I RETTEN IGJEN: Den overgrepstiltalte Tysfjord-mannen får én uke fri fra Salten tingrett før han igjen må møte i rettssalen tiltalt for grov mishandling av sine barn. Foto: HANNA HAUG RØSET VG

Tysfjord-tiltalt må i
retten på nytt – tiltalt for grov mishandling

Allerede før overgrepssaken mot ham er ferdig behandlet, må Tysfjord-mannen møte i retten tiltalt for grov mishandling av sine barn.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Mannen i 40-årene møter for tiden i Salten tingrett, tiltalt for seksuelle overgrep mot seks fornærmede kvinner.

Han nekter straffskyld for alle punktene i tiltalen, som omfatter blant annet voldtekt og misbruk av et tillitsforhold for å skaffe seg seksuell omgang.

Allerede 23. oktober må han møte i retten igjen.

Statsadvokatene i Nordland har tiltalt ham for grov og gjentakende mishandling av flere mindreårige personer – alle den tiltalte mannens egne barn.

Skal ha slått og truet

Ifølge tiltalen skal mishandlingen ha foregått over mange år mens barna var små.

Statsadvokaten mener mishandlingen må anses som grov særlig på grunn varigheten og fordi den skal være begått mot forsvarsløse personer.

Påtalemyndigheten: Eldre kvinne fikk hjemmebesøk av «sjaman» – ble seksuelt misbrukt

– Dette er en alvorlig sak fordi det har pågått over lang tid, og det er flere fornærmede i saken, sier statsadvokat Thor Erik Høiskar til VG.

Ifølge tiltalen skal mannen ha utvist «et vedvarende mønster av voldsbruk, aggresjon og/eller psykisk press» overfor barna. Statsadvokaten mener han blant annet skal ha slått dem med «bjørkeris eller lignende gjenstand», truet med vold og krenket dem verbalt.

Tysfjord-tiltalt om egne SMS-er: – Helt avskyelig

Risikerer tolv års fengsel

Strafferammen for mishandlingen mannen er tiltalt for er seks års fengsel, men statsadvokaten har bemerket at straffelovens § 79 a kommer til anvendelse. Dermed kan mannen idømmes opptil 12 års fengsel.

– Fordi det her er snakk om flere fornærmede, og dermed flere lovbrudd, er denne paragrafen anvendt og dermed økes strafferammen til det dobbelte, sier Høiskar.

Les også: Etterforsker over 120 overgrepssaker i Tysfjord

Overgrepssaken mot Tysfjord-mannen var opprinnelig berammet frem til 13. oktober, men prosedyrene om skyld og straff er utsatt til 6. og 7. november, altså etter at familievoldsaken er ferdig i retten. Det opplyser statsadvokat Jorild Steindahl til VG.

– Ideelt sett skulle man behandlet alle straffbare forhold en person er tiltalt for i én og samme sak, men det er det mange praktiske utfordringer med. Sakene kan da bli så store og kompliserte at de blir vanskelig å håndtere, sier Høiskar.

Tysfjord-mannens forsvarer, Hilde Grytten Guldbakke, ønsker ikke å kommentere familievoldstiltalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder