UTE AV KONTROLL: Med politiet i hælene, knuste demonstrantene vinduer langs Karl Johan. Kun 10 av dem risikerer straff. Foto: Dennis Ravndal

Storberget vil ha strenge reaksjoner etter Gaza-vold

STORTINGET (VG Nett) Regjeringen kommer nå med tiltak etter at pøbelen raserte Oslo sentrum under Gaza-demonstrasjonene i Oslo.

Artikkelen er over 11 år gammel

Etter at 194 demonstranter ble arrestert i løp av de voldelige Gaza-demonstrasjonene som rystet Oslo sentrum, foreslår nå justisdepartementet flere politiske tiltak.

- Det var viktig å handle med en slik styrke som politiet i Oslo gjorde. Det er viktig å reagere strengt og at personene som handlet slik må ta ansvar for sine handlinger.

Justisminister Knut Storberget viste til en oversikt offentliggjort av politiet i Oslo i dag der det kommer frem at 72 av de 194 arresterte etter gateopptøyene er mindreårige.

- Det er viktig at vi er tydelige ovenfor denne gruppen, sier Storberget, som likevel avklarer at han ikke ønsker fengselsstraff for de mindreårige.

- Ikke pjuskete

Justisministeren avviser imidlertid at det er «pjuskete» når man svarer ungdommen med bekymringsmeldinger, i stedet for fengselsstraff.

FORESLÅR TILTAK: Justisminister Knut Storberget kommer nå med tiltak etter gatevolden i forbindelse med Gaza-demonstrasjonene. Foto: Scanpix

- Bekymringsmeldinger er ganske alvorlig. Til en hver tid sitter det ti personer under 18 år under fengsel, sier Storberget, som likevel viser til at det kan være aktuelt med betingede dommer for de mindreårige, i tillegg til bekymringssamtalene.

Snakket med fransk kollega

Knut Storberget fortalte at han hadde møtt sin franske justiskollega, for å lære fra opptøyeen i Europa. Han understreker at den franske justisministeren mente man ikke direkte kunne overføre erfaringene fra de voldsomme innvandreropptøyene i Paris til Oslo.

- Forebygging og konfliktdemping, var stikkordene Storberget fikk fra sin franske kollega Rachida Dati.

Les også:72 barn pågrepet etter Oslo-demonstrasjoner

Blant tiltakene er ekstra midler for å styrke samarbeidet mellom Oslo kommune og Oslo politidistrikt.

Det vil også bli et konsekvensprogram for ungdommen som deltok, der de vil få reaksjoner ut fra handlingene de utførte, heter det i en pressemelding.

Torsdag 8.1:Her knuser de Karl Johan

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder