HOLDER SAMMEN: Én million mennesker fra hele verden holder sammen på VG Nett. Her holder mennesker på gaten i Oslo hender utenfor domkirken onsdag formiddag, for vise sin avsky mot vold og terror. Foto: Sara Johannessen/VG

Én million holder hender for terrorofrene

(VG Nett) Over én million mennesker fra hele verden holder nå i hendene for ofrene som ble rammet av terroren 22.juli.

Artikkelen er over ni år gammel

Av: Cathrine Elnan
Fem dager etter de grusomme angrepene på regjeringskvartalet og Utøya har én million mennesker svart på Anders Behring Breivik hatefulle handlinger: Vi holder sammen, i avsky mot vold og i medfølelse med alle som er rammet.

HOLD HENDER MED RESTEN AV VERDEN HER

VGTV: VG-redaksjonen holder hender

VG Nett har laget en ubrytelig menneskelig lenke, for å bidra til at folk kan føle samhold på tvers av religion, bosted, nasjonalitet, kjønn og alder. Den virtuelle lenken er også en mulighet for å vise støtte til de som er direkte berørt; til ofre og pårørende av tragedien.

Helt siden lørdag kveld har man kunne ta hverandre i hendene for å markere avstand fra terror. 484 internettsider er fylt med mennesker med ulik bakgrunn, fra ulike nasjoner. Sverige, Tyskland, Storbritannia, Østerrike, USA, Pakistan og Nederland er blant landene som er representert.

Holder hender i Frankrike

Peter Biehe (55) bor i Lyon, Frankrike og er én av dem som holder hender for terrorens ofre. Han fikk tilsendt VG-linken av en av sine norske venner, og skrev umiddelbart inn navnet sitt for å vise sin solidaritet til Norge.

BILDESPESIAL: Minnesmarkeringer over hele landet

Biehe forteller at franskmennene er imponerte over måten Norge har møtt angrepet på.

- Franskmennene føler seg veldig berørt over det som har skjedd. De har stor respekt for måten nordmenn reagerer på, og beundrer reaksjonen til det norske folk. Det har blitt bemerket at nordmennene forholder seg rolig og at de ikke får panikk. Måten kongefamilien og politikerne har opptådt på er også veldig rørende for franskmenn, forteller Biehe, som opprinnelig kommer fra Danmark.

LES OGSÅ: Tomt for roser i Oslo

Peter Biehes niese bor i Narvik og er medlem av AUF, og skulle egentlig ha deltatt på AUF-ungdommens sommerleir på Utøya. Tilfeldighetene gjorde at hun valgte å ikke reise.

Partiledelsen i de største, norske partiene har også gått sammen for å vise samhold. Erna Solberg (H), Kristin Halvorsen (SV), Helga Pedersen (Ap)og Siv Jensen (FrP) er noen av topp-politikerne som holder hender.

Et sterkt symbol

Fungerende sjefredaktør i VG, Espen Egil Hansen, sier at lenken av hender er et et symbol på at vi står sammen mot dem som ønsker å ødelegge samfunet vårt.

LES OGSÅ: - Jens opptrer som en landsmann

- Det å holde hverandre i hendene er et urgammelt uttrykk, som representerer at vi både står sammen og at vi står i mot. Vi har alle et sterkt behov for å vise at vi ikke finner oss i den type forbrytelse som skjedde 22.juli, og at vi viser omsorg og samhold, sier Hansen.

Hansen mener den lange lenken av mennesker som holder sammen, er spesielt passende for et digitalt medium.

VGTV: Blomsterhavet utenfor Domkirken

- For VG Nett, som blir lest av alle, så er det viktig å levere nyheter. Men det skal også være et sted hvor folk kan samles, forteller Hansen.

VG-huset ble selv rammet av bomben som eksploderte 16.26 fredag ettermiddag i regjeringskvartalet.

VGTV: Se den enorme og sterke markeringen i Oslo

- Vi i VG-bygget føler kanskje en ekstra nærhet fordi vi selv ble rammet av bomben. Vi føler oss veldig heldige over at ingen her i huset ble fysisk skadet, sier Hansen.

Sterke reaksjoner i utlandet

Flere utenlandske aviser har framhevet nordmenns evne til å stå sammen i sorgen. I går hadde den nederlandske avisen deVerdieping Trouw dekket forsiden med menneskene som holder hendene sammen i VGs grafikk.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Politikk og samfunn

Flere artikler

 1. Ky-Mani Marley på Melafestivalen: - Hvorfor kunne ikke noen stoppe det?

 2. «De gråter med verdighet. Men ingen sverger på å ta hevn»

 3. Erna Solberg på 22.juli-markering: – Vi er nødt til å forhindre at ekstremisme får grep om ungdom

 4. Stoltenberg: - Ondskap kan drepe et menneske, men aldri beseire et helt folk

 5. Her kan du følge minnemarkeringene

Fra andre aviser

 1. 22. juli-rammede går splittet mot treårsmarkering

  Bergens Tidende
 2. 22. juli-rammede går splittet mot treårsmarkering

  Aftenposten
 3. Én uke siden terroren rammet

  Aftenposten
 4. Erna Solberg: – Å markere denne dagen er alltid tungt

  Aftenposten
 5. Utelukker ikke ny terror

  Bergens Tidende
 6. En vanskelig sorg for terrorofrene

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder