SIKKERT? Hylsteret av typen på bildet omtales som blant de sikreste på markedet. Likevel har det vist seg at en lett får en finger ned i det. Da to politibetjenter forsøkte på det samme ble én av dem skutt ved et uhell. Foto: Erlend Aas , NTB scanpix

Politimann skjøt kollega med hennes egen pistol - har vedtatt bot

Politimannen stakk fingeren ned i kollegaens hylster og skjøt henne i leggen ved et uhell. Nå må han betale 12.000 kroner i bot.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Vådeskuddet gikk av inne på lensmannskontoret i Namsos og Fosnes den 20. november i fjor.

Ifølge et forelegg skrevet ut av Spesialenheten for politisaker i februar, stakk politimannen en finger ned i pistolhylsteret som kollegaen bar på hoften og avfyrte et skudd da han skulle trekke hånden tilbake. Skuddet omtales som utilsiktet.

«Han hadde på forhånd ikke forvisset seg om at pistolen var uladet» heter det i forelegget som VG har fått tilgang på.

Politimann hostet kraftig: Skjøt i gulvet

På grunn av skyteepisoden i Stavanger i juli i fjor, hvor en mann hoppet over skranken hos politiet og avfyrte et skudd, sendte Politidirektoratet ut et skriv til politidistriktene der de ba om at hylstrene fra produsenten skulle kontrolleres.

«Alle vådeskudd bør etterforskes»: Kun halvparten meldt til Spesialenheten

Politimannen skulle ifølge Spesialenhetens egne beskrivelser av episoden «vise eller prøve noe på hennes tjenestepistol mens den var i hylstret som hun bar på hoften. Han stilte seg bak henne og det neste hun husker er at det sa "pang" og at hun lå på gulvet og hadde "virkelig vondt" i høyre leggen,» står det i vedtaket.

Skuddet traff den kvinnelige politibetjenten under høyre kne, og gikk ut av leggen cirka 20 cm lenger ned. Den traff ikke ben, men på Ortopedisk avdeling ved St. Olavs Hospital fikk hun konstatert nerveskader i leggen.

Da VG først omtalte saken ble skadene til den kvinnelige politibetjenten omtalt som moderate. Ifølge Trøndelag politidistrikt er hun fremdeles delvis sykemeldt og i rehabilitering. Skadene i leggen er blitt bedre, men det er for tidlig og si om hun får varige mên av betydning, ifølge en legeuttalelse.

Politidirektøren: – Eksponeringen i media øker faren for vådeskudd

Kollegaen som avfyrte vådeskuddet er i jobb, men ikke operativt.

Den mannlige politimannen er siktet for brudd på straffeloven § 188, «For å ha behandlet et skytevåpen på en uforsiktig måte som var egnet til å volde fare for andres liv eller helse.»

I Spesialenhetens vedtak blir det i skjerpende retning lagt vekt på at skuddet «ikke bare var til fare, men faktisk førte til en relativt alvorlig skade.»

Politimannen fikk et forelegg av Spesialenheten for politisaker, med en bot på 12 000 kroner. Han har vedtatt forelegget.

Nils Kristian Moe, politimester i Trøndelag politidistrikt vil ikke kommentere vådeskuddet i detalj, men sier til VG at de nå vil gjøre interne vurderinger på hvilke konsekvenser vådeskuddet vil få for arbeidsforholdet til den aktuelle politibetjenten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder