Namsos-familie fikk sjokkmelding: Trebarns-mamma drept i Irak

Skal ha bli skutt i bilen med barna som vitner

NAMSOS/OSLO (VG) Med døtre på to og fire år i bilen skal trebarnsmoren Marita Strøm (38) lørdag ha blitt skutt i Nord-Irak.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

DREPT I IRAK: Den drapssiktede ektemannen til drepte Marita Strøm (38) vil ikke gi fra seg barna. Foto: Privat

Under en stopp i trafikken skal ukjente personer i en bil ha kjørt opp på siden av familiens kjøretøy og rettet skuddsalver direkte mot Marita Strøm.

Foran øynene på Osman og døtrene Zara (4) og Zanna (2), skal 38-åringen ha blitt drept.

Håper fortsatt

Mens trebarnsmorens familie i Namsos var midt i lørdagskosen, ringte en søster av Osman lørdag kveld med skrekkbeskjeden om hva som skal ha skjedd.

Familien varslet umiddelbart politiet. Utenriksdepartementet jobbet hele søndag med å få en endelig avklaring fra irakiske myndigheter, men hadde sent i går kveld ennå ikke fått noe offisielt svar på hva som har skjedd.

Dermed har Marita Strøms familie fortsatt et håp om at 38-åringen er i live.

Ikke hørt fra Marita

De har siden sjokkbeskjeden kom, ikke klart å oppnå kontakt med ektemannens slektninger i Irak.

- Lørdag nektet vi å tro at det kunne være sant, men i løpet av søndagen har vi litt etter litt begynt å forberede oss på at noe skrekkelig skal ha skjedd. Meldingen var så konkret og historien så detaljert at selv om vi håper det hele er en fryktelig misforståelse, tør vi ikke helt å være sikre på det, sier Maritas søster Tove Strøm til VG.

Marita Strøm og Osman Omar Osman reiste 9. august på ferie til Nord-Irak med barna Zara (4), Zanna (2) og Zandra (1). Siden har ikke familien hørt fra dem.

Den yngste datteren var hjemme hos Osmans familie da det brutale drapet skal ha skjedd.

- De giftet seg i Nord-Irak i 1999. Denne gangen skulle de tilbake på ferie. De hadde ikke noen grunn til å tro at det var farlig å reise til denne delen av Irak, forteller Tove.

Meningen var at de skulle feriere der i seks uker, for å se seg litt rundt i Osmans hjemland.

- Omars to brødre bor også i Namsos. Det var en søster som ringte en av dem på lørdag og fortalte om det fryktelige som skal ha skjedd.

Ifølge beskjeden familien har fått, skal fire år gamle Zara ha blitt truffet av et streifskudd, men kun fått ubetydelige skader.

- Slik vi har forstått det var skuddene rettet direkte mot Marita - kanskje fordi hun var lys og så europeisk ut, forteller den fortvilte søsteren.

- Føler oss maktesløse

I løpet av søndagen har de satt i gang den interne varslingen i familien, selv om de ikke har fått bekreftet at Marita er drept.

For Maritas foreldre - mor på 70 og far på 78 - er situasjonen nærmest uutholdelig.

- De er jo forberedt på at det verste kan ha skjedd; samtidig klamrer de seg til håpet om at det hele er en grusom misforståelse, sier Tove Strøm.

Nå håper familien på hjelp fra norsk politi og norske utenriksmyndigheter for å få oppklart hva som har skjedd.

- Vi føler oss temmelig maktesløse. Ikke bare fordi det er umulig å få noen offisiell bekreftelse, men også alle tankene rundt hva som vil skje dersom dette grusomme er sant.

Ingen ting i avisene

Politiet opplyser til VG at de har innhentet informasjon fra pårørende til den norsk-irakiske familien i Namsos.

Informasjonen videresendte de til den norske ambassaden i Amman. Men sent i går kveld hadde politiet fortsatt ikke fått tilbakemelding.

- Vi har gjennom Kripos sendt informasjon og bedt om å sjekke ut realitetene i disse påstandene. Det gjorde vi lørdag. Men ting tar tid i Irak, sier operasjonsleder Jon Berger ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

VG har også vært i kontakt med lokale offisielle kilder i den nordirakiske byen Sulemaniya. Der foreligger det foreløpig ingen meldinger i radio eller aviser om at en norsk kvinne skal være drept.

Pro-amerikansk

- Det er svært sjelden at vestlige blir angrepet i Sulemaniya. Det er et proamerikansk område med kurdere, sier en kilde.

Kripos vil i dag avgjøre hva slags tiltak de skal sette i gang hvis avklaringen drøyer.

- Vi avventer situasjonen og følger nøye med. Det er uklart om Interpol i Bagdad er oppe og går, sier politioverbetjent Synnøve Paulsen ved Kripos til VG.

- Vi undersøker denne saken og jobber med å få en avklaring om hva som har skjedd så raskt som mulig, sier Cathrine Andersen, vakthavende pressetalskvinne i Utenriksdepartementet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder