UENIG MED FN: Sylvi Listhaug mener Norge holder seg innenfor folkeretten. Her fra da hun møtte syriske flyktninger i Izmir i Tyrkia, i forrige uke.

UENIG MED FN: Sylvi Listhaug mener Norge holder seg innenfor folkeretten. Her fra da hun møtte syriske flyktninger i Izmir i Tyrkia, i forrige uke. Foto: Henden Harald , VG

FN: To syrere sendt hjem fra Russland i fjor

To syrere ble returnert fra Russland til Syria i januar 2015, ifølge FN. Nå krever Venstre og KrF en garanti om at syrere ikke sendes tilbake til Russland.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tidligere har regjeringen vist til at ingen syrere er sendt tilbake tilSyria siden 2014. De nye opplysningene kommer fra FNs høykommissær for flyktninger, som i dag har underrettet norske Landinfo.

– Jeg er i dag gjort kjent med at Landinfo har mottatt ny informasjon fra Høykommissæren om at de forstår det dit hen at to syrere skal ha blitt returnert fra Russland til Syria i januar 2015, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til NTB.

– Dette er nytt for oss og naturlig å følge opp blant annet i mitt møte med Høykommissæren, sier hun.

Listhaug møter FNs høykommissær for flyktningers Nord-Europa-sjef Pia Prytz Phiri onsdag.

Kommentar: Norge kan la asylsøkerne bli, i frykt for ny strøm til våren

– Må vurderes

De nye opplysningene gjør at Norge må vurdere om syrere skal returneres til Russland, mener statsminister Erna Solberg (H).

– Dette er ny informasjon til Norge gjennom Landinfo, og den danner grunnlaget for hvordan UDI skal håndtere instruksen for utsendelse. Denne instruksen tar høyde for at ikke alle kan returneres til Russland, sier Solberg til NTB.

Hun understreker at regjeringen har fastholdt at Russland er et trygt land «for mange» å returnere til.

Fikk du med deg?: Listhaug kunne ikke svare hvorfor Russland var trygt for asylsøkere

– Vi har sagt hver gang at Russland er et trygt land. Ikke for alle, men for mange. Derfor står det i instruksen som er gitt, at man også må vurdere om det er spesielle forhold som gjør at enkelte ikke bør returneres, sier Solberg.

Den norske regjeringen og UNHCR har hatt ulikt syn på om den norske asylinstruksen med retur til Russland er i tråd med Norges folkerettslige forpliktelser eller ikke.

– Vi har gjort vurderinger av den instruksen opp mot folkeretten og mener den er innenfor. Høykommissæren kan komme med andre anbefalinger til Norge som går ut over de forpliktelsene vi har. Men i det spørsmålet er vi uenige, sier Listhaug.

KrF og Venstre krever garanti

Kritikerne av instruksen har pekt på nettopp faren for at Russland kan sende asylsøkere tilbake til deres hjemland, til tross for at de der kan bli utsatt for forfølgelse eller tortur.

Les også: Jagland: – Fare for at Norge bryter menneskerettigheter

I lys av de nye opplysningene, ønsker nå KrF-leder Knut Arild Hareide nye forsikringer fra innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Hun må forsikre oss om at Norge ikke sender ut syrere til Russland som det er en fare for blir utsendt til Syria, sier Hareide til NTB.

Han frykter de nye opplysningene i praksis vil bekrefte at Norge «i realiteten ikke følger opp flyktningkonvensjonen».

– Listhaug kan ikke bestemme at Norge ikke bryter sine folkerettslige forpliktelser, når det kommer fram fakta som tyder på det motsatte, sier KrF-lederen.

Det samme sier regjeringens andre samarbeidspartner, Venstre.

– Venstre forutsetter at det er fullstendig uaktuelt for regjeringen å returnere syriske flyktninger til Russland som står i fare for å bli sendt tilbake til krigsherjede Syria av russiske myndigheter, sier Venstres André N. Skjelstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder