UPOPULÆRT: Skedsmo-ordfører Anita Orlund innrømmer at forslaget om å kutte åpningstidene i barnehagene er upopulært. Foto: MAGNAR KIRKNES

Kommunen bommet på skatteinntektene: Vil kutte i barnehagenes åpningstid

(VG Nett) Skedsmo kommune bommet grovt da kommunen anslo størrelsen på skatteinntektene. Nå kan småbarnsfamiliene bli tvunget til å betale for tabben.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

De sviktende skatteinntektene gjør at Akershus-kommunen må gjøre ekstraordinære kutt på rundt 20 millioner kroner på årets budsjett. Ett av forslagene er å redusere åpningstidene i barnehagene med mellom en halv time og 45 minutter. Ifølge rådmann Torstein Leiro vil et slikt kutt gi en innsparing på mellom 2,8 og 4,2 millioner kroner.

VG NETT-LESER:«Hva skal vi med mer velferd? Blir det aldri nok?».Delta i debatten her

Rådmannen innrømmer overfor VG Nett at forslaget er upopulært, men understreker at det ikke er mulig å gjennomføre de nødvendige kuttene uten å ramme tilbudet til befolkningen.

- Disse kuttene er bare første skritt. Alt tyder på at kostnadene må ytterligere ned neste år, sier han.

Dersom rådmannen får gjennomslag for sitt forslag, blir åpningstidene redusert til høsten.

Kraftige reaksjoner

Forslaget om å redusere barnehagenes åpningstid har vakt kraftige reaksjoner fra foreldrene. FAU-representant Torill Enger bekrefter at både underskriftskampanje og betalingsnekt er blitt diskutert som mulige aksjonsformer.

- Skedsmo er en pendlerkommune, og mange foreldre vil få store problemer dersom barnehagene reduserer sin åpningstid. Ideelt sett burde åpningstiden heller blitt utvidet, sier Enger.

FAU-representanten frykter mange foreldre kan bli tvunget til å jobbe redusert dersom åpningstidene blir kuttet.

- Vi tviler på at et slikt tiltak i det hele tatt er lovlig. Det var ikke dette som var intensjonen da Stortinget vedtok makspris på foreldrebetaling, sier hun.

Hun reagerer kraftig på at foreldrene ikke er blitt tatt med på råd før forslaget ble sendt ut, og mener kommunen har brutt sin informasjonsplikt overfor foreldrene.

Skaper problemer

I sitt saksfremlegg foreslår rådmannen primært at åpningstiden reduseres med en halv time, men han åpner for for barnehagedagen kan bli kuttet med så mye som 45 minutter. Samtidig innrømmer han at forslaget ikke kan gjennomføres uten oppsigelser.

Ordfører Anita Orlund (Ap) legger ikke skjul på at kommunen står overfor en «utfordrende situasjon».

- Kommunen har allerede en effektiv organisasjon, og vi har ingen store reserver. Dermed er vi dessverre tvunget til å se på tjenestetilbudet, sier hun.

Ordføreren bekrefter at forslaget om å redusere barnehagenes åpningstider er det tiltaket som nå diskuteres aller heftigst blant kommunepolitikerne.

- Vi har fått mange reaksjoner, og vi tar det med oss i den videre behandlingen. Jeg har ingen problemer med å se at dette vil skape problemer for mange av barnefamiliene i kommunen, sier Orlund.

- Uheldig forslag

Rådmannens kuttforslag blir behandlet i hovedutvalgene i kveld, men ifølge ordføreren blir det neppe fattet noe politisk vedtak før formannskapet behandler saken i neste uke. Det endelige vedtaket blir fattet i kommunestyret 3. mars.

Orlund legger ikke skjul på at de kraftige reaksjonene fra foreldrene gjør inntrykk på politikerne.

- Jeg tør ikke si noe om hvordan kommunestyret vil stille seg til de ulike forslagene, men jeg håper vi kan finne andre måter å kutte på. Et kutt i åpningstidene i barnehagene vil ramme barnefamiliene på en uheldig måte, sier Orlund.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder