INNKALT TIL HØRING; Tidligere justisminister Anders Anundsen måtte svare for objektsikring i Kontroll- og konstitusjonskomiteens høring mandag. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Anundsen om objektsikring:
Rapporteringen glapp

Eks-justisminister Anders Anundsen (Frp) sier at det glapp i rapporteringen fra politiet og opp til ham, da det viste seg at det ikke var øremerket styrker fra Forsvaret til å sikre en rekke nøkkelobjekter.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over tre år gammel

– Riksrevisjonens rapport er på dette punkt korrekt. Om vi hadde fått en annen rapportering av tilstanden, så ville vi reagert annerledes. Her skjedde det en rapporteringsglipp, sier Anundsen til VG etter første dag av Stortingets omfattende høring om objektsikkerhet.

Les mer her: Politiet og Forsvaret samarbeider for dårlig

Trodde instruksen var fulgt

Etter en lang dag med forklaringer om manglende sikring av nøkkelobjekter, som Riksrevisjonen alarmerte Stortinget om i oktober, kom den tidligere justisministeren til høringen og ga Riksrevisjonen rett:

Anundsen sa i høringen at han trodde at instruksen om dette var etterlevd. Det var den ikke. Riksrevisjonen slo derfor fast at det er «risiko for at viktige objekter ikke kan opprettholde sin virksomhet og funksjonalitet i kritiske situasjoner».

Tok ansvaret

– Vi har overraskende nok fått en klar erkjennelse fra Anundsen om at Riksrevisjonens kritikk på dette punktet er korrekt. Årsaken er at han fikk gal informasjon fra Politidirektoratet. Jeg merket meg at Anundsen erkjenner det konstitusjonelle ansvaret, sier komiteleder Martin Kolberg (Ap) til VG.

– Samtidig ligger det en form for ansvarsfraskrivelse her, som gjør at vi på nytt kunne kommet i en kritisk situasjon hvor ressursene ikke fant hverandre, legger han til.

Men den tidligere justisministeren, som gikk av før jul i fjor, fastholdt at han og departementet har jobbet hardt med sikring av nøkkelobjekter.

Anundsen satt selv i spesialkomiteen som ble oppnevnt i Stortinget etter terrorangrepet 22.juli 2011, og som krevde et helt annet fokus på å sikre utsatte objekter av som er kritiske for å holde vitale samfunnsfunskjoner som strøm og vannforsyning i gang.

– Ingen må tro at objektsikring ikke hadde høy prioritet hos oss. Det har skjedd enorme forbedringer. Men så et det slik at det skje feil, og det er Riksrevisjonens kjerneopgave å avdekke. Og her traff de godt, sier Anundsen til VG.

Les mer her: Erkjenner hull i terrorsikringen

40 prosent økning

I høringen tidligere mandag bekreftet sjefen for Heimevernet, generalmajor Tor Rune Raabye, at antallet objekter som HV skal sikre, har økt med 40 prosent den siste tiden.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sa at politiet forsatt jobber med sikring av sine egne skjermingsverdige objekter, og at mange av dem har vært svært kostbare å sikre.

Kjetil Nilsen, direktør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, sa at manglende lederfokus har gjort det krevende å få objekteiere til å grunnsikre sine anlegg.

Les også: Nektet å frigi kritisk rapport

Erna Solberg kommer

Høringen fortsetter i Stortinget tirsdag morgen. Da kommer forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) og må svare på spørsmål om det politiske ansvaret for situasjonen.

Etter lunsj tirsdag kommer også statsminister Erna Solberg (H) for å bli spurt ut av kontrollkomiteen.

Martin Kolberg har tidligere sagt at han har spørsmål til henne om hvordan arbeidet med samfunnsikkerhet er organisert på Statsministerens kontor etter at Solberg tok over som regjeringssjef i 2013.

Les også: Beskylder Solberg for å dekke over manglende samfunnsikkerhet

Mer om

 1. Kontroll- og konstitusjonskomiteen
 2. Anders Anundsen
 3. Forsvaret
 4. Politiet
 5. Erna Solberg
 6. Terrorangrepet 22. juli - Politikk og samfunn

Flere artikler

 1. Erna Solberg: Sikringen tok for lang tid

 2. HV slår alarm: Færre soldater skal vokte 40 prosent flere nøkkelobjekter

 3. SV og Ap: Stortinget fikk feilinformasjon om terrorsikring

 4. Erna Solberg: Sikringen tok for lang tid

 5. Ettergår Erna Solbergs forklaring om terrorsikring

Fra andre aviser

 1. Stortinget vil ha svar om manglende terrorsikring

  Bergens Tidende
 2. Forsvarsministeren: Terrorsikring tok lengre tid enn ventet

  Aftenposten
 3. Stortingshøringen: Forsvarssjefen går imot Riksrevisjonen om objektsikring

  Fædrelandsvennen
 4. Politiet og Forsvaret ikke i stand til å sikre bygg og objekter i en trusselsituasjon

  Aftenposten
 5. Forsvarssjefen ut mot Riksrevisjonen under høring i Stortinget

  Aftenposten
 6. Spørsmålene statsministeren må svare godt på for å unngå mistillit

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder