BRÅK I ÅR OGSÅ: Russefeiringen skaper bekymring flere steder i landet – som tidligere år. Bildet er fra et russetreff på Tryvann i 2008. Foto: Krister Sørbø VG

Russefeiringen: – Aldri vært så ille som i år

Flere steder i landet meldes det om alvorlige hendelser knyttet til årets russefeiring. Verst har det vært i Bergen.

 • Silje Løvstad Thjømøe
 • Jarle Grivi Brenna

Artikkelen er over fire år gammel

Natt til 1. mai ble fire jenter dopet ned med GHB – ofte omtalt som «voldtektsdop» – på en uoffisiell russesamling i Hordnesskogen i Fana utenfor Bergen. En av jentene ble dumpet i en søppelcontainer. Jenta, som ikke er russ, var ifølge politiet svært nedkjølt da hun våknet opp og fikk varslet en venninne via mobilen.

Samme kveld skal en jente ha blitt voldtatt i forbindelse med russesamlingen i Hordnesskogen.

– En mannlig russ ble pågrepet og mistenkt, før han senere ble løslatt. Han erkjenner ikke straffskyld. Det er ingen vitner, men det finnes opplysninger om personene før og etter hendelsen, sier politistasjonssjef Morten Ørn i Bergen sør.

Stig Hammersland, som er elevinspektør på Sandsli videregående skole, har fulgt russen i over 20 år.

– Det har aldri vært så ille som i år. Det har vært en gradvis negativ utvikling, spesielt i år hvor vi har opplevd neddoping av jenter og testing av sterkere rusmidler, sier Hammersland til VG.

Ifølge elevinspektøren var det 14 russebusser i Bergen i fjor, i år er det 24 busser.

Russepresident i Hordaland Tormod Saue er bekymret over situasjonen, og sier til VG at det er mye rusmidler i omløp på russesamlingene.

– De fleste oppfører seg veldig bra, men det finnes dessverre miljøer der russ doper seg. Dette er noe vi ikke ønsker på treffene våre, men uten vakthold er det umulig å følge med på alt som skjer, sier Saue.

– Det er åpent salg av narkotika på stedene vi er, da vi ofte oppsøkes av folk som ikke er russ. Vi ønsker å stoppe dette, men for at vi skal få til det må vi ha sikkerhetsrammene i orden. Vi jobber nå med å få steder hvor vi kan være, med vakter, og vi er villige til å betale for det, sier russepresidenten.

Åtte tatt med hasj på russebuss

Politioverbetjent og forebyggende koordinator i Vest politidistrikt, Christian Stoutland, sier til VG at russen bruker cannabis, amfetamin, GHB, kokain, LSD og MDMA.

– Det vi ser nå er en tydelig kulturendring, der en del stoffer blir ufarliggjort og narkotikabruk romantiseres. Vi har enkelte russebusser som har narkotikatema, med tilhørende russelåter hvor rus samt seksualiserte budskap er sentrale. Det begynner å etablere seg en kultur hvor man finner at slike ting nærmest er greit, sier Stoutland.

Les også: «Rulling», «konsept» og «dekknavn»: Slik er russelivet 2016

Men det er ikke bare i Hordaland hvor russen har gjort seg negativt bemerket.

Natt til fredag ble en russebuss med 30 personer stoppet i Drammen, på vei til landstreffet i Stavanger. Åtte ungdommer ble tatt for besittelse av narkotika. De erkjente ifølge operasjonsleder Erik Gunnerød i Sør-Øst politidistrikt bruk og oppbevaring av hasj.

STOPPET RUSSEBUSS: Her kontrollerer politiet bussen som var på vei til landstreffet i Stavanger. Åtte av de om bord ble tatt for besittelse av cannabis. Foto: Joakim Fjeldli Presse30.no

I april anmeldte en jente en voldtekt under et russetreff i Bø i Telemark. Til VG sier politiinspektør Torunn Sætre i Telemark politidistrikt at voldtekten skal ha skjedd under Landstreff Telemark som fant sted andre helgen i april.

– Det er ingen mistenkte i saken, og vi har foreløpig ingen vitneobservasjoner fra hendelsen, sier Sætre.

Oslo politidistrikt har ikke mottatt voldtektsanmeldelser i forbindelse med årets russefeiring. Det har heller ikke vært andre alvorlige hendelser, men mange meldinger om støy fra russebussenes musikkanlegg.

Kritiske til «rulleplass»

Flere politidistrikt har problemer med at mindreårige får såkalt «rulleplass» og blir med russefeiringen. Natt til fredag stoppet politiet i Follo to busser på henholdsvis Vestby og Vinterbro, der det til sammen var 13 mindreårige om bord.

– Det er ikke ulovlig å sitte på i en russebuss, men i slike tilfeller ringer vi foreldrene og forteller dem hvor barna er. Så er det opp til foreldrene om de henter dem eller ikke, men de burde jo ha oversikt over hvor ungene deres oppholder seg, sier operasjonsleder Magnar Tinjar i Øst politidistrikt.

Anita Hermandsen, som er leder for ungdomsgruppen ved Troms politidistrikt, mener det er flere ikke-russ i bilene enn tidligere.

– Det er flere mindreårige som er med og «ruller». De oppsøker steder som russen holder til. Det er veldig uheldig. Vi har opplevd at jenter helt ned i 15-årsalderen stikker av hjemmefra om natten og fester sammen med russen, forteller Hermandsen til VG.

Les også: Disse jentene dropper russebussen

Les også

 1. «Rulling», «konsept» og «dekknavn»: Slik er russelivet 2016

  Russetiden er ikke lenger schikkelakke og russestokk - nå er det rulling, egne russesanger, konsept og dekknavn som…
 2. Kripos frykter flere russevoldtekter – ber russen passe på hverandre

  I fjor ble det meldt om flere voldtekter etter russetreff. Nå ber Kripos russen om å følge med på venner og holde…
 3. Stavanger-russ teiper medelever fast og dynker dem i mel, egg og sennep

  Stavanger-russ «kidnapper» og «terroriserer» hverandre og yngre medelever med egg, gaffateip og ekle sauser - og legger…
 4. Disse jentene dropper russebussen

  De eneste utgiftene jentene i Happy Feet 2016 har på buss i russetiden er billettene til kollektivtrafikk.

Mer om

 1. Russen
 2. Narkotika

Flere artikler

 1. Siktet for voldtekt av russejente

 2. Russ kritisk skadet i bussulykke i Bergen

 3. Medelever og rektor reagerer på russelåt: - Når de omtaler trettenåringer har det gått for langt.

 4. Russepresident ønsker mer dialog med politiet

 5. Fire russ til sykehus etter overdose av GHB

Fra andre aviser

 1. I fjor ble én russ innlagt på Rusakutten. Så langt i år har ti russ havnet her.

  Bergens Tidende
 2. Opptil 50 russ i masseslagsmål i Oslo

  Aftenposten
 3. En 18-åring ble funnet medtatt i en konteiner. Hvordan hun havnet der forblir et mysterium.

  Bergens Tidende
 4. Totalforbud mot medbrakt alkohol på alle organiserte russetreff

  Aftenposten
 5. – Ingen bevis for at russ er blitt dopet ned

  Bergens Tidende
 6. Lone (18) endte på sykehus etter russefest. Legene mistenker at hun ble dopet ned.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no