FUNNET ROM: Et fjerde rom er funnet i den nærmere 4500 år gamle Kheopspyramiden i Egypt. Foto: Hassan Ammar AP

Stort hulrom oppdaget i Kheopspyramiden

Forskere har oppdaget et stort hulrom i hjertet av Kheopspyramiden i Egypt. Rommet har sannsynligvis vært ukjent og urørt i 4.500 år.

Rommet er dermed det fjerde man kjenner til i pyramiden, i tillegg til konge- og dronningkammeret og rommet som kalles det store galleriet. Forskerne som har gjort funnet, opplyste torsdag at det er på størrelse med et passasjerfly.

Les: Pyramiden har to hemmelige kamre

– Det er stort. Det er på størrelse med et 200-seters passasjerfly, midt i pyramiden, sier Mehdi Tayoubi, som deltar i prosjektet ScanPyramids og var med på å gjøre oppdagelsen.

Vet ikke hva det kan inneholde

Rommet er med andre ord omtrent 30 meter langt, 8.6 meter høyt og mellom 1 og 2,1 meter bredt, skriver tidsskriftet Nature, som omtalte saken først.

I april 2017: Ny pyramide funnet i Egypt

– Det har vært mange teorier om eksistensen av hemmelige rom i pyramiden, men ingen forutså noe så stort, sier Tayoubi.

Forskerne har ikke vært inne i hulrommet og vet derfor ikke hva det eventuelt kan inneholde.

Norsk arkitekt: «ingen overraskelse»

Den norske arkitekten ved NTNU Ole Jørgen Bryn, sier til VG at funnet er veldig interessant.

– Dette er jo helt rått! Dette er en sensasjon!, sier han.

Bryn forklarer at dette funnet har en personlig betydning for ham. Han har nemlig brukt flere år på å studere de egyptiske pyramidene, med spesielt fokus på Kheopspyramiden. I tillegg har han skrevet boken en som blant annet inneholder tegninger som viser hvordan det var mulig å treffe det siste og høyeste punktet på pyramiden, Apex-punktet.

Fikk du med deg? Trengte småstein – raserte 2300 år gammel Maya-pyramide

Arkitekten hevder at han gjennom sine studier av pyramiden hadde forutsett at dette rommet fantes:

– Hvis det er slik som beskrevet i tidsskriftet Nature, så har jeg forutsett dette rommet i boken «APEX retracing the Egyptian pyramids».

– Jeg forutsatte det gjennom statikk – det vil si for å lede vekten av pyramiden over det store galleri ned i bakken. Den har sannsynligvis samme funksjon som de skjulte kamrene over gravkammeret. Disse har vert kjent i 150 år, sier han.

Innholdet ukjent

Bryn mener rommet er av stor interesse for å forklare pyramidens oppbygging.

– Rommet er nok spennende for en arkeolog. Det ligger trolig ikke så veldig mye der, annet enn gamle verktøy og lignende, mener han.

Pyramiden er siden oktober 2015 blitt gjennomlyst med avansert teknologi, slik som radiografi, drone-fotografering, 3D-rekonstruksjon og laserskanning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder