Slaktes av lederen av Stortingets justiskomité

SURROGATFAR: Øystein Mæland overtar jobben som ny politidirektør etter Ingelin Killengreen. Foto: Scanpix

Påtroppende homofil politidirektør hentet barn i USA: - Omgår norsk lov

Leder av Stortingets justiskomité, Per Sandberg (Frp), går til kraftig angrep på den nye politidirektøren og hevder han omgår norsk lov ved å hente barn i USA.

 • Bjørn Haugan
 • Hans Henrik Torgersen

Artikkelen er over ni år gammel

Nyutnevnt politidirektør Øystein Mæland lever i homofilt ekteskap. De har adoptert et surrogatbarn fra USA, og er i prosessen med å få barn nummer to gjennom en annen surrogatmor.

- Det reagerer vi kraftig på, fordi han dermed omgår norsk lov. Vi synes det er meget uheldig at landets politidirektør sender signaler om at loven ikke gjelder for ham, og at han suverent omgår den, sier Sandberg.

Både på Facebook og på leserbrevsidene i landets aviser har det fremkommet kritikk mot Mælands oppfattede omgåelse av loven i Norge.

- Jeg er helt enig. Min kritikk går både mot Mæland, men også mot Jens Stoltenberg og justisministeren, som begge må ha visst om at de ansatte en som har hentet surrogatbarn fra USA.

Stilltiende har de dermed legitimert at det er helt ok å omgå den norske loven. Det er en klar dobbeltmoral, sier Sandberg.

- Smutthull i loven

Han skulle stille spørsmål om saken i Stortingets spørretime, men det ble ikke anledning til det. Nå fremmer han et skriftlig spørsmål til justisministeren.

Han fremholder at det finnes norske lover som også gjelder i utlandet, men ikke den som omhandler surrogatbarn. Dermed kan de som vil omgå norsk lov, ved å hente barn i USA, hvor det er lov.

- Sexkjøpsloven gjelder eksempelvis av en eller annen grunn i utlandet. Norsk lov forbyr folk å kjøpe sex i utlandet, men barn er det greit at de henter. Resultatet av dette er at flere nå vil benytte seg av dette smutthullet i loven.

På spørsmål om han, som en del andre kritikere, vil betegne surrogati som menneskehandel, svarer Sandberg at han mener det er et ord som blir brukt for å spisse debatten.

LEDER AV JUSTISKOMITEEN: Frps nestleder Per Sandberg. Foto: SCANPIX

- Det er en form for kjøp, og det er en av grunnene til at det er ulovlig i Norge. Jeg skjønner godt at noen omtaler det slik, for det er det dette handler om. Poenget er at sjefen for politiet tar saken i egne hender, og omgår norsk lov, sier Sandberg.

Påtroppende politidirektør Øystein Mæland vil ikke gå inn i en polemikk med Sandberg om surrogati som fenomen, men understreker at han hele tiden har vært åpen om sine valg.

- Det jeg har tenkt å si om dette i media har jeg allerede sagt i to intervjuer i Aftenposten og Dagsavisen. Jeg har vært helt åpen på dette, og spørsmål om min ansettelse må andre svare på.

- Ja, det er slik at surrogati og eggdonasjon ikke er tillatt i Norge. Det er ikke noe forbud for norske borgere å gjøre dette i andre land, der det er tillatt. Vi gjorde det i California i USA, der man har 30 års erfaring med surrogatforeldre. Det er lovgivning, rettspraksis og omfattende kontrakter som regulerer disse forholdene, sier Mæland.

I intervjuer i Aftenposten og Dagsavisen i forbindelse med utnevnelsen fortalte Mæland om adopsjonen.

Lykkelige

- Vi har fått hjelp av to meget ressurssterke kvinner. Vi er som alle andre foreldre lykkelige over vår familie. Jeg har ikke noe ønske om å holde dette hemmelig, sa han til Aftenposten.

Til Dagsavisen utdypet han sine valg.

- Jeg brukte faktisk tid på å venne meg til tanken på egne barn. De siste seks årene har jeg hatt mye omsorg for en gutt på 9 år, sønnen til en nær venninne, som mistet faren sin tidlig. Jeg følte at jeg allerede hadde en viktig omsorgsoppgave, og jeg ser på ham som min egen sønn.

- Nå er «vi» altså gravide med barn nummer to, og 9-åringen ser fram til å bli storebror for andre gang.

- Det som ikke oppleves spesielt for oss, men kanskje er «morsomt» for dere i mediene og offentligheten, er jo at jeg er gift med en mann. Og vi kan jo ikke få barn selv, for å si det slik! Så vi har fått barn i USA ved hjelp av eggdonasjon og surrogati. Ja, hadde noen sagt til meg for seks år siden at jeg nå skulle sitte her med mann og snart to små barn, så ville jeg ... ja, da ville jeg veddet ganske mye imot, altså, ler han.

-Ikke brutt loven

Justisminister Knut Storberget sier han ikke vil karakterisere Sandbergs utspill på noen som helst måte.

- Utnevnelsen av Mæland som politidirektør har ingen tilknytning til regjeringens politikk når det gjelder surrogati. Vi har konstatert at Mæland ikke har brutt norsk lov. Han gjorde dette forholdet kjent for oss på et tidlig tidspunkt i ansettelsesprosessen, og han ble utnevnt fordi han er meget godt kvalifisert til stillingen, sier Storberget.

Flere artikler

 1. Politidirektørens farskap blir igjen tema i Stortinget

 2. KrF og Sp raser mot politidirektør Øystein Mæland: KrF-topp: - Klare elementer av menneskehandel

 3. Faremo: Ikke inhabil om surrogati

 4. Øystein Mæland slipper surrogati-straff

 5. Storberget: - Også jeg stiller flere spørsmål til politiet

Fra andre aviser

 1. Sp-representanter vil stemme imot sin egen regjering

  Aftenposten
 2. Stortingsrepresentanter vil stemme imot egen regjering

  Bergens Tidende
 3. Regjeringen vil ikke straffe kjøp av surrogatbarn

  Fædrelandsvennen
 4. To partier vurderer å si ja til surrogati i Norge

  Bergens Tidende
 5. Storberget: - Jeg står ved beslutningen om å utnevne Mæland

  Aftenposten
 6. Varsler søksmål mot staten etter surrogatdødsfall

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no