JAKTVÆR: Elgjakta er i gang mandag, og værgudene står Vestlandet og Nord-Norge bi. Her fra en oktobermorgen i Eidskog, som i år ligger an til å være under et tett skylag omtrent hele uka.
JAKTVÆR: Elgjakta er i gang mandag, og værgudene står Vestlandet og Nord-Norge bi. Her fra en oktobermorgen i Eidskog, som i år ligger an til å være under et tett skylag omtrent hele uka. Foto: Arkivfoto: Robert S. Eik VG

Slik blir jaktstart-været

INNENRIKS

Det blir pent vær hele uken - utenom på Østlandet.

Publisert: Oppdatert: 25.09.17 13:31

– Nå er ikke jeg noen ekspert på jaktvær, men vi ser i alle fall et ganske klart skille mellom det østafjelske og resten av landet, sier vakthavende meteorolog Rafael Escobar Løvdahl til VG.

Han tar en titt på ukens vær sett i lys av mandagens jaktstart for elg (selv om Kautokeino og Karasjok åpnet for elgjakt allerede 1. september).

– Det ligger et stabilt høytrykk nordøst for Norge, som gir rolige vindforhold, forholdsvis høyt trykk og mild luft. Dette gjør at det blir varmt i vest og til dels også i nord, med fralandsvind og pent vær, mens det Østafjells blir en del fuktighet fanget i de lavere nivåene, med pålandsvind mot landmassene, og medfølgende kondens.

Dette fører de lite populære stratusskyene, ifølge Løvdahl, med generelt grått og ganske fuktig vær. Stratusskyene legger seg typisk som et grått teppe over sine «ofre», og med det stabile høytrykket har det ingen planer om å flytte på seg med det første.

Les også: Supervær siste uken i september – med ett unntak

Vestlandet best

Som om ikke Vestlandet og særlig Bergen allerede har lagt bak seg en knalluke, med sol, sommerlig høst og sykkel-VM:

– Denne situasjonen er stabil. Det er dette man kan vente seg i uka som kommer. Høytrykket vil jo variere lite grann, så skydekket tidvis kan sprekke opp. Det vil variere noe, men når det ligger der det gjør, er det gitt at det er Vestlandet og til dels Nord-Norge som får det klart beste været, sier Løvdahl.

Han forventer at det varmeste stedet i Norge den neste uka vil befinne seg et sted på Vestlandet. Dessuten, påpeker Løvdahl: Hvis det er pent vær der du er i dag, vil det sannsynligvis også være pent der mot slutten av uka.

– Vi får en uke som er ganske lik med tanke på været som er i dag. Så hvis jaktværet er bra i dag, så er det bra resten av uka.

Høstferien vanskelig å spå

Og hvis du har godvær der du er, er mandag dagen for å komme seg ut. Mandag ligger nemlig uansett an til å bli den beste dagen med tørt vær og temperaturer rundt 20 grader flere steder.

For dem uten jaktkort er det kanskje vel så interessant å vite hvordan høstferien ser ut, men meteorolog Løvdahl må skuffe: Det er fortsatt vanskelig å si hvordan været blir neste uke, når over halvparten av Norges fylker innleder høstferien (resten venter ennå en uke).

– Det blir vanskelig å si noe om neste uke, annet enn at det ser stabilt ut så langt.

Her kan du lese mer om