Vil ha gratis skolemateriell

Frp-gavepakke til elever på videregående

LARVIK/OSLO (VG) Fremskrittspartiet vil gi elever i videregående skole gratis skolebøker og -materiell.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

SPANDERER BØKER: Frps skoletalsmann på Stortinget, Anders Anundsen, vil gi videregåendeelever bøker i bøtter og spann - gratis til odel og eie. Foto: Roger Neumann

I går leverte partiets skoletalsmann Anders Anundsen det oppsiktsvekkende forslaget til Stortinget.

I forslaget, som er klarert med partileder Siv Jensen, spanderer Frp mer på norske videregående-elever enn noe parti har gjort før dem.

Stipend og bok-kort

Anders Anundsen har sett seg lei på at SV og Ap ikke følger opp sine egne løfter om en gratis videregående skole.

- Det er urimelig at 16-åringer skal betale store summer for å gå på en skole som det er forventet at de aller fleste gjennomfører, sier Anundsen til VG mens han studerer årets enorme utvalg av nye skolebøker på Ark-bokhandelen i Larvik.

Han reagerer på gårsdagens VG-artikkel der det kom frem at førsteårselever som starter på skolen i høst, må ut med 6000 kroner for bøker og 1500 kroner mer enn fjorårets elever. Alt på grunn av innføringen av Kunnskapsløftet.

Nå forsøker Frp å overgå dem alle ved å reelt foreslå at alt skolemateriell i videregående blir gratis gjennom en modell med stipend og bok-kort til elevene.

Anundsen og Frp overlater til Kunnskapsdepartementet å regne på hva en gratisordning der elevene får bøker og skolemateriell til odel og eie, vil koste.

Fri konkurranse

Men varsomme anslag fra forleggerbransjen og Elevorganisasjonen, som først foreslo Frp-modellen, beløper seg til 600-700 millioner kroner årlig.

- En ordning med bokkort vil gi elevene rekvisisjon på konkrete bøker på pensumlisten og utstyr på en materielliste, foreslår Anundsen.

- Dette sikrer et forsvarlig tilbud av skolebøker og skoleutstyr gjennom fri konkurranse og valgfrihet for eleven, argumenterer Frp-politikeren i Stortingets utdanningskomité.

Jubler

- Hvordan skal Frp dekke inn de gratis læremidlene?

- Vi ber regjeringen nå regne på dette og finne en løsning på dette.

Leder i Elevorganisasjonen, Jan Christian Vestre (19), jubler over at Frp nå har snudd i synet på gratis skolebøker.

- Partiet så dette tidligere som et sosialistisk forslag. Nå støtter de oss ett hundre prosent i at en stipendordning er riktig vei å gå. Dette er et godt forslag og mye bedre enn en utlånsordning av skolebøker, sier Vestre til VG.

Regjeringen vurderer fortsatt om den vil gå inn for en utlånsordning eller en stipend- eller bokkortordning for å innfri sitt løfte om gratis skolebøker i videregående.

I ventetiden må høstens førsteårselever punge ut flere tusenlapper for å skaffe seg nødvendige bøker og skolemateriell.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder