FANGEHULEN: I dette rommet ble tre marokkanere holdt fanget med lenker boltet til veggene. Foto: Erlend Aas, Scanpix

Her er torturkjelleren

ULLENSAKER(VG Nett) Lenket fast i disse sengene holdt den tidligere gjenglederen tre marokkanere som gisler.

  • Morten Ulekleiv
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Fredag ettermiddag var Øvre romerike tingrett på befaring i Ullensaker-boligen til tiltalte Arshad Mahmood. Den tidligere gjenglederen kidnappet i september i fjor tre marokkanere og holdt de fanget i sin spesialbygde kjeller i åtte dager. På befaringen i ettermiddag fikk retten se hvilke forhold de tre gislene levde under.

VGTV:Bli med inn i skrekk-kammeret

- Jeg tror retten fikk dannet seg et inntrykk av stedet, hvordan de tre ble holdt fanget og behandlingen de ble utsatt for, sa statsadvokat Johan Øverberg til VG Nett etter befaringen.

EKSTRAUTSTYR: I åtte dager ble de tre marokkanerne holdt fanget i kjellere. På veggen i torturkjelleren hang det reservelenker og plaststrips. Foto: Erlend Aas, Scanpix

Les også:Store politistyrker voktet befaringen

Etter befaringen fikk VG Nett slippe inn og se den mye omtalte torturkjelleren med egne øyne. De tre marokkanerne ble holdt innesperret på det lille fyrrommet i kjelleren. Flere steder er det metallfester i veggen som gjorde at Mahmood kunne holde marokkanerne lenket fast. En takhøyde på under to meter, kombinert med et gjennmuret vindu bidrar til å gjøre rommet enda trangere.

Bildeserie:Se torturhulen

- Ingen festlig anledning

Arshad Mahmood var etter eget ønske med da retten fikk se torturkjelleren. Det var første gang han satte sin fot i boligen siden han ble pågrepet i september i fjor.

- Det var ikke noe særlig for ham. Dette er ingen festlig anledning, sier Mahmoods forsvarer, Vegard Aaløkken, til VG Nett.

De tre marokkanske ofrene er del av et nederlandsk narkotikanettverk. Påtalemyndigheten mener at Mahmood holdt de fanget for å presse dem for penger. Den 38 år gamle tidligere gjenglederen hevder derimot at han fanget de fordi han følte seg truet.

Kjemper for å unngå forvaring

I retten har Mahmood innrømmet store deler av innholdet i tiltalen. Forsvarer Vegard Aaløkken sier til VG Nett at deres viktigste kamp blir å unngå forvaring.

GJENGLEDER: Arshad Mahmood ledet tidligere den kriminelle gjengen Young Guns, som er forløperen til A-gjengen. Foto:


- Det viktigste blir å unngå det. Vi mener at saken ikke er alvorlig nok, sier Aaløkken til VG Nett.

Les også:Gissel gråt av lettelse

Den tidligere lederen av Young Guns, Arshad Mahmood, er i disse dager i Øvre Romerike tingrett - tiltalt for å ha kidnappet og mishandlet tre marokkanere i sitt hjem på Algarheim i Ullensaker kommune i fjor høst. I dag hadde retten befaring i torturkjelleren på Algarheim.

Mahmood selv har i retten hevdet at grunnen til at han tok de tre marokkanerne til fange, var at de ville presse ham for penger.

Umulig å rømme

Det er ikke bare kjelleren i huset i Ullensaker som gjør at boligen har fått betegnelsen skrekkens hus. Dersom de tre marokkanerne skulle ha klart å ha kommet seg løs fra lenkene, måtte de tatt seg gjennom en inngangsdør med spesiallås. Vel ute på eiendommen ville to løse rottweilere hindret en videre flukt. Dersom de skulle klart å nøytralisere dem, ville høye gjerder og en hydraulisk smijernsport med fjernkontroll vært et siste hinder før friheten. I tillegg viser politiets beslag på åstedet at Mahmood hadde stor tilgang til våpen.

Tidligere i uken hevdet en av de tre kidnappende marokkanerne at de langt fra er de første ofrene for Mahmood torturkjeller.

- De hadde kidnappet flere føre oss. Arshad Mahmood sa at det var flere som hadde vært i huset før oss. Men det er ingen som tør å gå til politiet, sa et av ofrene ifølge Romerikes Blad.

Arshad Mahmood er 38 år gammel. Han var leder av den tidligere gjengen Young Guns, som er forløper til A-gjengen. Han er de siste årene også ved flere anledninger omtalt som leder av A-gjengen, men det er en betegnelse han selv ikke vil være bekjent av.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder