- Oljen har nådd sjøfuglene på Hvaler

Fuglehjelpen frykter ny Langesund-katastrofe

INNENRIKS

(VG Nett) Fuglehjelpen står klare til å rykke ut for å redde oljeskadet sjøfugl på Hvaler, men Direktorat for naturforvaltning vil avvente situasjonen.

  • Eva-Therese Loo Grøttum
Publisert: Oppdatert: 18.02.11 14:44

Fredag formiddag kom det meldinger om at oljeskadet sjøfugl er observert etter at det islandske containerskipet «Godafoss» grunnstøtte på Hvaler.

- Jeg har nettopp observert tre fiskemåker med oljeskade, sier Åge Sten Fredriksen i Fredrikstad fugleforening til TV 2.

LES OGSÅ: - Oljen har nådd land

Har tatt kontakt med kommunen

Fuglehjelpen i Oslo står klar til å rykke ut til Hvaler for å redde de skadede fuglene, men vil først ha respons fra Hvaler kommune.

- Jeg har vært i kontakt med kommunen og sagt at vi kan rykke på sekundet, men vi vil ha klarsignal fra dem først. Jeg håper

det blir litt fortgang i sakene, slik at dette ikke blir et nytt Langesund. Der kom vi igang altfor sent, sier leder Pelle Wickström i Fuglehjelpen til VG Nett.

Da oljetankeren Full City grunnstøtte utenfor Langesund i 2009, tok det ifølge Wickström fire dager før det kom igang en ordentlig rutine for vask av de mange skadde sjøfuglene som var fanget i oljesølet.

LES OGSÅ: 200 sjøfugl måtte bøte med livet i Langesund

- Timer avgjør

Han har vært i kontakt med tre veterinærer som har ekspertise på å vaske oljeskadet fugl.

- Det er viktig å ha med sakkyndige i dette arbeidet, og det er viktig at vi kommer fort i gang. Det er timer som avgjør hvor mye vi får minimert skadene, sier Wickström.

Kommunikasjonsdirektør Reidun Mangrud ved Direktorat for naturforvaltning sier de foreløpig avventer situasjonen.

- Vi har ikke fått melding om store grupper med oljeskadet fugl, så langt er det bare snakk om noen få. Vi jobber derfor med å få oversikt over situasjonen, sier hun til VG Nett.

- Har dere iverksatt en beredskap for skadet fugl på Hvaler?

- Ikke foreløpig, vi må avvente mer kunnskap om omfanget før vi evntuelt går i gang med det, sier hun.

VG Nett har ikke fått kontakt med beredskapsansvarlig i Hvaler kommune.

Her kan du lese mer om