FORTVILTE: Eirin Isaksen er fly forbannet på kommunen etter at broren Trond Helge ble «glemt» i leiligheten sin. Foto: Jan Arild Hansen / Framtid i Nord

Trond Helge (40) har Downs syndrom og sliter med angst: Innestengt i 15 timer

KÅFJORD/TROMSØ (VG/FRAMTID I NORD) Uten mulighet til å kontakte omverdenen var Trond Helge Isaksen innelåst i en skjermet leilighet i 15 timer.

  • Eirik Linaker Berglund
  • Thor Harald Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Dette har kommunen gjort uten å ha vedtak om bruk av tvang mot broren min, sier søster Eirin Isaksen (39) til VG.

Hun og resten av familien er sterkt berørt av det som skjedde på Kåfjord helsesenter før helgen:

Da 40-åringen ikke møtte til en avtale med moren sin klokken tolv fredag, ble det slått alarm. Det viste seg at han hadde vært uten tilsyn siden klokken 21.30 kvelden før, fordi morgenvakten ikke kom på jobb som planlagt - og det ikke ble satt inn vikar.

Dermed fikk Isaksen hverken mat eller nødvendige medisiner.

- Vi er sjokkerte over det vi mener er grov omsorgssvikt, sier søsteren til VG.

Har Downs

Trond Helge Isaksen har Downs syndrom, sliter med angst og kan opptre utagerende. Isaksen ble ifølge søsteren så stresset av at ingen tok vare på ham, at han raserte den skjermede boligen.

- Siden han har Downs, er han avhengig av forutsigbarhet i hverdagen. Han ble svært fortvilt da ingen kom om morgenen og han ikke kom seg ut for å rekke avtalen med moren. Vi er redde for at denne situasjonen har forverret sykdomsbildet hans, sier Isaksen.

Broren skal tidligere ha hatt døgnkontinuerlig tilsyn på Marielund omsorgsinstitusjon. De siste tre månedene har han imidlertid vært på et midlertidig opphold i en skjermet leilighet på sykehjemmet i kommunen.

Bekymringsmelding

- Uten at vi har visst om det, har han her vært innelåst om natten hele tiden, uten å ha noen muligheter til å kontakte omverdenen dersom noe galt skulle skje, sier søsteren til VG.

Hun sender nå en bekymringsmelding til Fylkeslegen i Troms og ber om gransking.

- Vi kan ikke slå oss til ro med at han skal måtte leve under slike forhold. Vi krever en faglig forsvarlig tjeneste for ham, slik at han kan føle seg trygg.

Kåfjord kommune legger seg helt flat.

- Det er ikke annet å gjøre enn å beklage på det sterkeste. Vi skal lære av dette og sørge for at noe lignende aldri skjer igjen, sier ordfører Bjørn Inge Mo (Ap).

Forstår de pårørende

- Dette er en trasig sak. Her har det skjedd en systemsvikt, og jeg forstår at de pårørende reagerer, sier helsesjef Agnes Nilsen til VG.

Hun innrømmer at kommunen ikke fattet vedtak da praksisen med å låse døren på natten startet, slik helse- og omsorgstjenesteloven krever.

- Dette er gjort for å forhindre at denne brukeren blir forstyrret om natten. Men vi vil nå se på ordningen, sier Nilsen.

Ifølge helse- og omsorgstjenesteloven skal brukeren, pårørende, verge eller hjelpeverge høres før det treffes vedtak om bruk av tvang og makt.

I tillegg skal det sendes en melding til den faglig ansvarlige for tjenesten i kommunen, samt fylkesmannen som er tilsynsmyndighet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder