MAKRELLEN MÅ SE SEG SLÅTT: Barn spiser mer søtsaker enn fisk i uka ifølge en ny undersøkelse. Folkehelseinstituttet fremlegger ferskeresultat fra Ungkost, den eneste nasjonale kartleggingen av barn og unges kosthold og måltidsvaner i Norge. Foto: Magnar Kirknes VG
Norske barn spiser mer sjokolade enn fisk
Norske barn spiser mer sjokolade og godteri enn fisk i løpet av en uke, viser undersøkelsen Ungkost.
- NTB
Godteri tilsvarende en stor sjokoladeplate på 200 gram, men bare 160 gram fisk. Det er forholdet mellom inntaket av fisk og sjokolade i snitt per uke hos norske 9- og 13-åringer.
Lene Frost Andersen, professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, mener – ikke overraskende – at barn bør spise mer fisk enn godteri.
Hun har ikke noen tro på den vedtatte oppfatningen at barn ikke liker fisk.
– Det er feil, sier hun.
– De likte kanskje ikke fisk før, da det var mye bein i den. Men nå vet barn nesten ikke hva en fisk med bein er, og du kan få mange lettvinte fiskeløsninger. Så jeg tror det er en gammel forestilling som henger i, dette at barn ikke liker fisk. Kanskje det er foreldrene som ikke liker det? spør hun.
Hun tror det er mulig å snu trenden.
Prosjekter rettet mot barnehager og skoler viser at barn gjerne spiser fisk, ifølge professoren, som presenterte undersøkelsen av norske 9-åringers og 13-åringers kosthold tirsdag.
Så du denne? Barn i Norge kan få tilbud om fedmeoperasjon
MINDRE SUKKER: Spis mer frukt, grønt og fisk og mindre pølser og sukker, anbefaler Lene Frost Andersen, professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, som presenterte undersøkelsen Ungkost3. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
Mindre brus
Fortsatt får norske barn i seg for mye tilsatt sukker, men likevel er folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg ganske fornøyd.
– Det gledelige er at det er en nedgang i inntaket av tilsatt sukker, særlig fordi det drikkes mindre brus og saft. Vi tror dette kan være årsaken til at vektutviklingen har flatet ut, sier Stoltenberg, med henvisning til undersøkelser som viser at det er mindre fedme blant barn nå enn for åtte år siden.
– Undersøkelsen viser at kostholdet hos norske barn i hovedsak er bra. De følger retningslinjene fra Helsedirektoratet i stor grad, konkluderer Stoltenberg.
Les også: Norsk lege advarer: – Foreldre bør ikke kommentere barnets overvekt
Pølser og ost
Både Stoltenberg og Frost Andersen ønsker imidlertid at barna skal spise mindre mettet fett. Det er først og fremst rødt kjøtt og ost som gjør at barn får for mye av det.
Ernæringsprofessoren sier det er vanskeligere å få has på dette fettet enn på sukkeret.
– For å unngå sukker kan folk kutte ut brus og drikke vann i stedet. Det mettede fettet er derimot litt skjult, du legger ikke merke til det, sier Frost Andersen.
Hun råder foreldre til å bytte ut litt av det røde kjøttet, særlig pølser og bearbeidet kjøtt, med hvitt kjøtt eller fisk.
De siste årene har det vært negative oppslag om produksjonen av kylling, med rapporter om medisinbruk og farlige bakterier. Frost Andersen medgir at dette gjør det mer komplisert for foreldre.
Professoren mener kostholdet kunne blitt både sunnere og mer bærekraftig om familiene erstattet kjøtt med linser og bønner, men vil ikke gå ut med noen generell anbefaling om det.
– Vi kan gjerne spise mer plantebasert kost. Det vil absolutt hjelpe på dette med mettet fett. Men det er viktig å ikke bli for ekstreme, sier hun.
Å erstatte kjøtt med grønt og belgfrukter krever kunnskap for å sikre riktig næring til barn i vekst.
Så du denne? Helse-Høie kraftig ut mot godteri ved butikk-kassene
MEST GRØNT: Spis, men ikke for mye, og mest grønt. Slik lyder den enkle versjonen av statens kostholdsråd, slik Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg presenterte det på tirsdag. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
Skjevt utvalg
Nesten 2.500 barn i fjerde og åttende klasse ble spurt om å delta i Ungkost-undersøkelsen. De førte dagbok over alt de spiste og drakk i løpet av fire dager. Bare litt over halvparten av dem som ble spurt, svarte ja.
Den lave deltakelsen gjør at forskerne tror at undersøkelsen viser et litt for positivt bilde, men tror likevel trendene gjelder for det brede lag av befolkningen. Det er blant annet en høyere andel med jenter og foreldre som har høy utdannelse, mens sårbare grupper er underrepresentert.
Les også
Denne skal gi lusefritt lakseoppdrett
Norges største oppdrettsselskap, Marine Harvest, varsler at oppdrettsnæringen i stor grad vil forbli i de norske…Helse-Høie kraftig ut mot godteri ved butikk-kassene
STOCKHOLM (VG) Helseminister Bent Høie vil ha slutt på at det er godteri plassert lavt ved kassene i matbutikkene.Jamie Oliver til angrep på brusen
STOCKHOLM (VG) Kjendiskokken Jamie Oliver sier det er på tide å legge så høy pris på de sukkerholdige brusflaskene til…Fersk WHO-rapport: Slår alarm om fedme blant barn
Barn og unge over hele verden blir stadig fetere. Nå slår Verdens helseorganisajon (WHO) alarm, og peker på fedme blant…
Her kan du lese mer om
Flere artikler
Ny rapport om nordmenns kosthold: Bekymret for vårt høye kjøttforbruk
Helseministeren vil få barn til å kutte ned på brus og godteri
Spiste som en femåring i én uke: Så mye sukker fikk han i seg
Fjerning av «godteri-terror» i butikkene ikke nevnt med ett ord i ny intensjonsavtale
Slik dropper du versting-maten
Fra andre aviser
Norske barn spiser mer sjokolade enn fisk
Bergens Tidende
Klar for en utfordring, Reitan?
Aftenposten
Barn drakk dobbelt så mye brus for 16 år siden
Aftenposten
Derfor er norske barn blitt sunnere
Aftenposten
«Gi opp hamburgerne og få inn sunnere alternativer»
Fædrelandsvennen
Det er god grunn til å spise frukt, også for vekten, Hoksrud.
Aftenposten