BEKYMRET: Leder ved Antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli, er bekymret for at politiets uttalelser fører til økt fremmedfrykt og fordommer. Foto: Marte Vike Arnesen

- Voldtekten kom ikke til Norge med innvandring

(VG Nett) Leder av Antirasistisk senter retter kritikk mot Oslo-politiet etter uttalelsene i forbindelse med overfallsvoldtektene i Oslo.

Hanne Kristine Fjellheim
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Skal man generalisere så må det settes i sammenheng, sier leder av Antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli.

Politiet opplyste onsdag til NRK at det er menn med kurdisk eller afrikansk bakgrunn som dominerer statistikken over de 41 overfallsvoldtektene som har funnet sted i Oslo de siste tre årene. Politiet opplyste også om at overgriperne ofte er asylsøkere og traumatiserte menn som kommer fra land med et annet kvinnesyn enn det norske.

LES OGSÅ:- Innvandrere bak alle anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo

16 000 voldtekter årlig

- Disse overfallsvoldtektene er få i forhold til det store bildet. Det er svært mange voldtekter som skjer i en etnisk norsk kontekst også. Det anslås at det er cirka 16 000 voldtekter på årsbasis i Norge, og disse 41 overfallsvoldtektene i Oslo på tre år utgjør en veldig liten del av dette, sier Partapuoli.

- Politiet trekker også frem at disse mennene har dårlig kvinnesyn, men alle disse 16 000 voldtektene i året blir utført av menn med dårlig kvinnesyn, sier hun.

LES OGSÅ:Mister statsborgerskap etter åtte overfallsvoldtekter

Økt fremmedfrykt

Partapuoli er bekymret for at politiets uttalelser fører til økt fremmedfrykt og fordommer.

- Disse uttalelsene påvirker ikke kun de mennene som har utført voldtektene, men det påvirker vårt syn på alle menn med innvandrerbakgrunn. Vi snakker aldri om at majoriteten av menn med innvandrerbakgrunn er i jobb og har familie, sier hun.

DEBATT:Overfallsvoldtekter i Oslo

Hun påpeker at politiets uttalelser gir et falskt inntrykk av at det bare er menn med utenlandsk bakgrunn som voldtar.

- Voldtekt kom ikke til Norge med innvandringen, sier Partaopouli.

LES OGSÅ:Voldtektsoffer (25) frykter nye overgrep

- Oppgitt statistikk

POLITI: Hanne Kristin Rohde ved Oslo-politiet mener de bare har oppgitt statistikk. Foto: Marte Vike Arnesen

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved Oslo-politiets volds- og sedelighetsseksjon, sier at det ikke er politiets hensikt å utpeke en folkegruppe, men at de kun har oppgitt statistikk med etnisk bakgrunn og kjønn.

- Vi har presentert faktamateriale for NRK, sier hun.

Politiet er i motsetning til Partapuoli ikke redd for at uttalelsene kan føre til stigmatisering og økt fremmedfrykt.

- Vi presiserer at det her er snakk om enkeltindivider, og det er ikke grunnlag for å trekke slutninger om grupper som helhet ut fra våre tall, sier Rohde.

Dialog

Hun påpeker at dette er uakseptable handlinger som er svært viktig å forhindre, og politiet håper å få et fokus på at flere etater og organisasjoner må samarbeide.

Rohde forteller at de har fått reaksjoner i etterkant.

- Og det er vi glade for. Vi har en god dialog med de landsdekkende innvandrerorganisasjonene og andre enkeltpersoner og miljøer. Politiet er avhengig av denne dialogen for å kunne gjøre en god jobb, sier hun.

Tar selvkritikk

- KJENNER TIL: Bashe Musse leder Somalisk Nettverk, og kjenner til at norsksomaliere drar til Somalia for å være med i Al Shabaab. Foto: Heiko Junge/SCANPIX

Lederen av somalisk nettverk Norge, Bashe Musse, synes derimot det er bemerkelsesverdig at politiet utpeker folkegrupper så direkte.

- Jeg forstår ikke helt intensjonen med det, sier han.

Likevel sier Musse at somaliere tar selvkritikk i saken og at dette er et tema de diskuterer mye internt.

- Spesielt denne gruppevoldtekten som er profilert i månedens utgave av Henne, der en somalisk jente ble voldtatt av flere somaliske menn, har opptatt oss. Vi har diskutert mye og spesielt ønsker vi strengere straffer for voldtekt, sier han.

LES OGSÅ:Barnefedre nekter for gjengvoldtekt

- Verre for kurderne

Musse synes at politiet skal være forsiktige med å henge ut utsatte folkegrupper. Han er selv med i minoritetsrådgivningsgruppen i politiet og ønsker å ta opp temaet om politiets språkbruk på neste møte.

- Man må passe på å bruke et språk der man ikke stigmatiserer. Det er enda verre for kurderne enn oss, de er en spesifikk folkegruppe som blir utpekt, sier Musse og påpeker at det er over 50 land i Afrika.

Han tror derimot at voldtektene ikke har direkte sammenheng med at de har et annet kvinnesyn.

- Hva betyr det å ha et annet kvinnesyn? I Somalia så betyr det at vi har en veldig respekt for kvinner. Som vår mor eller søster.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder