MØTESTEDET: For å bevise sine sosiale evner, måtte spionrekruttene komme seg fra Oslo til i Trondheim med bare ti kroner i lommen. Sjefen, Ole Kaldager, skulle selv møte dem på jernbanestasjonen i Trondheim. Foto: Scanpix/Gorm Kallestad

E14-spionene rekruttert etter tier-test

(VG) Rekruttene som skulle testes for E 14-tjeneste for Norge, sto i Oslo da de fikk en tier i hånden fra sin offiser: «Ser deg i Trondheim om noen timer», lød oppgaven.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Klarte du ikke den oppgaven, kunne du ikke være agent for Norge.

Bakgrunn: Dette er den hemmelige norske spiongruppen E 14

Uten å vite hva de var i ferd med å bli plukket ut til, ble flere hundre nordmenn testet for å se om de kunne fungere som agenter for den hemmelige spionorganisasjonen E 14.

Fem av seks avvist

For hver agent som ble rekruttert, skal fem-seks ha blitt avvist. Rundt 140 agenter kom gjennom nåløyet, og ble sendt på krevende og ofte livsfarlige oppdrag i utlandet.

Les også: E 14-spionene hadde sexforbud på jobb

En av oppgavene som måtte bestås for å bli E 14-agent, var å komme seg fra Oslo til Trondheim på noen timer med bare en tier i lommen.

Gjennom nåløyet

Den enkle testen ville vise om kandidaten var i stand til å komme i kontakt med folk og få haik. Tanken var at bare de som kunne snakke seg til å få sitte på hos fremmede mennesker, ville bli gode agenter.

Les også: Jan Guillou: - Nordmenn og svensker er særs godt egnet som spioner

Den enkelte agent ble nøye valgt ut og måtte gjennomgå en rekke tester før vedkommende kunne kalle seg en agent - eller operatør, som de selv foretrakk å omtale seg som. Målet var å plukke ut folk som kunne håndtere alle slags stress- og konfliktnivåer.

- Ola Kaldager tok inn spesialsoldater, og trente dem opp til norsk 007-personell, mener en kilde med kunnskap om den topphemmelige etterretningsenheten.

Vet du noe om saken? Kontakt VGs journalister Hans Petter Aass og Rolf J. Widerøe

Personligheter

Ingen som ble tatt opp i E-14 visste hva de var i ferd med å kvalifisere seg til før de fikk tilbud om å bli operatører.

Selv om flere av dem som passerte prøvene kom fra forsvarets spesialstyrker, skal enheten også ha vært svært interessert i knytte til seg akademikere.

Les også: Han var sjef for Norges E 14-spioner

- Det var mange personligheter i miljøet. Folkene som ble rekruttert hadde helt spesielle egenskaper og ferdigheter, sier en kilde.

I tillegg til å være fysisk rustet til de krevende oppgavene, måtte kandidatene bevise at de hadde sosiale egenskaper som gjorde dem i stand til å rekruttere kilder.

Noen takket nei

Før de ble sendt ut på oppdrag, gjennomførte agentene et to måneder langt kurs i Norge. Blant annet ble det undervist og trent på tolkning av kroppsspråk, samtaleteknikk og rapportskriving.

VG er kjent med at det også var kandidater som passerte prøvene, som takket nei til de spesielle oppdragene. Årsaken skal ha vært moralske kvaler med å bli spion.

Les også: Norske spioner fikk vite at Saddam Hussein ikke hadde masseødeleggelsesvåpen

- Det finnes en helt egen moral, eller fravær av moral, innenfor etterretningsbransjen. Dette passer ikke for alle, sier en tidligere E-14-medarbeider.

Falske premisser

Den risikofylte tjenesten slet hardt på de norske agentene. Dermed skal det stadig ha vært behov for å rekruttere nye spioner som maktet presset det er å leve på falske premisser blant sivilbefolkningen i noen av verdens mest konfliktfylte områder.

- Vi mistet aldri noen, men det var nære på flere ganger, sier en tidligere agent til VG.

VG er kjent med at de norske agentene havnet i flere skuddvekslinger med bevæpnede grupperinger. I Irak og på Balkan ble det løsnet skudd mot nordmennene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder