KAN BLI KATASTROFALT: En enorm solstorm kan ta knekken på all elektrisitet og elektronikk på den nordlige halvkule. Og den kan komme når som helst. Foto: NASA

Frykter solstorm kan ta knekken på Europa

Soleksplosjon kan slå ut all elektrisitet

(VG Nett) Når som helst kan en enorm solstorm slå ut strømnettet på den nordlige halvkule og gradvis ta livet av millioner av mennesker, melder NASA.

Inger-Marit Sæby
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Hjem

I mars 1989 slo en kraftig solstorm ut hele kraftsystemet i Quebec i Canada. Deler av Sør-Sverige ble også rammet og mistet strømforsyningen. Strømmen var bare borte i 24 timer, men det skapte store problemer for innbyggerne.

- Siden den forrige superstormen i 1859, har samfunnet vårt blitt mer avhengig av teknologi, og mye er satellittbasert. Jo lettere vi gjør det for oss selv å leve, desto mer sårbare er vi for solstormer som før ikke var så farlige, sier solfysiker Pål Brekke ved Norsk Romsenter til VG Nett.

Les også:Her er Christer på sin farligste spasertur.

Frykter millioner døde

Ifølge den amerikanske magasinet New Scientist kan en enorm solstorm ramme Jorden når som helst og forårsake at vi i flere måneder eller år vil mangle elektrisitet, noe igjen kan føre til at flere millioner mennesker dør. I en artikkel har de skissert hvordan den teknologiske undergangen kan inntreffe:

«Det er om natten 22.september 2012, skyene over Manhattan er fylt med et flakkende og fargerikt lys. Nordlys er ikke vanlig

ØDELAGT: Dette er en av transformatorene som ble ødelagt under solstormen i 1989 som rammet deler av Canada og Sverige. Foto: NASA

så langt sør, men New Yorkerne rekker ikke la seg fascinere særlig lenge. I løpet av få sekunder blinker alle lyspærer, før de blir uvanlig lyssterke. Så blir det mørkt. I løpet av 90 sekunder er hele østlige USA uten elektrisitet. Året etter er millioner av amerikanere døde.»

Les også: Romvandring truet av eksplosjon på Solen.

- Noe overdrevet

- Jeg tror New Scientist sitt scenario er noe overdrevet, men det er riktig at vi forventer en ny superstorm. Det er derimot umulig å forutse om den kommer til neste år, om ti eller hundre år, forklarer Brekke.

EKSPERT: Pål Brekke jobber som seniorrådgiver ved Norsk Romsenter. Foto: Scanpix

Han forteller at det har vært flere kraftige solstormer de siste tyve årene, og at NASAs rapport som New Scientist baserer artikkelen sin på, ikke er skremselspropaganda.

- Vi er nødt til å forberede oss, for det kommer til å skje. Siden vi observerer solen hver dag med satellitter, kan vi få noen dagers forvarsel, sier Brekke, og forklarer nærmere:

- Når det kommer store områder med solflekker, er sjansene større for at det kommer en eksplosjon de nærmeste dagene. Når det først eksploderer, har vi et par dager på å varsle kraftselskapene, slik at de kan senke belastningen på strømnettet og forhindre de verste skadene.

Les også:Solstorm tok tre satellitter.

Kort forvarsel

Satellittene er det vanskeligere å redde, siden de blir slått ut av høyenergetiske partikler som kastes ut med nesten lysets hastighet under eksplosjonen. Det som derimot kommer til å slå ut strømnettet på den nordlige halvkule, er en gassky fra solen som bruker 1-3 dager på å nå jordens magnetiske skjold.

- Denne kan vi se på bilder. I tillegg vil det være kraftigere nordlys i dagene før gasskyen når oss, forteller solfysikeren.

Les også:Snart kommer århundrets lengste solformørkelse.

Også den sørlige halvkule vil merke effekten av solstormen, men siden den er mindre befolket er også kraftnettet mindre belastet, og vil sannsynligvis ikke rammes like hardt som Europa og USA.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UTSATT: Hva skjer hvis all elektrisitet brått forsvinner? Foto: AFP

Solens overflate består av en flytende masse av plasma som er ladet med svært energirike partikler. Hele tiden slynges solen partikler ut i rommet og mot jorden som solvinder. Når superstormen kommer vil solen slynge i vei en plasmakule på flere milliarder tonn, og hvis denne treffer jordens magnetfelt kan konsekvensene bli store.

Slår ut alt

- Solstormen dytter på jordens magnetfelt, noe som genererer strøm i alle lange metallgjenstander, forklarer Brekke.

Tognett, oljeledninger, strømnett, TV-signaler, navigasjonssystemer og satellitter vil bli rammet. De enorme energistrømmene vil smelte transformatorer over hele den nordlige halvkule som vil ta måneder eller år å skifte ut, hvis New Scientist sitt scenario slår til.

Leserne diskuterer:- Ikke spre panikk, det er fortsatt noen år igjen.

Men selv hvor skummelt det enn høres ut for all elektronikk på jorden, vil ikke menneskene ta direkte skade av solstormen.

- Men de høyenergiske partiklene som går tvers igjennom satellitter, kan gi mennesker i verdensrommet en dødelig dose stråling. På romstasjonen er de trygge, siden denne ligger innenfor jordens atmosfære. Men er du på vei til månen, vil du ikke bli truffet av en solstorm. Det var for eksempel bare griseflaks at ingen av Apollo-ferdene ble truffet i sin tid, forteller Brekke.

EKSPLOSJON: Hele tiden eksploderer partikler på solen, som slynges ut i verdenrommet. Hvis en slik enorm eksplosjon treffer jorden, vil det få enorme konsekvenser. Foto: NASA

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder