VIL HA FLERE PÅ KVOTE: UDI-direktør Frode Forfang ønsker flere flyktninger på kvote enn på asyl. FOTO: Harald Henden VG

UDI-sjefen vil oppheve dagens asylrett

UDI-direktør Frode Forfang tok nylig til orde for et helt nytt asylsystem. Det forutsetter at asylretten i sin nåværende form oppheves.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Forfang mener asyldebatten i Norge er altfor juridisk og tror oppslutningen om å hjelpe flyktninger forsvinner dersom folk opplever at asylinnvandringen ikke er under kontroll, skriver Klassekampen.

– Det er bedre hvis en større del av flyktningene kommer på kvote enn på asyl. Vi får bedre kontroll, og flyktningene slipper å risikere en farlig reise i regi av menneskesmuglere, sier Forfang.

Se også: Enslige asylbarn har blitt milliardbutikk

Han mener dagens asylrett ikke takler et svært stort antall asylsøkere.

– Grunnen er at det ikke er noen øvre grense. I prinsippet kan flere titalls millioner flyktninger komme hit for å søke asyl. Det at en asylsøker selv kan velge hvor han vil reise, var den viktigste grunnen til at asylsystemet i Europa brøt sammen i fjor, sier Forfang.

Fikk du med deg?: Listhaug varsler flere og tøffere krav til flyktninger

UDI-direktøren sier han tror på en helhetlig politikk og internasjonalt samarbeid, som kombinerer innsats i nærområdene og kvoteflyktninger til Europa med en bedre forenlig mellom de europeiske landene. Han mener det samarbeidet må gå foran det rent juridiske.

– De diskusjonene som pågår nå, mener jeg er altfor juridiske på en måte som gjør at hovedhensynene bak det juridiske blir borte, sier UDI-direktør Frode Forfang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder