TOK IGJEN: I oppveksten ble Ørjan Langbakk kalt «sauen» og «puddelen». En dag fikk han nok. FOTO: HALLGEIR VÅGENES
TOK IGJEN: I oppveksten ble Ørjan Langbakk kalt «sauen» og «puddelen». En dag fikk han nok. FOTO: HALLGEIR VÅGENES

Hakkekyllingen tok igjen: Knuste nesa på mobberen - ble aldri mobbet igjen

BERGEN/OSLO (VG Nett) En dag i åttende klasse fikk Ørjan Langbakk nok av å bli kalt «puddel». Han knuste nesa på den ett år eldre gutten. Ørjan ble aldri mobbet igjen.

Publisert:Oppdatert: 15.02.11 kl. 20:15

Det forteller Ørjan Langbakk (32) i dag. Han er tindrende klar på at dette ikke er noen framgangsmåte som kan anbefales. Men den virket for ham.

- Det var siste gang jeg var i slåsskamp. Jeg er av den oppfatning at vold løser veldig få problemer. Men drastiske virkemidler har en tendens til å få folk til å tenke seg om en eller to ganger. Likevel vil jeg ikke anbefale metoden min for å komme vekk fra et mobbeproblem, sier Langbakk.

Over 90.000 BRYR SEG. AVLEGG MOBBELØFTET DU OGSÅ!

Langbakk er klar over at slutten kunne blitt en helt annen hvis den andre gutten var blitt livsvarig skadd av slåsskampen.
For resultatet var ikke bare en knust nese, men også et brukket kinnbein og utslåtte tenner.

Niendeklassingen skal i følge Langbakk ha forklart skadene med et fall etter «voldsom lek» i gangen. Langbakk mener mobbingen tok slutt fordi de andre elevene rett og slett ble redde for ham.

Langbakk, som i dag driver sitt eget IT-firma, sier han aldri følte seg som et typisk mobbeoffer.

Selvsikker

Han mener at han ikke ble mobbet på langt nær så systematisk og grusomt som mange andre mobbeofre. Det var mer små stikk, kommentarer, knuffing og slåssing.

- Jeg føler at jeg har klart meg ganske bra. Jeg er en relativt selvsikker person som ikke har noe problem med folkemengder eller forsamlinger. Jeg er et atypisk mobbeoffer, det innser jeg. Men jeg vil vise at det går an å komme seg ut av en ond sirkel, sier Langbakk.

VG har også snakket med andre mobbeofre som har fått nok, og bokstavelig talt slått tilbake mobbingen.
Flere mener det var hendelsen som gjorde at de satte seg i respekt hos mobberne.

VIS OSS AT DU BRYR DEG: Send oss ditt hjertebilde her

Ørjan Langbakk hadde også flere venner rundt seg.
En av grunnene til at han ikke tok mobbingen så hardt, var at han aldri var venneløs.

Langbakk mener barns mobbing ofte gjenspeiler de voksnes holdninger, og at vi derfor må tenke gjennom hva vi sier ved kjøkkenbordet.

- Ungene tar etter hvordan foreldrene forholder seg til verden.

Bry deg-spesial: Les alle artiklene våre om mobbing
Har du tips eller innspill: Send til brydeg@vg.no

Anbefaler ikke

Mobbeforsker Erling Roland, professor ved Senter for atferdsforskning i Stavanger, går ikke god for den løsningen Ørjan Langbakk valgte for å få slutt på mobbingen.

- Dette er ikke en metode jeg kan anbefale, sier Roland. Men han forstår også at noen mobbeofre ikke orker mer, og tar igjen.

VGS EGET MOBBEPANEL: Disse ekspertene gir deg råd mot mobbing

Samtidig har Roland hørt mange historier hvor det har vært nytteløst å stanse plagingen ved å ta igjen fysisk. Det har i stedet forverret situasjonen.

- Et mobbeoffer kan få et nytt nederlag når han eller hun blir hjelpeløst sint, sier Roland, som mener man i stedet må fortelle skolen, læreren og foreldrene om at man blir mobbet.

- Det er ikke alltid at det hjelper, men det tryggeste rådet jeg kan gi er å få en voksen til å skjønne alvoret og gå inn og rydde opp. Det er vanskelig for barn og ungdom å rydde opp selv, sier Roland.

Han mener det finnes gode metoder for å stanse mobbingen.

- Men mange i skoleverket mangler kompetanse, innrømmer professoren.

Publisert:Oppdatert: 15.02.11 kl. 20:15