Får bred politisk støtte

I SEKUNDET: Statsminister Erna Solberg med seks kilo aluminium i hånden. Det er så mye aluminimsfabrikken på Karmøy produserer hvert sekund, sier Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg (i rødt). Olje- og energiminister Tord Lien (t.v) og Høyres Nicolai Astrup til høyre. Foto: ,

Selskaps-finte sikrer norsk vannkraft til Hydro: Hydro-sjefen: - Nå kan vi satse i 50 år

KARMØY (VG) Statsminister Erna Solberg (H) og olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har, godt hjulpet av Hydro, pønsket ut et selskaps-triks som får Hydro-sjefen til å love satsning i Norge i 50 år.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

Trikset er enkelt: Ved å la kraftselskapene bli organisert som ansvarlig selskap (ANS), i stedet for aksjeselskap, (AS) kan Hydro, Elkem og andre norske industriselskaper få ut kraft fra kraftselskapene, ikke bare utbytte/penger.

Høring i høst

– Vi jobber med en løsning som kan danne grunnlag for langsiktig norsk industrisatsning i fremtiden. Vi vil i høst sende et forslag ut på høring, hvor vi foreslår en lovendring som gjør at norske industriselskaper kan få tilgang til kraft. Den kan skje gjennom eierskap i kraftselskap, som er organisert som ansvarlige selskap, bekrefter statsminister Erna Solberg overfor VG.

Bildegalleri:Erna Solberg på turné

– Skal ESA-godkjennes

– Slik sikrer vi at norsk industri i fremtiden får tilgang til rimelig kraft, slik at de kan utvikle store industriprosjekter i Norge også i fremtiden. Vi mener å ha funnet en modell, som gjør at Hydro kan finne det lønnsomt å først utvikle et pilotprosjekt og senere en gigantisk ny smelteovn, slik de har ønske om. Vi tror vi har funnet en vei som sikrer dem tilfredsstillende rammevilkår for å utvikle seg videre i Norge.

– Som EU vil kunne godkjenne?

– Ja. Den skal ESA-godkjennes, men vi har sett nøye på det, og ser ikke at det skulle være noen slike hindringer ved den nye modellen.

– Det gjør at utenlandske eiere kan kjøpe opp inntil en tredjedel av norske kraftverk?

– Denne modellen sikrer at staten har kontroll over naturressursene, gjennom en dominerende eierposisjon på to-tredjedeler, sier statsministeren.

– Gode nyheter

– Dette er svært gode nyheter for oss, som gjør at vi kan bli sikret egen kraft når konsesjonen for Røldal og Suldal fases ut i 2023, sier Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg.

– Hvorfor er det så viktig?

– Fordi vi må ha tilgang til egenprodusert kraft. Det gir en lavere fremtidig risiko enn kontraktbasert kraft.

Les også:Milliardstøtte til Hydro-anlegg får grønt lys

Årsaken til omleggingen skyldes en langvarig strid om den såkalte hjemfallsretten (se egen boks).

Hjemfall til staten etter 2022

I dag eier Hydro Energi 95,2 prosent av kraftverkene i Røldal og Suldal. Selskapene disponerer kraften fra verkene, men har bare konsesjon fram til 2022. Etter 2022 trer hjemfallsretten inn og Hydros eierandel overtas av staten.

Derfor er det veldig viktig for Hydro å finne nye løsninger som kan sikre dem tilgang til kraft:

– Ved å innføre ANS-modellen, sikres Hydro at de også etter 2022, får tilgang til egen norsk kraft. Omleggingen betyr at Hydro kan ta ut sin 1/3-andel i form av kraft, i stedet for finansielt utbytte innenfor dagens modell, der privat eierskap ikke kan overstige en tredjedel.

Les også: Tror nordmenn vil snu om søndagshandel

Statsminister Solberg og Tord Lien var derfor svært populære gjester da de besøkte Hydros aluminiumsfabrikk på Karmøy tirsdag.

Fabrikkplaner

Brandtzæg har allerede presentert utbygging av en stor pilot for en ny fabrikk.

Bare piloten koster 3,9 milliarder kroner. Den er støttet med 1,5 milliarder kroner av Enova, men ikke iverksatt, i påvente av kraftkontrakter og den politiske behandlingen av ANS-modellen. Aluminiumsprisene er for tiden lave, men Hydro-sjefen sier Hydro at et ja til modellen, betyr at piloten blir realisert.

– 50 år til

– Vi har planer om en endelig byggebeslutning i begynnelsen av 2016 og med disse signalene, vil vi gjennomføre planene. Denne modellen gjør at Hydro kan satse i Norge i 50 år til. Det gir stabile rammevilkår.

Hydro-sjefen sier de vil industrialisere verdens mest energi- og klimaeffektive teknologi for aluminiumproduksjon, hvor energiforbruket kan bli redusert med 15 prosent.

– Det vil gi det minste CO2-fotavtrykket i verden for aluminiumsproduksjon.

Les også: Ingen vekst i globale CO2-utslipp i 2014

Piloten vil kunne få oppstart i 2017.

