GOD TONE: Kjell Magne Bondevik og Inger Lise Hansen under landsmøtet i 2007. Foto: NTB/SCANPIX

Bondevik mener Inger Lise kan gjøre comeback

Eks-statsministeren til VG: - Det er mange som har kommet tilbake til politikken

TRONDHEIM (VG Nett) Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik beskriver Inger Lise Hansen som et stort politisk talent, og sier han håper hun kommer tilbake til KrF.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Under landsmøtet for to år siden ble Inger Lise Hansen skviset ut av posisjonen som 2. nestleder, etter å ha utfordret de konservative kreftene i KrF.

Men i VG fredag tar partileder Knut Arild Hareide til orde for at hun skal være med i statsrådskabalen dersom KrF kommer i regjering.

Bondevik, som har ledet to regjeringer og er godt kjent med politiske dragkamper, har fått utspillet med seg med interesse.

- Jeg må ta et forbehold om at det er den sittende ledelsen som ene og alene avgjør hvem som skal gis politiske posisjoner, sier Bondevik først til VG, før han smilende legger til:

- Men jeg synes Inger Lise Hansen var et stort politisk talent, som jeg håper kommer tilbake, fordi både partiet og landet kan dra nytte av henne, sier Bondevik.

Personlige årsaker

- Det finnes mange eksempler på at politikere har vært ute en stund og så gjort comeback, utdyper han.

Bondevik taler fredag klokken 13 til landsmøtet, og selv etter noen år ute av rampelyset er han en omsvermet mann i partiet.

Da VG får en prat med ham står han sammen med en annen nestor i partiet, æresmedlem Einar Steensnæs. Han har også fått med seg Hareides utspill.

VAR OMSTRIDT: Einar Steensnæs konstaterer at Hansen var omstridt. Foto: Espen Braata/VG

- Det må ikke være personlige grunner til å hente noen inn igjen, men jeg er enig i at hun er et stort politisk talent, som også jeg håper at kommer tilbake, sier Steensnæs.

- Årsakene til at hun mistet tillit sist var kompliserte, men jeg konstaterer at hun var omstridt den gang, fortsetter han.

- Sterk kvinne

1. nestleder Dagrun Eriksen, som er et annet navn Hareide har lansert som en mulig statsråd, ble i forrige runde oppfattet som en konkurrent til nettopp Inger Lise Hansen. I dag trakk hun fram at media hadde for stort «personfokus» da hun gikk på talerstolen.

- Det ble oppfattet den gang som at vi var motstandere, og det var noen saker der vi var dørgende uenige. Men personlig hadde vi et godt forhold. Hun var en sterk og tydelig kvinne som jeg satte stor pris på, sier Eriksen til VG.

STERK KVINNE: Dagrun Eriksen var nestleder samtidig som Inger Lise Hansen. Foto: Ned Alley/NTB Scanpix

- Jeg tror heller ikke Inger Lise Hansen var fult så omstridt i partiet som det ble fremstilt i pressen, legger hun til.

Om sitt eget statsrådskandidatur sier hun at hun kun ser på det som en «koselig tillitserklæring». Nestlederen synes også partitopp Knut Arild Hareide tok i en smule da han gikk ut i VG torsdag og sa at KrF ønsket seg seks statsrådsposter.

Fortsatt for tidlig

- Vanligvis er det jeg som tar i, så jeg heier på Knut Arild når han gjør det, men vi har muligens utnevnt litt mange. Vi er fortsatt i april, og det er klart at vi må øke oppslutningen veldig om vi skal få det til. Men selve postene han pekte på er jeg enig i - det er de viktigste politiske sakene for KrF.

Den tredje Hareide har trukket fram som en mulig statsråd er Hans Olav Syversen.

- Jeg vil ikke spå om framtiden, hverken om meg selv eller andre. Først må vi gjøre et godt valg, så kan vi snakke om regjeringsdeltagelse, sier han.

Syversen ble i en lett fleipende tone foreslått som finansminister av Hareide fra talerstolen, selv om det ikke er en av statsrådspostene som er viktigst for partiet.

- Akkurat det var nok mest en hyggelig gest. Han har vel lagt merke til at jeg har tatt til orde for innsparinger i stortingsgruppas utgifter, sier Syversen.

PS: Inger Lise Hansen har ikke svart på VGs henvendelser om et mulig comback.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder