INFORMERER: Vi informerer etter beste evne om de vanligste bivirkningene medisinene kan gi, sier farmasøyt Ingunn Mandt, ved Apotek 1, Kronen, i Oslo. Foto: Frode Hansen

INFORMERER: Vi informerer etter beste evne om de vanligste bivirkningene medisinene kan gi, sier farmasøyt Ingunn Mandt, ved Apotek 1, Kronen, i Oslo. Foto: Frode Hansen

Dette er medisinene nordmenn dør av

Rekordår for bivirkningsmeldinger

(VG Nett) 2010 ble ett nytt rekordår for bivirkningsmeldinger. 127 døde etter bruk av medisiner.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Fjoråret er bare noen få meldinger under rekordåret 2009, med nesten tre tusen bivirkningsmeldinger etter bruk av legemidler. Antallet meldinger er mer enn doblet på ti år.

- Den store økningen i antallet meldinger skyldes til dels massevaksineringen mot svineinfluensa, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Statens legemiddelverk.

I fjor ble det også fra 1. mars mulig for pasientene selv å melde fra om bivirkninger. Pasientenes egne meldinger utgjorde 7 prosent.

Men legenes andel gikk i fjor ned med 7 prosent.

Viktig

Statens Legemiddelverk er derfor opptatt av at legene må bli enda flinkere til å melde fra.

- Legene er best til å vurdere sammenhengen mellom legemiddelet og bivirkningene. Spesielt er dette viktig for å oppdage nye og sjeldne bivirkninger. Vi ser for eksempel at legemidler som er basert på antistoffer, kan utløse sjeldne infeksjoner, sier Madsen.

Les også: Feil p-pillebruk dobler risikoen for blodpropp

Antallet dødsfall er det samme som i rekordåret 2009. 127 personer er døde etter inntak av legemidler.

- Dette er dødsfall legen mener kan stå i forbindelse med legemiddelet, men det er ikke ensbetydende med at det er påvist en sammenheng. Norske leger har meldeplikt for alvorlige og dødelige bivirkninger, og det er viktig for oss å få den type meldinger, sier Madsen til VG.

37 prosent av dødsfallene som knyttes til bruk av medisiner, kommer etter bruk av blodfortynnende midler. Hovedsakelig er behandling knyttet til virkestoffet warfarin og legemiddelet Marevan.

Blir skremt

- Det er noen som blir skremt av dette, men folk må vite at blodfortynnende behandling er viktig og redder livet til mange pasienter. Vi er svært opptatt av at denne behandlingen gis riktig. Sett i forhold til at antall brukere har gått opp, har antall dødsfall gått ned, kommenterer Madsen.

Les også: Sykepleierstudenter sliter med medisinregning

Nycomed som produserer Marevan, understreker at legemiddelet er en livsviktig medisin, og at ingen må slutte på den på bakgrunn av den nye rapporten.

- Marevan redder svært mange liv hvert år, sier kommunikasjonsdirektør Brita Sangolt.

Hun understreker at de har brukt mye ressurser til å lære opp helsepersonell i bruk av Marevan. Antallet brukere blir stadig flere og i fjor fikk 88000 pasienter en resept på legemiddelet. Det er en økning på 2500 pasienter i forhold til året før.

- Selv om antallet brukere har gått opp år for år, så har antallet bivirkninger over tid gått ned, sier Sangolt.

Stor gruppe

20 prosent av dødsfallene knyttes til legemidler som virker på nervesystemet.

- Dette er en stor gruppe legemidler som omfatter mange forskjellige legemidler, blant annet legemidler mot epilepsi, smertestillende legemidler og legemidler mot psykiske lidelser, sier Madsen.

Legemidler til behandling av infeksjoner, såkalte antiinefektive legemidler, er forbundet med 18 prosent av dødsfallene.

Forsker: Kvinner bekymrer seg syke

To dødsfall knyttes også til bruk av tarmtømmemiddelet Phosphoral.

Kun ett av dødsfallene er knyttet til svineinfluensavaksinen Pandemrix.

- De øvrige dødsfallene som ble registrert i forbindelse med vaksinen er gransket, og vi tror ikke de står i forbindelse med vaksinen, sier Madsen.

Andre sansynlige årsaker

Men i alt ble det meldt inn 1148 mistenkte bivirkninger av vaksinen Pandemrix, etter at 2,2 millioner nordmenn ble vaksinert for svineinfluensa, i den hittil største massevaksinasjonen i Norge.

Av disse viser rapporten at 306 mennesker fikk alvorlige bivirkninger, som narkolepsi, lammelser og spontanaborter.

Det ble også meldt 17 tilfeller av spontanaborter og dødfødsler etter vaksinering mot pandemi i løpet av 2010.

Les også: Legemiddelverket advarer mot ny hjertemedisin

I en rekke av disse tilfellene finnes det andre, sannsynlige årsaker til hendelsene, mens i enkelte tilfeller har årsaken ikke kunnet fastslås, heter det i rapporten fra Statens legemiddelverk.

I tillegg ble det meldt inn ni tilfeller av narkolepsi hos Pandemrix-vaksinerte, og seks tilfeller med Guillan-Barré syndrom etter pandemivaksinasjon. Syndromet gir akutte svakheter i kroppen, og kan i verste fall lamme pustemuskulaturen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder