeler nektet soldatene, og vi som hjalp dem, å gi opp håpet. Nå er jeg knekt, forteller han.

Han forteller at nyheten har spredd seg i området.

- Selv barna er trykket av dette. Man merker at hele bygda er preget og lei seg. Våre tanker går til de pårørende nå. Vi sørger med dere, sier han til VG Nett.

Kjentmannen har jobber ved og på Kebnekaise i en årrekke. Han mener det aldri vil bli det samme:

- Jeg vil alltid tenke på ulykken og de fem som omkom når jeg ser den toppen. Jeg har opplevd mye glede der, nå vil det alltid bli blandet med vemod. Det vil sitte i hodet.

Les også

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder