Gutten var elev ved Langeland skole. Barneskolen på nordsiden av byen har cirka 375 elever fra 1. til 7. trinn.

Gutt døde etter allergisk reaksjon på skolen: − Det er stor sorg

En sjetteklassing i Kongsvinger døde lørdag, som følge av en allergisk reaksjon. Politiet har åpnet etterforskning.

Publisert:

– Det er en utrolig trist dag. En pult står tom, det er stor sorg i kommunen, sier ordfører i Kongsvinger Eli Wathne (H) til VG.

Hun sier at kommunens psykososiale kriseteam ivaretar alle berørte.

– Det er bare å uttrykke vår dypeste medfølelse til familie og pårørende, i det som er en veldig tung og trist stund, sier ordføreren.

Gutten skal fredag ha fått seg et næringsmiddel på skolen som han ikke tålte.

Overlege ved regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet ved Oslo universitetssykehus Geir Håland kan ikke kommentere dette tilfellet, men uttaler til VG:

– Dødsfall på grunn av matallergi hos barn er ekstremt sjeldent. Jeg har jobbet på dette feltet i 25 år og det er første gang jeg hører det er skjedd i Norge.

Kriminalsjef Rune Bekkemoen ved Kongsvinger politistasjon bekrefter dødsfallet overfor avisen Glåmdalen.

Politiet vil etterforske

Politiet besluttet først ikke å igangsette etterforskning, men etter at saken ble offentlig kjent mandag, snudde politiadvokat Henning KIauseie:

– Vi har mottatt en henvendelse fra de etterlattes bistandsadvokat med ønske om at dødsfallet blir etterforsket, sier Klauseie til Glåmdalen.

Bistandsadvokat Kjetil Moe Løvberg vil ikke overfor VG svare på hvorfor han begjærte politietterforskning.

– På den nåværende tidspunkt ønsker jeg ikke å kommentere ytterligere. Familien ønsker ro, sier Løvberg.

Politiet rykket ut klokken 14.45 fredag. Etter kort tid kom også ambulanse og helikopter, da hendelsen ble vurdert å være et helseoppdrag.

Ivaretar elevene best mulig

Gutten var elev ved Langeland skole. Barneskolen på nordsiden av byen har cirka 375 elever fra 1. til 7. trinn.

Flagget i skolegården hang mandag på halv stang.

Rektor Eirin Tone Hestnes Elfmark sendte søndag ut melding til foresatte om hendelsen, skriver Glåmdalen.

Ordfører Eli Wathne ønsker ikke gå ut med hva slags næringsmiddel gutten inntok, hvem han fikk det av eller om skolen var kjent med hans allergi.

– Det er helseopplysninger jeg ikke kan uttale meg om. Akkurat nå ber vi om hensyn til de pårørende, som ønsker ro i saken.

Ordføreren opplyser at Langeland skole i samråd med kriseteamet har laget et opplegg som skal ivareta elevene på best mulig måte.

– Vi vil sørge for at barna har gode voksenpersoner å snakke med, sier Wathne.

Rask behandling viktig

På generelt grunnlag sier overlege Geir Håland at det vanligvis er forhold rundt den allergiske reaksjonen som fører til at konsekvensen kan bli fatal.

– Den viktigste faktor er mengden av allergenet pasienten får i seg, altså ingrediensen som man er allergisk mot, sier Håland til VG.

Han legger til at det også er svært viktig at pasienten får riktig behandling i løpet av kort tid, det vil si behandling med adrenalin.

Om pasienten har andre tilstander kan også være avgjørende for utfallet av den allergiske reaksjonen.

Håland sier at barn som har alvorlig allergier, skal få utskrevet adrenalinpenn.

– Det anbefales at skoler og barnehager der disse barna går, har adrenalinpenn tilgjengelig og at ansatte får opplæring i å bruke dem, sier Håland.

Vanlig at skolen er informert

Professor emeritus ved NTNU Martinus Løvik sier at matallergier er vanligere hos barn enn voksne. Han anslår at 4–6 prosent av barna har en matallergi.

– Mest vanlig er det å reagere på peanøtter og nøtter, men det kan også være ingredienser som hvetemel, egg og melk, sier allergieksperten til VG.

Han sier det er vanlig at skolen blir informert og tar sine forholdsregler, dersom et barn har en kjent, alvorlig allergi.

En allergisk reaksjon er en immunreaksjon som kroppen setter i gang.

– Reaksjonen kan utløse kraftig blodtrykksfall, pustevansker og i verste fall hjertestans. En adrenalinsprøyte kan være livreddende, om den blir gitt tidlig nok, sier Løvik.

Presisering: VG skrev først at ambulanse og helikopter kom til skolen. Opplysningen ble tatt ut mandag klokken 14.22, da det er ikke offentlig bekreftet hvor gutten befant seg.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no