I HAVSNØD: Seilbåten «Berserk» er savnet i Sørishavet. Dette bildet er fra 2008, da båten var på vei gjennom Nordvestpassasjen. Foto: Jarle Andhøy

«Berserk» savnet i Sørishavet

Nødpeiler utløst tirsdag morgen

Alex Rosén: - Jeg er bekymret

Redningssentralen: 6-8 meter høye bølger og vindkast med orkan styrke

(VG Nett) Seilbåten «Berserk», som er kjent gjennom flere realityserier, er i havsnød i Sørishavet.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Så lenge vi ikke klarer å få kontakt med båten, betrakter vi den som savnet, sier vakthavende redningsleder Tore Hongset ved Hovedredningssentralen.

Klokken 05.20 tirsdag morgen norsk tid ble en av nødpeilerne om bord på seilbåten utløst. Da var båten et stykke utenfor Rossøya, ved McMurdo-sundet.

Ifølge bloggen til kaptein Jarle Andhøy, er båten på vei til Sydpolen.

«Berserk er under seil mot Sydpolen for å gjenerobre Sydpolen 100 år etter Roald Amundsen i 2011. Ekspedisjonen startet høsten 09 fra "toppen av jorda og fullføres i bånn med et Berserkmannskap bestående av «Pizzagenerasjonen». Berserkgjengen skal forsøke og gå i fotsporene til «Gutta som bygget landet» - krigsseilere, hvalfangere og polfarere som vokste opp i en røffere hverdag fjernt fra velferdslivet i Norge idag,» skriver han i bloggen.

HRS har fått opplysninger fra pårørende om at de fem som deltar på ekspedisjonen skal være delt i to. To personer har forsøkt å nå Sydpolen, og skal angivelig ikke være ombord.

Etter det VG Nett kjenner til skal de to gruppene være utstyrt med hver sin satellittelefon. Det har ikke lykkes å oppnå kontakt med noen av de to telefonene.

VET DU NOE OM SAKEN? KONTAKT VG NETTS JOURNALIST HER

Får ikke kontakt

- Vi kontaktet myndighetene i New Zealand, som har iverksatt tiltak. Det er dårlig vær i området, og det har gjort det vanskelig å komme helt frem til stedet der peileren ble utløst, sier Hongset.

- Vi forsøker å ringe satellittelefonene om bord, men har så langt ikke oppnådd kontakt, legger han til.

Alle de pårørende er varslet om hendelsen, og er i tett kontakt med Hovedredningssentralen.

- Når en nødpeiler går av, og vi ikke får tak i båten, tar vi det automatisk alvorlig. Men det er viktig å understreke det at nødpeileren også kan bli utløst av andre årsaker, som fukt eller at noen kommer borti den, sier Hongset.

Ekstreme værforhold

Det maritime redningssenteret på New Zealand sier til VG Nett at det er svært vanskelig å nå ut til båten på grunn av ekstreme værforhold.

- Det er 6-8 meter høye bølger, og blåser opp mot orkan styrke i området. Det er et svært uhyggelig sted å være, sier talsperson Ross Henderson til VG Nett.

Han sier redningssentralen har organisert for at fartøyet Steve Irwin er på vei til området båten er i.

- Men det dårlige været gjør at den båten tidligst vil være der om 24 timer, sier Henderson.

Alex bekymret

Alex Rosén har seilt med båten tidligere, og var ikke kjent med nødmeldingen.

- Jeg er bekymret, men jeg tror ikke det har skjedd noe, sier Alex Rosén til VG Nett.

Han sier det ikke er uvanlig at en båt opplever dårlig vær i Sørishavet.

- Jarle har seilt der før, og vet at det ofte blåser orkan. Du reiser ikke til Sørishavet uten å være forberedt, sier Rosén.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder