Trå til VG Nett: - Takknemlig overfor redningsmennene

STORE SKADER: Jarle Trå fikk omfattende skader på hender og føtter etter dramaet på Mount Everest i mai. Her er klatreren på sykehuset i Kathmandu, sammen med Lars Erichsrud. Foto: Kristian Helgesen

Tvunget til å amputere etter Everest-dramaet

(VG Nett) Klatreren Jarle Trå mister både fingrene og tær etter dramaet som nesten kostet ham livet på Mount Everest i mai.

  • Erlend Skevik

Artikkelen er over ti år gammel

Det opplyser Trå selv i en mail til VG Nett.

Trå ble meldt savnet 23. mai mens han forsøkte å bli den første nordmannen som klatret alene til topps av verdens høyeste fjell uten medbrakt oksygen. To dager senere kom han til rette etter å ha blitt funnet sterkt forkommen av to sherpaer på 8300 meters høyde.

LES OGSÅ:Slik reddet Jarle livet

Dramatisk evakuering

Nordmannen kom seg til den såkalte ABC-leiren på 6300 meter der han ble tatt hånd om av en gruppe andre norske klatrere. Trå hadde da en kroppstemperatur på kun 32 grader, og hadde omfattende frostskader på både hender og føtter.

VGTV:Trå snakker ut om Everest-dramaet

Samtidig gjorde dårlig vær på fjellet det umulig å evakuere den skadede klatreren ned ved hjelp av helikopter. Trå måtte derfor fraktes ned på ryggen av en yakokse, og deretter med bil den kronglete veien ned til sykehuset i Kathmandu.

(Artikkelen fortsetter...)

FØR DRAMAET: Dette er et av de siste bildene som ble tatt av Jarle Trå før hendelsen på fjellet. Trå titter ut av teltet, foran sitter Petter Nyquist. Foto: Privat Foto:


- Jeg er ydmyk og takknemmelig ovenfor sherpaene og mine norske venner som hjalp meg på fjellet. Jeg var klar over den risiko som er forbundet med å klatre Mount Everest, og hadde ingen forventninger til at noen skulle eller kunne hjelpe meg hvis det gikk galt, understreker Trå.

Omfattende skader

Da VG Nett traff den erfarne klatreren på sykehuset i den nepalesiske hovedstaden to dager etter den dramatiske redningsaksjonen, ga Trå uttrykk for å være svært optimistisk.

Nå viser det seg at skadene han pådro seg i de ekstreme forholdene nær toppen av Mount Everest er langt mer omfattende. Ifølge Trå har han blitt tvunget til å amputere store deler av både hender og føtter.

Vennene om Trå:- Tre døgn alene i fjellhelvete

Skadene utviklet seg dessverre i negativ retning i forhold til det de nepalske legene forespeilet meg da jeg lå på sykehuset i Kathmandu. Fingrene vil bli amputert slik at jeg beholder det innerste leddet på de fleste fingrene. Føttene er amputert et par centimeter bak tåfestet, opplyser Trå.

Fortsetter som guide

Han understreker at han nå vil bruke tiden på rekonvalesens, men gjør det samtidig klart at han vil fortsette arbeidet med å organisere guidede turer til både Himalaya, Kaukasus og Sør-Amerika. Ifølge Trå vil de planlagte turene bli gjennomført.

HJEMMESIDE:Les mer på Jarle Trås egen hjemmeside

- Amputasjonene vil redusere min fysiske yteevne, men det er grunn til å tro at jeg gradvis vil kunne bedre denne gjennom målbevisst trening, sier Trå.

Flere av de andre norske klatrerne som deltok i redningsaksjonen på Mount Everest har rettet krass kritikk mot Utenriksdepartementet for manglende assistanse i arbeidet med å evakuere den skadede nordmannen ned fra fjellet. Trå selv understreker at han ikke hadde noen forventninger om hjelp fra det offentlige Norge dersom et uhell skulle inntreffe under ekspedisjonen.

- Jeg har derfor selv betalt alle utgifter knyttet til evakuering fra fjellet, sykehusopphold i Nepal og hjemtransport til Norge, påpeker han.

Flere artikler

  1. Jarle Trå hjem på søndag

  2. Jarle Trå etter Everest-dramaet: - Jeg skal bestige Europas høyeste fjell i sommer

  3. Jarle Trå: - Jeg har hatt en fantastisk naturopplevelse

  4. Jarle Trå: - Jeg er svært takknemlig

  5. - Sherpaene som fant Jarle er de virkelige heltene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder