1 av 16MODIG: Wenche Lowzow (t.v.) og partneren Kim Friele var blant de første som inngikk partnerskap i Norge. Natt til lørdag gikk Lowzow bort. Som det andre landet i verden innførte Norge registrerte partnerskap i 1993. Kim Friele og Wenche Lowzow var de første av fem par som inngikk partnerskap i Oslo Rådhus 6. august samme år. Foto: KYRRE LIEN, VG

Homo-pioneren Wenche Lowzow er død

Kjæresten Kim Friele tok farvel med et kyss på hvert kinn

INNENRIKS

Kvart over tolv natt til lørdag sovnet Wenche Lowzow (90) inn. Kjæreste og partner Kim Friele tok farvel med henne med et kyss på hvert kinn.

Publisert: Oppdatert: 25.09.16 01:11

Wenche Lowzow ble kjent som den første stortingspolitikeren som sto frem som homofil, og var representant for Høyre i årene 1977 til 1985.

I 1993 inngikk hun partnerskap med Kim Friele, den første kvinnen i landet som sto frem som homofil.

Friele har sittet ved sin kjæres side mesteparten av de siste to døgnene. Da hun var hjemme for å hvile ut, fikk hun telefon fra sykehjemmet om at kjæresten var gått bort.

– Jeg reiste til sykehjemmet med en gang, og satt ved hennes side helt til begravelsesbyrået kom. Jeg skulle ønske alle kunne ha den samme gode opplevelse som meg. Hun var der, selv om hun var borte. Da jeg fortalte henne gamle historier fra livet vårt sammen, er jeg sikker på at hun smilte, forteller Friele til VG.

Kysset henne farvel

«Jeg har tatt på meg masse leppestift, mye mer enn jeg har på til vanlig. For jeg må kysse henne til avskjed», sa Friele da begravelsesbyrået kom.

– Da de reiste med henne hadde hun to store leppestiftmerker, ett på hvert kinn. Og Noldus, en liten bamse som hun har hatt med seg hele livet – du kan jo tenke deg hvor gammel den er, den fikk hun også med seg. Sammen med vidunderlig fjellyng, forteller Friele.

Hun mener at kjæresten må huskes for sitt mot da hun våget å stå frem som homofil politiker.

– Det betalte hun en høy pris for. Etter at hun hadde sittet en periode (på Stortinget, journ.anm.) var det flere i partiet som ikke ønsket å renominere henne. Men da laget homobevegelsen så mye spetakkel at Høyre ikke hadde noe valg. Men i neste periode var hun en paria i stortingsgruppen, og til neste periode ble hun ikke nominert, forteller Friele.

For to år siden fortalte Friele til VG Helg om kjærligheten hun og partneren har delt – og sorgen ved å sakte miste henne.

– Du verden for et godt liv Wenche og jeg har hatt. Nå på slutten måtte jeg jo passe på henne om natten for å se at alt var i orden. Da sto jeg og smilte i døren og tenkte: «Herregud, du er skjønn.» Så heldig jeg er som kan tenke sånn, etter nesten 40 år, sa Friele da.

Høie: – En pioner

Helseminister Bent Høie (H) sier til VG at Lowzow må huskes som en pioner.

– Wenche åpnet dører og rev barrierer for oss som kommer etterpå. Hun var en pioner i norsk politikk når det gjaldt å stå opp for homofile og lesbiskes rettigheter. Hun betydde mye for partiet Høyre når det gjaldt å få frem saker som var viktige for homofile og lesbiske, sier Høie.

Som homofil og høyrepoliker har Bent Høie lenge kjent til ekteparet Lowzow/Friele.

– Så lenge jeg har vært politisk bevisst har jeg kjent til arbeidet deres. Wenche tok en belastning ved å stå frem i en tid hvor det var veldig tøft. Selv har jeg aldri møtt negativitet ved å være homofil, og det er takket være nettopp arbeidet til personer som henne, sier Høie.

Solberg: – Hun hadde stor betydning

Statsminister Erna Solberg (H) sier Lowzow jobbet med mange viktige saker for Høyre gjennom en årrekke, men at hun nok best vil bli husket som den første åpent homofile stortingsrepresentanten.

– Det er veldig trist at Wenche Lowzow har gått bort. Hennes åpenhet har hatt stor betydning for vårt samfunn, sier hun i en kommentar som er sendt NTB.

Mot slutten av livet ble Lowzow dement, og har de siste par årene bodd på sykehjem.

Les også: Friele om å leve med en dement kjæreste: – Jeg har mistet min samtalepartner, men beholdt min elskede.

Lowzow skal bisettes i Oslo i midten av oktober.

– Jeg vet at savnet og sorgen kommer. Men jeg er så robust at det skal jeg klare, sier Kim Friele.

Her kan du lese mer om