STORT: I dag produseres det 190 000 tonn aluminium ved Hydros anlegg på Karmøy. Pilotprosjektet vil gi 75 000 tonn og et nytt stort anlegg i fremtiden ga gi ytterligere 250 000 tonn. Foto/illustrasjonHydro,

Opptil 50 prosent av det totale kostnadsbildet for aluminiumsproduksjon er kraft.

Hvis piloten lykkes kan et nytt fullskalaanlegg bli neste steg.

– Fiasko

Lien er spent på den politiske reaksjonen.

– De rødgrønnes svar på utfordringen med bortfall av hjemfall, var at selskapene kunne få leie rettigheter i 15 år. Det er blitt en fiasko: Ingen selskaper har ennå søkt å slik leierett. Jeg har stor tro på at vi skal kunne samlet et bredt politisk flertall bak ANS-modellen. Eller la meg si det slik:

– Jeg skal like å se at noen har så sterke motforestillinger mot denne løsningen, at de vil stemme mot: Den vil kunne danne grunnlag for et nytt løft for norsk industri i fremtiden – basert på ren energi som vil gi verden reneste industriproduksjon. Og er det noe vi virkelig trenger, så er det nye industriarbeidsplasser og optimisme i vår landbaserte industri, sier Lien.

Han sier ANS-løsningen er innenfor både rammen av hjemfallsinstituttet og innenfor for rammen av EØS-avtalen.

Ap og LO-støtte

– Det er bra at regjeringen mener de har funnet en løsning for Hydro. Både Jonas Gahr Støre og jeg ba olje- og energiministeren gå langs det sporet i vinter, etter at Hydro selv hadde forslått at ansvarlig selskap var en god vei å gå. Vi vil se på høringsforslaget, men er i utgangspunkt positive, sier nestleder i Stortingets miljø- og energikomite, Terje Lien Aasland (Ap).

Les også: Får 8000 kroner for å utsette elbil-ladingen

– Med forbehold om at denne løsningen ikke rokker ved konsolideringsmodellen, reglene for hjemfall og EØS-regelverket, er vi positive. Det er denne modellen Hydro lenge har bedt om, som ytterligere kan styrke vår kraftkrevende industri, sier LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen.

– Glitrende

– Dette er en glitrende utvikling av konsolideringsmodellen til den rødgrønne regjeringen, som sikrer offentlig majoritetseie av vannkraften. Eneste endring er at eierne kan ta ut kraft i stedet for penger. Dette er bra, sier forbundsleder Leif Sande i LO-forbundet IndustriEnergi.

– Det er et viktig industripolitisk tiltak, som Norsk Industri støtter, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i NHO-tilknyttede Norsk Industri.

Venstre-støtte

– Dette er en stor dag for norsk næringsutvikling og industri. Hvis dette står seg innenfor reglene for hjemfall og EØS-avtalen, har man funnet en god løsning for fremtiden, sier Venstre energipolitiske talsmann, Ola Elvestuen.

Les også

 1. Støre raser mot «tiltaksløs regjering»

  Mens titusener av oljejobber fordufter, sitter Erna & co. tiltaksløse og gir skattelette til de med formue, mener Ap.
 2. Antall sysselsatte: Snart tilbake til 2013-nivå: Erna Solbergs farlige kurve

  Her er feberkurven statsminister Erna Solberg (H) kan bli målt på frem mot valget i høst: Den viser at hun snart er…
 3. Slik vil Obama redde klimaet

  USA skal kutte en tredjedel av utslippene fra kraftsektoren innen 2030, ifølge president Barack Obama.
 4. Miljø-Norge splittet om regjeringens klimamål

  Mens Bellona er godt fornøyd med regjeringens nye klimamål, stempler de andre miljøvernorganisasjonene målene som altfor…
 5. Regjeringen vil kutte norske utslipp med 40 prosent frem mot 2030

  Norge skal tilslutte seg EUs klimarammeverk. – Det blir en ny og mer ambisiøs klimapolitikk for Norge, sier…

Mer om

 1. Olje og gass
 2. Solberg-regjeringen
 3. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Pluss content

  Her bør du plassere pengene i 2016

 2. Oljefondet – Norges økonomiske sikkerhetsnett

 3. Pluss content

  Hans-Christian Gabrielsen: En ekte arbeider tar over

 4. Ernas skatteplan: Milliardærarvinger kan bli nullskattytere

 5. Kampen om EU-direktiver: EU: 11.013 – Norge: 0

Fra andre aviser

 1. Vil etablere kraftgigant på Vestlandet

  Bergens Tidende
 2. Solberg tok bølgen for Hydros pilotanlegg for aluminium

  Bergens Tidende
 3. Industritopp i godt humør

  Bergens Tidende
 4. Millionene renner inn på Hydro-verkene

  Bergens Tidende
 5. Hydro taper 250 millioner årlig på nettleie-grep: – Dette er et slag i trynet

  Aftenposten
 6. USA har bekreftet at Norge foreløpig ikke slipper toll på stål og aluminium

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder