SNUR: Stortingsdirektør Hans Brattestå har avviklet ordningen med gratiskort for å tilfredsstille skattemyndighetene - men tror ikke stortingsrepresentanter har hatt lyst til å reise med tog privat. Foto: Aftenposten
SNUR: Stortingsdirektør Hans Brattestå har avviklet ordningen med gratiskort for å tilfredsstille skattemyndighetene - men tror ikke stortingsrepresentanter har hatt lyst til å reise med tog privat. Foto: Aftenposten

Stortingspolitikerne har spart millioner med gratiskort

INNENRIKS

I flere tiår har stortingspolitikerne latt være å betale skatt for sine eksklusive gratiskort på reiser med tog, buss og båt.

Publisert:

VG kan i dag avsløre at skattemyndighetene mener stortingsrepresentantenes spesielle årskort med NSB, og statlig støttede buss-, båt- og fergeruter skulle vært fordelsbeskattet i sin helhet.

Stortingsrepresentantene har i mange år fått et spesielt årskort på reiser med NSB, som har gjort at de kan reise gratis ved å vise frem kortet på toget.

Blitt brukt privat

Kortet har vært beregnet på tjenestereiser, men reisene er ikke blitt registrert noe sted. Dermed har representanter også brukt kortet privat, og ved reiser til og fra jobben på Stortinget.

- Skattemyndighetenes holdning har vært at hele verdien av kortet må fordelsbeskattes, selv om det i praksis ikke er brukt privat, men til tjenestereiser. De mener det at man har hatt kortet, utløser skatteplikt. Det hadde ikke vi tenkt på. Vi tenkte at det holdt å innberette det som eventuelt ble reist privat, sier Stortingets direktør Hans Brattestå til VG.

Tvilsom

Han sier at ordningen med NSB-kort har eksistert siden «tidenes morgen».

Men etter samtaler, møter og korrespondanse med Finansdepartementet og Skattedirektoratet om et nytt reisereglement for Stortinget, ble kortene i fjor høst avviklet for å tilfredsstille skattereglene.

I korrespondansen mellom Finansdepartementet, Skattedirektoratet og Stortinget som VG har fått tilgang til, kommer det frem at myndighetene mener praksisen som har eksistert i mange år i beste fall er tvilsom.

«I arbeidsforhold generelt vil årskort mv. for transporttjenester bli ansett som en skattepliktig fordel for den som disponerer kortet, dersom det kan benyttes til private reiser. Dette gjelder også om slik privat bruk faktisk skjer i strid med arbeidsreglement e.l.», skriver Finansdepartementet i et brev til Stortinget.

- Det er en litt firkantet tolkning etter mitt skjønn. Ingen er interessert i å måtte innberette kanskje 20 000 kroner for å ha et kort som stort sett ligger i lommeboken. Det ville bli en ganske enorm innberetning på den enkelte representant, som oftest kun brukte kortet til tjenestereiser, sier Brattestå.

Hverken NSB eller Stortingets administrasjon vil opplyse til VG hva prisen på kortet er. Men hvis kortet har kostet 20 000 kroner årlig, som Brattestå antyder, skulle stortingsrepresentantene til sammen skattet av et beløp på til sammen 3,3 millioner kroner i året.

Hypotetisk

- De mener at man må skatte av en potensiell fordel, som i praksis er helt hypotetisk. De fleste som kjenner en stortingsrepresentants liv, vet at det ikke er interessant å reise frem og tilbake Oslo - Trondheim med tog, sier Brattestå.

- Stortingsrepresentanter reiser vel også på ferie og private helgeturer?

- Det er det som er teorien i det. Men sammenlign med deg og meg, hvor relevant er det at vi reiser med tog på ferie og i helger?

- Jeg gjør det ganske ofte.

- Jeg tror ikke det er så relevant, sier Brattestå.

Parlamentarisk Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum reiser mye med toget hjem, og sier han har innberettet private reiser.

- Jeg tror ikke det var så vanlig å innberette privat bruk tidligere. Det er først de siste årene at folk har blitt oppmerksomme på det. Mitt inntrykk er at ting var litt mer flytende før, sier Slagsvold Vedum til VG.

- Synes du at du selv og andre stortingsrepresentanter bør tilbakebetale skatt dere har betalt for lite?

- Nei, for dette har vært en ordning som har vært sånn, og mange har ikke brukt kortene en gang, sier Slagsvold Vedum.

Tidligere stortingspresident og nåværende riksrevisor Jørgen Kosmo er en av representantene som har hatt kortet uten å skatte av det.

Horribelt

- Jeg mener en slik tolkning av skattereglene er helt feil. Det er horribelt å kreve at folk skal skatte for tjenestereiser. Da måtte det i tilfellet vært et oppgjør mellom den enkelte representant og ligningskontoret der man klargjør hva som er tjenestereiser, sier Kosmo, som understreker at han kun brukte kortet på tjenestereiser.

Statsminister Jens Stoltenberg sier via sin statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen at han er usikker på om han har hatt kortet - og at han vil sjekke med Stortinget i dag før han uttaler seg om saken.


- Dette var en ordning som gjaldt alle representanter og vi fikk utdelt et slikt kort uansett hvor stort behov de hadde. Jeg har brukt det maks to ganger i løpet av de 12 årene jeg har vært på Stortinget. Da i forbindelse med tjenestereiser, sier Frp-leder Siv Jensen.

Tidligere presidentskapsmedlem Inge Lønning (H) mener ikke at skattemyndighetenes tolkning er for streng.

- Nei, reglene Stortinget har vedtatt må gjelde for Stortinget også, sier Lønning til VG.

Det lyktes ikke VG å få en kommentar fra Skattedirektoratet i går.

Opprør mot nye reiseregler

En rekke stortingsrepresentanter gjør nå opprør på e-post mot de nye reisereglene, som ble innført blant annet for å innfri skattereglene.

E-postaksjonen mot byråkratiske rutiner for å få dekket reiseutgifter har fått støtte fra mellom 50 og 60 stortingsrepresentanter fra både rødgrønn og borgerlig side.

De nye reglene ble innført i høst, og innebærer at representantene må fylle ut flere skjemaer enn før, og ikke kan bruke gratiskort på reiser.


«Når vi har fått tillit fra det norske folk til å representere de på Stortinget, må vi etter min mening også kunne praktisere ordninger som i større grad er basert på tillit fra Stortinget som institusjon», skriver Øyvind Halleraker (H) som har tatt initiativet til oppropet.

- Er det ikke nettopp ordninger basert på tillit, og lite kontroll, som bidro til at din partifelle Anders Talleraas har blitt etterforsket av Økokrim for pensjonsjuks, og at Saera Khan ringte spåkoner for flere hundre tusen kroner?

- Ingen ønsker å gå tilbake til ordninger som ikke er kontrollerbare, eller er i strid med skattereglene, men på vei til et nytt system har det blitt unødvendig byråkratisk. Vi er ikke imot at reglene er endret, men de byråkratiske ordningene må være enklere, sier Halleraker.

- Jeg har vært på Stortinget i 13 år og opplevd at reglene bare har blitt mer tungvinte, sier Sverre Myrli (Ap) til VG.

Halleraker får også støtte fra blant andre Mette Hanekamhaug (Frp), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Tone Sønsterud (Ap), Linda Hofstad Helleland (H), Trine Skei Grande (V), Morten Høglund (Frp) og Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Her kan du lese mer om