Taus Strøm-Erichsen må levere tilbake gavene umiddelbart

STATSMINISTERENS KONTOR(VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg innfører fra og med fredag nye regler som forhindrer statsråder i å beholde gaver de mottar i embets medfør.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

På en pressekonferanse fredag ettermiddag bekrefter Jens Stoltenberg at gavepraksisen endres, og at de nye endringene trer i kraft allerede fredag denne uken.

Dette kommer som et direkte resultat av debatten som har oppstått etter at VG torsdag satt søkelys på flere tilfeller der sittende statsråder har mottatt kostbare gaver.

- Jeg mener at regelverket vi har i dag ikke er heldig av to grunner. Det ene er at det er forskjellsbehandling av offentlig ansatte og politikere, det andre er at det må utvises en stor grad av skjønn, sier statsminister Jens Stoltenberg på pressekonferansen.

VGTV:Stoltenberg: - Gaveregelverket er uheldig

Reglementet statsrådene har forholdt seg til har hittil vært mindre omfattende enn det som gjelder for offentlig ansatte. Den nye endringen samkjører disse regelverkene.

VG Nett-leser:Det er betenkelig at de ikke selv så dette før pressen tok det opp.Diskuter saken her!

Taus

Blant annet har tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mottatt luksusgaver til en samlet verdi av 55.375 kroner.

Gavene, tre tepper og en eksklusiv klokke, må nå leveres til departementet.

- De berørte statsrådene er enige om å følge opp intensjonen i regelendringen, og leverer tilbake gaver som er registreringspliktige i Stortingets register, bekrefter Stoltenberg.

Strøm-Erichsen, som nå er helse- og omsorgsminister, har foreløpig ikke kommentert saken. Også i dag har VG Nett spurt om å få et intervju med statsråden, uten at hun har besvart denne henvendelsen.

Saken fortsetter under bildet...

MÅ LEVERE TILBAKE: Tidligere forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen har foreløpig ikke kommentert blant annet denne klokken, som hun mottok fra den sveitsiske forsvarsministeren i 2007. Foto: Marte Vike Arnesen


- På grensen til grov korrupsjon

Politikernes gavepraksis har fått kraftig kritikk fra flere hold. Jurist og korrupsjonekspert Johan M. Andersen var blant dem som reagerte på at tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har tatt imot luksusgaver til en samlet verdi av 55.000 kroner.

- Korrupsjon er å motta utilbørlige fordeler i kraft av sin stilling, og det settes særlig strenge krav til offentlige personer. Smøreturer til rundt 10.000 kroner vurderes som korrupsjon, og når man går over 50.000 kroner er man fort på grensen til grov korrupsjon. Det i seg selv er en alvorlig sak med streng strafferamme på ti års fengsel, sa Andersen til VG Nett torsdag.

Les også:- Statsrådene viser skrekkelig dårlig dømmekraft

Stoltenberg understreker på pressekonferansen at de berørte statsrådene etter hans mening ikke har gjort noe galt.

- De har fulgt regelverket og reglene til skattemyndighetene. Det er regelverket det er noe galt med, sier statsministeren.

Verditakstert til 20.000 kroner

Jonas Gahr Støre (Ap) er sammen med Strøm-Erichsen (Ap) blant statsrådene som har mottatt omstridte gaver. Støre mottok fem tepper fra forbindelser i Afghanistan. Disse er skattet for etter en samlet verdivurdering på 20.000 kroner.

Les også:Støre til VG Nett: - Det kommer en strøm med gaver

Etter en ny taksering fredag, viste verdien av teppene seg å være mellom 16.000 og 19.000 kroner.

Også statsminister Jens Stoltenberg har tatt kostbare tepper i privat eie. Våren 2001, første gang han var statsminister, fikk han et teppe av Indias statsminister under et statsbesøk. I februar samme år besøkte Azerbaijans statsminister Artur Rasizadeh Norge, og hadde med seg et teppe i gave. Disse har blitt taksert til henholdsvis 16.000 og 23.000 kroner.

«RØD LØPER»: Her går kronprinsesse Mette-Marits føtter elegant over et av Jonas Gahr Støres tepper i hans 50-årslag. Foto: Jan Petter Lynau, VG.

Les også

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder