TRENGER IKKE LENGRE FRIST: Avtroppende fylkesmann Erling Lae har nettopp levert sitt forslag til kommunestruktur i Vestfold til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner torsdag 30. juni. Foto: Geir Molnes VG

Kommunereformen: Trege kommuner får utsatt svarfrist

Fredag gikk fristen ut for kommunene til å sende forslag
om ny kommunestruktur. Nå forlenges fristen ut året.

Geir Molnes
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– De kommunene som ikke har kommet helt i mål kan fatte vedtak gjennom høsten, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner til VG.

1. juli var fristen for norske kommuner til å sende inn sine forslag til sammenslåinger. I et brev som fredag sendes ut til Norges fylkesmenn opplyser ministeren at den nye fristen nå gjelder ut året.

Alle kommuner som blir en del av nasjonale vedtak i 2017, får alle de statlige støtteordningene til sammenslåinger. Dermed unngår de å straffes økonomisk.

Les også: Høyre-kommuner sier nei til sammenslåing

Det vil være mulig å gjennomføre sammenslåinger også etter dette, men da vil kommunene risikere mindre statlig støtte til reformarbeidet.

Kan straffes økonomisk

I brevet understrekes det at reformens økonomiske støtteordninger ikke vil gjelde etter nåværende stortingsperiode.

«Det kan ikke forventes like rause ordninger senere», skriver ministeren i brevet.

– Tror du det kommer mange nye sammenslåinger gjennom høsten?

– Jeg tror det blir flere sammenslåinger.

Han forklarer den utsatte fristen med at noen kommuner må vurdere nye alternativer etter at naboene har fattet sine vedtak.

VG Mener: For tidlig å gi opp kommunereformen, Erna

– Det er en del kommuner som har startet sent og ikke kom skikkelig i gang. Det sentrale er at Stortinget får fattet vedtak i løpet av neste vår, sier Sanner og tilføyer:

– Hvis det hadde kommet noen kommuner til meg i august og fortalt at de vil slå seg sammen, kan ikke jeg si «nei det får dere ikke lov til», sier ministeren.

Over til fylkesmannens bord

Fra fredag begynner fase to av kommunereformen. Nå skal landets fylkesmenn se på kommunenes forslag til sammenslåinger, og gi sin anbefaling til Stortinget. Fristen for dette er 1. oktober. Sanner mener regjeringen er kommet langt med reformen.

–Det er mange regjeringer og kommunalministere som har forsøkt å starte opp kommunereform uten å komme noen vei. Vedtakene nå sier at vi lander på godt under 400 kommuner, og jeg er overbevist om at kommer til å skje mer i årene som kommer, sier han.

Ordfører: – Et slags kommunelotto

– Tror du det kommer drastiske endringer nå som arbeidet går videre til fylkesmennene?

– Fylkesmennene skal bygge på Stortingets vedtak om at reformen bygger på frivillighet. Men i spesielle tilfeller kan Stortinget skjære gjennom, sier Sanner.

– Veldig mange kommuner vender tommelen ned til reformen. Blir det da mange tvangssammenslåinger som kommunene ikke vil ha når saken går til Stortinget?

– Det er ett år frem i tid. Det er altfor tidlig å spekulere i det.

– Hvor mange kommuner tror du vi kommer ned på?

– Jeg er ikke så opptatt av tallet, men av resultatet, og hva det betyr for innbyggerne. Det må handle om barnevernet, skolen og omsorgen for dem som sliter med rus og psykisk helse.

– Men tallet er jo en indikasjon på hvor mye som skjer?

– Jo, men da blir man bare opptatt av tallet, og ikke hva dette betyr for innbyggerne.

– Fordummende

– Kan frykten for tapt oppslutning i det kommende valget føre til at det blir færre tvangssammenslåinger enn dere skulle ønske?

– Du snakker om tvang, men jeg snakker om frivillighet og gode lokale prosesser. Det er først neste år at Stortinget skal fatte beslutning, og Høyre går inn i sommeren med gode meningsmålinger.

Stortingsrepresentant Heidi Greni (Sp) har i VG sagt at reformen kommer til å ende med et mageplask. Jan Tore Sanner er ikke begeistret for hennes karakteristikker.

– De som vil minst er dem som bruker den type karakteristikker. Det samme ble sagt for et halvt år siden, da reformen ble en fiasko fordi det bare ble syv sammenslåinger. Nå sier de at det blir en fiasko selv om 132 kommuner har gjort positive vedtak om sammenslåing, og at vi allerede nå ser at det blir godt under 400 kommuner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder